Stortalentet Giift tog et skridt ud af soveværelset på Spot Festival

Stortalentet Giift tog et skridt ud af soveværelset på Spot Festival
Giift på Spot Festival. (Foto: Daniel Reumert/Soundvenue)

Under sangen ‘Home Stu Freestyle’ gjorde Giift noget uventet: Hun rejste sig op.

For mange virker det nok ubetydeligt. Men det danske r’n’b-stjerneskud er stadig på vej ud af soveværelset, og det at rejse sig virkede som et stort skridt for den kun 19-årige sanger, der trods sin unge alder har vist sig som et lysende stortalent.

Indtil videre har Giift spillet solo, men hendes koncert på Spot Festival varslede nye tider og et forsøg med en bandkonstellation, der gav mere fylde og energi til de ellers spartanske sange. ‘Me Time’ blev til groovy lo-fi r’n’b, mens ‘Take Off’ fik en soulet drill-overhaling.

Giift på Spot Festival. (Foto: Daniel Reumert/Soundvenue)

Giift kommer fra en verden, hvor Frank Ocean er gud. Hvor albummet ‘Blonde’ er biblen, og hvor navne som SZA og Tyler, the Creator er disciplene. Hendes musik lægger sig tungt i den amerikanske neo-soul- og alt-r’n’b-tradition.

Også når hun talte var det, som om det var mindst lige så engelsk (eller amerikansk), som det var dansk. Men altså, nutidens teenagere er jo obviously vokset op med internettet, so y’all know I ain’t jokin’.

Men Giift har noget at have det i. Det er tydeligt at hun har studeret grundigt, og hun kommer med sit eget bud på, hvordan internetalderens r’n’b skal skæres. Hende største svaghed er måske, at hun nærmest er for god til at ramme den lyd – og ikke skiller sig ud.

Hendes sikre vokal er til gengæld hendes største styrke. Den er kraftfuld, rå og intens, og den skøjter ubesværet op og ned gennem de soulfraseringer, Giift smider om sig med løs hånd.

Giift på Spot Festival. (Foto: Daniel Reumert/Soundvenue)

De fleste sangere ville nok føle en lille koldsved ved at kaste sig ud i de lange løb. Men Giift gør det, som var det en søndagstur rundt om søerne, og udstråler i det hele taget en helt særlig ro.

Så selvom band-konstellationen fungerede fint, så virkede den stedvist overflødig, og den var da også kun med på nogle af numrene. Og paradoksalt nok var det i de numre, at man følte, at der manglede et eller andet.

For Giifts sange er små skeletter, skitser og stilladser, der står og blafrer i vinden. Og det er netop det smukke: Det er så sparsomt og gennemsigtigt, at man kommer helt tæt på. Det gjorde man i den stærke afslutning ‘If You Leave’, som Giift optrådte med helt alene.


Kort sagt:
På Spot Festival beviste Giift, at hun mestrer den den alternative r’n’b-lyd, og at hendes intense, kraftfulde vokal er en af hendes største styrker – med eller uden et band i ryggen.

Giift. Koncert. Lille Sal, Musikhuset, Spot Festival.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af