Ung-skab: Et opslag på Facebook forenede Danmarks sødeste hiphop-duo – og nej, de er ikke kærester

Hvis Ung-skab ikke allerede er soundtracket til din sommerforelskelse, bliver de det nok inden længe. Vi har taget en snak med duoen, der på torsdag kan opleves på Soundvenue-scenen til Distortion X Nørrebro.
Ung-skab: Et opslag på Facebook forenede Danmarks sødeste hiphop-duo – og nej, de er ikke kærester
Ung-skab. (Foto: Asger Ryø Borberg)

15 MINUTTER MED … »På en måde har det været virkelig vildt, og på en måde har det været virkelig chill«, siger Clara Rose, den ene halvdel af Ung-skab, om duoens første tre år sammen.

Den anden halvdel, Bjørn, stemmer i: »Ja, udefra sker der jo meget, men imellem os tager vi det virkelig stille og roligt. Vi har en aftale om ikke at lægge for meget pres på projektet«. 

Udefra er der bestemt sket meget for Ung-skab, siden de i 2021 udgav deres første single, ’Venter’. De har spillet både Store Vega og Spot Festival, rundet 800.000 streams på deres sang ’Snekkersten Strand’, og i denne uge kan de opleves på Soundvenues scene til Distortion X.

Man fristes til at tænke, at det kun er begyndelsen. For deres tilbagelænede, r’n’b-krydrede take på dansk hiphop er åndssvagt fængende. Clara Roses småhæse klang fører melodierne frem på fintfølende vis, mens Bjørn med sit afslappede, klassiske hiphop-flow får én til at smile med både punchlines og selvudslettende observationer.

Ung-skab (Foto: Benjamin Graham)

Ung-skabs musik er, som navnet antyder, ungdommeligt. Lidt som lyden af en sommerforelskelse, der kommer snigende mellem pizzabakker i Nørrebroparken. Senest udgav duoen singlen ’Siger det ik’, en rolig, guitar-klimprende kærlighedssang om alt det, man ikke siger i et situationship.

Ligesom de fleste af gruppens sange omhandler den ungdomsforelskelsen. Men dens luftige instrumentering giver også ‘Siger det ik’ en mere melankolsk og introvert stemning end deres singler hidtil. Det tyder på, at Ung-skab er ved at være så selvsikre, at de kan begynde at lege med forskellige stemninger, og det klæder dem.

Vi har taget en snak med duoen om legesyge skriveprocesser, søde fans, og hvorfor torsdagens Distortion-koncert bliver »epic«.

First things first: Hvor kender I hinanden fra? 

Bjørn: »For nogle år siden var jeg lige startet med at lave musik. Jeg havde spillet meget violin før, men jeg var først lige begyndt at producere. Og så havde Clara skrevet ud på Facebook, at hun manglede en at lave musik med. Vi kommer fra Helsingør-området begge to og havde nogle fælles venner. Så sagde min daværende kæreste: Lav noget musik med Clara!«

Clara Rose: »Ja, og så var vi heldige, at Bjørns far havde et studie nede i kælderen, så det var nemt at lave noget musik. Vi begyndte at lave megameget musik under corona«.

Så I er ikke kærester? 

Bjørn: »Nej! Men der er mange, der tror det. Vi er meget kære over for hinanden«.

Okay, okay, jeg blev nødt til at spørge. Lad os komme hurtigt videre fra mit snageri. Hvordan var jeres første sessions?

Clara Rose: »Det var et meget sårbart rum. Vi kendte jo ikke hinanden så godt, og ingen af os havde særlig meget erfaring«.

Bjørn: »Jeg havde jo ingen stemmetræning. Vi har hørt de første demoer igen, og det lyder jo helt forfærdeligt. Vi har grint meget af, at det er vildt, at Clara overhovedet ville lave musik med mig. Men jeg tænkte åbenbart ikke over det dengang«.

Clara Rose: »Det er så typisk dig. Jeg plejer at sige, at Bjørn er det mest selvsikre menneske jeg kender«.

Bjørn: »Ja, det er meget sødt«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I har lige udgivet singlen ’Sir’ det ik’. Hvordan opstod idéen til den? 

Bjørn: »Vi var i sommerhus. Jeg havde indspillet en masse guitar-loops i forvejen sammen med vores guitarist, og så sad vi og arbejdede med dem. Det blev til hele vores ep, der udkommer lige om lidt«.

Clara Rose: »De der loops gjorde bare, at de var nogle dejlige sange at lave. Jeg synes godt, man kan høre, at det er noget, der bare flød ud af os, og at vi bare hyggede os med at lave dem«.

Den nye single er mere introvert end jeres andre sange. Hvordan kan det være? 

Clara Rose: »Før i tiden var det bare ind i studiet og starte med at opfinde … ikke bare den dybe tallerken, men hele tallerkenen. Det er en mærkelig ting at fremprovokere kreativitet.

»Her undgik vi alt det der stress og sad bare med panoramavinduer og kiggede lidt ud over nogle træer. Regnen i starten af ’Sir det ik’ er en memo-optagelse, jeg lavede af regnen på skråvinduesruden i sommerhuset. Det siger nok lidt om vores stemning, da vi lavede den«.

Hvordan er jeres proces med at skrive sange normalt?

Bjørn: »Jeg går lidt i gang med en beat-idé. Så sidder jeg og producerer lidt, imens vi skriver. Nogle gange har Clara en idé til et tema, og nogle gange har jeg. Så er det bare ’hvad har du skrevet?’ og ‘okay grineren, så tager jeg denne her rolle på i min tekst’. Så leger vi bare med det«.

Clara Rose: »Jeg tror, vi er glade for at være intuitive og ikke sætte os i nogen for faste rammer. Det vigtigste for mig er, at jeg synes, vores sange er rare at lave, rare at spille og rare at synge. Og så elsker jeg, når folk får det rart af at høre det. Så er det er en win-win-situation«.

Ung-skab. (Foto: Benjamin Graham)

Hvad har været jeres bedste oplevelse som Ung-skab indtil videre?

Bjørn: »For mig var det Store Vega. Der var helt pakket, og rummet var så fyldt op af kærlighed, at jeg var i tvivl om, det kunne holde til det. Vi har det sødeste publikum som alle sammen kommer og holder hinanden i hånden«.

Clara Rose: »Enig! Det publikum, vi har, er mega trygt. Selv når vi spiller for 3000 mennesker på Spot, er det bare så hyggeligt. Hvis jeg føler mig lidt fraværende, kan jeg virkelig bare kigge ud på dem, og så får jeg det roligt med det samme«.

I skal spille på Soundvenues Distortion-scene. Hvordan ser en Ung-skab x Soundvenue x Distortion-koncert ud?

Clara Rose: »Det bliver super epic«.

Bjørn: »Det gør det! Vi har dansere med, vi har kor med, vi har de nye numre med. Vi har søde numre, man kan stå og holde om hinanden til, og vi har numre, man kan gå lidt amok til. Det er jo Distortion, så vi skal danse og feste«.

Clara Rose: »Og vi kommer til at se knivskarpe ud. Jeg synes, vi har skabt et godt show all-around med musikken og det visuelle. Vi har oppet vores game. Jeg glæder mig til ikke bare at optræde, men faktisk at lave et rigtigt show«.

Ung-skab spiller på Soundvenues scene til Distortion X Nørrebro torsdag 30. maj, hvor også bl.a. Kind Mod Kind, Av Av Av og The Dora er på programmet. Læs mere HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af