Omdiskuteret dokumentar om sexisme i musikbranchen kan ses nu

Omdiskuteret dokumentar om sexisme i musikbranchen kan ses nu
'Sexisme i musikbranchen'. (Foto: Sean Westring/Impact TV/DR)

Dokumentaren ‘Sexisme i musikbranchen’ kan nu ses i sin helhed nu på DRTV. Den består af to afsnit, hvori en lang række kvinder på tværs af musikbranchen deler deres oplevelser med sexistisk adfærd og strukturel ulighed, heriblandt Mathilde Falch, Katinka Bjerregaard, Stine Bramsen, Pernille Rosendahl, Signe Svendsen, Anette Heick, Annika Aakjær, Anne Gadegaard, Filuka og Sukkerchok-medlem Kat Stephie.

Dokumentaren rummer mange bredere betragtninger om sexisme i branchen, men hvert afsnit desuden bygget op omkring hver sin gennemgående historie om en mand, der ifølge deltagerne i dokumentaren har opført sig grænseoverskridende i flere tilfælde.

Første afsnit omtaler en unavngiven mandlig kunstner, som otte kvinder fortæller om. Dette afsnit har de seneste dage været genstand for en retssag, da den givne musiker, Martin Brygmann, sagsøgte DR og produktionsselskabet Impact i et forsøg på at nedlægge fogedforbud mod dokumentaren.

Da DR fik juridisk grønt lys til at sende dokumentaren, skrev Martin Brygmann skrevet på Facebook, at han opfatter dokumentaren som »manipulerende«. Han skrev også, at han har været »blind for, at min ofte platte og flirtende humor, som er en del af mig både fagligt og privat, kunne opfattes anderledes og grænseoverskridende«.

Andet afsnit følger Katinka Bjerregaards og Mathilde Falchs oplevelser med en musiker fra husorkestret på TV 2-programmet ‘Toppen af poppen’, som er kommet med grænseoverskridende, seksuelt chikanerende kommentarer mod dem. Bjerregaard og Falch fortæller også om, at de ikke mener, at de ansvarlige bag produktionen ikke har taget deres klager om den mandlige musiker tilstrækkeligt alvorligt.

Dokumentaren belyser endvidere uligheder på tværs af blandt andet radioafspilninger, festivalplakater, mediedækning, musikvideoer og coaching.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af