Selvfølgelig blev Papa Erotic grebet, da Fraads indhyllede Store Vega i rå hiphopenergi og avantgarde-pop

Selvfølgelig blev Papa Erotic grebet, da Fraads indhyllede Store Vega i rå hiphopenergi og avantgarde-pop
Fraads i Store Vega. (Foto: Flemming Bo Jensen/Soundvenue)

Fraads’ koncert i Store Vega onsdag aften blev indledt af den lidt avantgarde vokalgruppe Ilinx. Ikke just det man forventer til en hiphopkoncert, men Fraads er heller ikke just et normalt hiphopnavn.

Så da Ilinx’ sidste nummer gled over i Fraads’ første, ‘Fraads sidder fast i dit fjæs’ fra 2016, gav det meget god mening. Det var som om, der blev bygget bro mellem Fraads’ tidlige ungdommelige hiphop og den mere eksperimenterende gruppe, de er nu.

Som for at understrege det, kom Papa Erotic løbende ind på scenen med en maske på, der dækkede hele hans ansigt (den røg af efter tredje nummer). Der hang også store stykker stof ned fra loftet, og livebandet var blevet spicet op med trompetist og cellist Carlo Becker. Man fornemmede, at det her var noget andet end bare en hiphopfest.

For hvis der er én ting, der er kendetegnende for Fraads, så er det, at duoen har udviklet sig til at være noget meget andet end ’bare’ et hiphopnavn. Især deres seneste udspil, debutalbummet ‘Fraaads’ fra 2020, er mere eksperimenterende og udsyret.

Efterhånden føles hiphopgenren mere som en sidebemærkning i duoens kunstneriske virke. Det er den genre, som ligger dybest i deres dna, men det interessante ved Fraads er netop, hvordan de bruger hiphoppens virkemidler som et underlag til at spinde både melodiske raphits, men også syrede artpopnumre og smukke kærlighedssange.

Starten af Store Vega-showet stod i hiphoppens tegn med førnævnte åbningsnummer og de energiske ‘Hænderne og fingrene’ og ‘Døde i dine arme’. Men den messende ‘To perler’ og den svævende ‘Dragekvinde’ gik helt ned i gear og fik et næsten akustisk islæt.

Omvendt blev ‘Fiskemanden’ omdannet til et kaotisk housetrack, hvor Papa Erotic måtte spidse tungen for at følge med det hektiske beat. ‘Er vi to en ting’ var en smuk ballade, hvor den skarpe trompet og store synthflader fyldte rummet ud til alle hjørner, og ‘Angela’ og ‘Kindkys’ blev intime og følsomme øjeblikke. Og så var der naturligvis også en god portion rå hiphopenergi på numre som ‘Farlig danser’, ‘Kindkys’ og ‘Blinker’.

Fraads i Store Vega. (Foto: Flemming Bo Jensen/Soundvenue)

Kontrasten mellem de helt ømme øjeblikke, de syrede intermezzoer og den rå energi kunne nemt komme til at føles en lille smule rundforvirret, og der var da tidspunkter, der blev lige lovlig langtrukne. Men der var alligevel ingen øjeblikke, der faldt ud. Det skyldes dels, at livebandet formåede at holde en stram og gennemgående lyd, men også især Papa Erotic, der er en performer af en særlig kaliber.

Han har altid været en skarp rapper, og han har udviklet sig til at være en vokalist, der kan gebærde sig i både rap, men også i de syrede afkroge af Fraads’ musikalske univers. Og vigtigst, så er han excentrisk, men alligevel oprigtig. Langt ude, men stadig nærværende. Og rolig, men stadig energisk. Man følger med ham, hvor end han går hen. Så da han på ekstranummeret ‘Papa kommer tæt på’ kastede sig ud i publikum, var der ingen tvivl om, at han ville blive grebet.

Det var en nærmest ekstatisk afslutning på en koncert, hvor Fraads var kommet godt rundt i bagkataloget, og da vokalgruppen Ilinx igen begyndte at glide ind i slutningen af nummeret, var det som om, det gik op i en højere enhed.

Man må selv finde ud af, om man vil kalde Fraads en rapgruppe eller avantgarde-pop. For de er begge dele, og det er det, der gør dem til Fraads.


Kort sagt:
Fraads viste i Store Vega, at de har udviklet sig fra at være en ungdommelig, poetisk rapgruppe til et projekt, der også formår at dyrke det udsyrede, avantgarde og eksperimenterende – uden at give afkald på den stærke energi, der kendetegner dem.

Fraads. Koncert. Store Vega.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af