Kelis anklager Beyoncé for at have brugt hendes musik uden at spørge om tilladelse: »Det er ikke et samarbejde. Det er tyveri«

Kelis anklager Beyoncé for at have brugt hendes musik uden at spørge om tilladelse: »Det er ikke et samarbejde. Det er tyveri«
Kelis. (Foto: PR)

Beyoncés længeventede syvende studiealbum er udkommet i dag, men det er ikke alle, der er glade for udgivelsen.

Kelis har anklaget Beyoncé for at have samplet hendes musik på den nye sang ‘Energy’ uden at give hende besked på forhånd.

Via sin virksomhed Bounty and Fulls SoMe-konto skrev Kelis oprindeligt: »Det er ikke et samarbejde. Det er tyveri«. Hun har siden delt en række videoer, hvor hun forklarer sin utilfredshed.

Producerne The Neptunes – der består af Pharrell Williams og Chad Hugo – er krediteret på Spotify, hvilket ifølge Kelis skyldes en pladekontrakt fra hendes gennembrud i 00’erne, der essentielt gjorde, at hun ikke ejede noget af sin musik. Det fremgår dog også af ‘Renaissance’-krediteringerne på Beyoncés hjemmeside, at ‘Energy’ inkorporerer Kelis-sangen ‘Milkshake’, hvor Kelis nævnes ved navn.

På Instagram italesætter Kelis »graden af respektløshed og total ignorance udvist af alle tre parter (Beyoncé, Pharrell Williams og Chad Hugo, red.)«.

I videoerne siger hun blandt andet henvendt til Beyoncé: »Vi er ikke bare kvindelige artister, sorte kvindelige artister i en industri, hvor der ikke er særligt mange af os. Vi har mødt hinanden, vi kender hinanden, vi har fælles venner. Det er ikke så svært at tage kontakt. Det er almindelig anstændighed«.

Kelis har dog særligt en høne at plukke med Pharrell Williams, som hun mener burde have taget kontakt, inden han udlånte hendes musik. Hun kalder det blandt andet et »direkte angreb« mod hende.

I et interview med The Guardian fra 2020 har Kelis fortalt, at hun ikke tjener penge på sine første to album, der blev produceret af The Neptunes. Det indbefatter blandt andet gennembrudsalbummet ‘Kaleidoscope’, der bød på hittet ‘Caught Out There’ og ‘Get Along With You’.

»Jeg troede, det var et smukt og rent kreativt safe space. Men det endte med overhovedet ikke at være sådan. Jeg fik at vide, at vi ville dele indtægterne 33/33/33, hvilket vi ikke gjorde«, fortæller Kelis blandt andet i interviewet.

Kelis fik et comeback i 2014 med albummet ‘Food’, der klarede sig ganske pænt på de udenlandske hitlister. I 2019 tog hun på turné, hvor hun fejrede 20-årsjubilæet for ‘Kaleidoscope’, hvilket blandt andet bragte hende forbi Store Vega i København.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Opdateret 29. juli. kl. 10.53: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Kelis var utilfreds med ikke at være blevet krediteret på ‘Renaissance’. Hun er derimod utilfreds med ikke at have fået besked om brugen af hendes musik på forhånd.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af