’Fantomforhold’: Ny dansk komedieserie tager kærestesorger alvorligt

’Fantomforhold’: Ny dansk komedieserie tager kærestesorger alvorligt
'Fantomforhold'. (Foto: Zinna Brigh Mac-Eochaidh)

Tiden læger alle sorg, og kærestesorg går over. Det er noget, vi alle skal igennem, og du skal nok møde en ny.

Den holdning er mange med knuste hjerter blevet mødt med, og det er da også svært at finde på noget mere konstruktivt at sige til din snotgrædende ven, som du efter nogle måneder også er rimelig træt af at høre på.

Måske er det bedste råd faktisk at opsøge en af de kærestesorggrupper, der i de seneste år er begyndt at dukke op rundt omkring i landet med en ambition om at tage kærestesorger alvorligt som livskrise og give de sorgramte plads til at være kede af det og dele deres følelser med ligesindede.

Samme ambition har instruktør Rikke Kolding (der stod bag queer-perlen ‘Ondt i røven’) og manuskriptforfatter Anna Juul (fra ‘Den korte radioavis’ og ‘Min kamp’) med Xee-serien ‘Fantomforhold’, der netop har en kærestesorggruppe som omdrejningspunkt.

Skaberne proklamerer, at de med serien netop ønsker at tage kærestesorger alvorligt og ikke bare skøjte hen over det i en kort sekvens, inden hovedpersonen kommer videre. Kærestesorgen indtager hovedrollen, og det er en tiltrængt ærlig skildring af, hvor svært det kan være at komme videre fra et forlist forhold.

Serien tager dog ikke sit emne mere alvorligt, end at den byder på masser af tragikomik og satire over behandlingssystemet. Som åbningsscenen, hvor Rasmus Bruuns bøvede læge lyser op i lettelse, da han finder ud af, at 28-årige Allie (det nye talent Anna Bruus), der klager over mavesmerter, bare har kærestesorger.

»Giv det noget tid, så er jeg fuldstændig sikker på, at du i løbet af no time vil få noget lys tilbage i de der smukke øjne, du render rundt med, så du kan få dig en ny kæreste«, siger han og giver hende et lidt upassende kram.

‘Fantomforhold’. (Foto: Zinna Brigh Mac-Eochaidh)

Men Allie kan ikke bare sådan lige komme sig over, at hendes kæreste David (Besir Zeciri) har forladt hende. Så da hun spontant knalder med en kunstner (Peter Plaugborg), hun leverer mad til, og han anbefaler hende en kærestesorgterapigruppe, tjekker hun den ud.

I starten er det mest for at overbevise sin eks om, at hun »arbejder med sig selv«, så han vil tage hende tilbage. Men i stedet for at kigge indad engagerer hun sig i de andre gruppemedlemmers problemer, som hun til stor frustration for gruppeterapeuten Ellen (Ann-Eleonora Jørgensen) kaster sig over at løse et for et. Mens Ellen vil have sine patienter til at lytte – ikke mindst til hende – og tilgive, hacker Allie terapien ved at give ’gode’ råd som at drikke sig i hegnet, gøre sin ekskæreste jaloux ved at knalde med en anden, og, mest graverende, true med selvmord.

Mens Allie stadig er i centrum, fokuserer hver episode herved på et nyt gruppemedlems historie. Det giver fint forskellige perspektiver på kærestesorger og skiftevis sjove og triste breakup-scener fra det dejligt spraglede ensemble bestående af blandt andet Kirsten Lehfeldt, Thomas Hwan og Sara Fanta (fra serierne ‘Sex’ og ‘Min kamp’). Som da stakkels nyudsprungne Fie (Sandra Guldberg Kamp fra ‘Kød & blod’) bliver dumpet midt på minigolfbanen med sine forældre og lillebror, fordi hun kommer til at afsløre sig som mere investeret i forholdet end sin åbenbart ikke-kæreste.

Anna Juul spiller selv en birolle som Allies roommate fra helvede, der til gengæld bliver lige karikeret nok i sine barnlige neuroser og deadpan-levering. Man kan også tydeligt høre Juuls tørre satiriske stemme hos Allie, som jeg også synes indimellem kammer over i en karikatur på en navlepillende og irriterende kvindelig fuck-up, der efterhånden er blevet en kliché i danske ungdomsserier fra Xee og DR3 som ‘Limboland’, ’29’, ‘Doggystyle’ og ‘Min kamp’.

Én ting er at være nede med kærestesorger, noget andet er for eksempel at indlede en affære med sin terapeuts kæreste. Uden at miste sin skæve humor ville jeg faktisk gerne have haft serien til at tage sit emne endnu mere alvorligt.

Seriens styrke er terapirummets udforskning af tabufølelser som vrede, jalousi, depression og ensomhed og dens diskussion af, hvordan man kommer sig over kærestesorgen: Nogle gange kræver det, at man både ser indad, lytter og tilgiver og raser ud med en våd bytur.


Kort sagt:
Rikke Kolding og Anna Juuls tragikomiske serie om en kærestesorggruppe bliver lige karikeret nok i sin humor, men tager kærestesorger dejligt alvorligt.

'Fantomforhold'. Serie. Hovedforfattere: Rikke Kolding, Anna Juul. Medvirkende: Anna Bruus, Anna Juul, Sara Fanta, Ann Eleonora Jørgensen, Kirsten Lehfeldt, Peter Plaugborg, Rasmus Bruun. Spilletid: 7 afsnit á ca. 30 min. Premiere: 1. november på Xee. 
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af