De annoncerede stjerner dukkede ikke op til dansk hiphops store fødselsdagsfest

Men aflysningerne var kun det mest åbenlyse problem for kæmpearrangementet i Forum.
De annoncerede stjerner dukkede ikke op til dansk hiphops store fødselsdagsfest
Tessa og Livid til 'Dansk hip hop 40 år'. (Foto: Christian Falck Wolff/Soundvenue)

Når noget ser for godt ud til at være sandt, så er det som bekendt nok, fordi det er det.

Den sandhed blev et cirka halvfyldt Forum mindet om lørdag aften, da et storstilet arrangement med over 50 annoncerede artister skulle fejre dansk hiphops fødselsdag. For en række af de største stjerner på plakaten dukkede ikke op.

Gilli, Kesi og Benny Jamz aflyste kort inden koncerten, og Kidd, Johnson, L:Ron:Harald og Marwan kom heller ikke og spillede. Det betød, at koncerten pludselig stod uden nogle af sine vigtigste stjerner.

Koncertarrangøren DJ Typhoon fortæller til Soundvenue, at han først fandt ud af, at Gilli, Kesi og Benny Jamz ikke kom, da Kesi aflyste optrædenen med en Instagram Story dagen inden koncerten. Her udtalte Kesi, at B.O.C-rapperne ikke kunne spille på grund af sygdom. Kesi er for tiden i Rio i Brasilien, mens Benny Jamz har delt opslag fra Jamaica samme dag som koncerten fandt sted.

Sådanne aflysninger er måske ikke helt uventede.

»Hiphop, du ved«, som Raske Penge har skrevet på sin Instagram Story med henvisning til situationen.

Men lige for en aften som denne var aflysningerne alligevel virkelig ærgerlige. For de gjorde det meget svært for ’Dansk hip hop 40 år’, som showet hed, at fortælle dansk hiphops historie. Det var, som om en række kapitler var blevet revet ud af bogen.

Aftenens motto var ’Fra de første til de største’ – efter aflysningerne var programmet nu mere noget i retning af ’Fra de første til en masse nye navne, som de færreste kender, og undergrundsrappere, meget få mennesker lytter til’.

Ikke helt lige så mundret.

Raske Penge og Klumben til ‘Dansk hip hop 40 år’. (Foto: Christian Falck Wolff/Soundvenue)

En stærk start

Koncerten startede ellers virkelig lovende. Dansk hiphops founding father – eller »dansk hiphops bedstefar«, som værten Emil Oscar introducerede ham som – MC Einar, startede historien på slaget 18, og derfra kom en række af dansk hiphops ældste acts på scenen.

Stort set alle bragte masser af energi og liv til scenen, næsten som om de skulle markere deres plads i historien én gang for alle. Rockers By Choice betrådte scenen med vildskab, men faldt så på plads i koreograferede positioner. Det var imponerende og, ja, rørende.

Artisterne spillede mere eller mindre kronologisk, i hvert fald i begyndelsen af koncerten, og efter lidt over en time var vi nået til Clemens og Jokeren, der begge leverede på højt plan. Især Clemens virkede, som havde han taget en tidsmaskine tilbage til halvfemserne. Han lignede igen den hårdeste rapper på scenen, der var klar til at massakrere alt og alle. Man blev blæst bagover. Og ikke kun fordi han fandt flammekasteren frem.

Clemens. (Foto: Christian Falck Wolff/Soundvenue)

Ikke langt efter kom Per V på banen, selvfølgelig med skræddersyede rim til lejligheden. Lidt senere gav Malk De Koijn koncerten et nyk opad med en fantastisk levering af ’Fågt op i skalle’. Jeg tror ikke, der var nogen i Forum, der ikke ønskede, trioen skulle blive hængende bare fem minutter mere. Men vi fik kun den ene sang.

Rent Mel lød, som var de ikke ældet en dag, og gav noget af den rowdy, stodder-eske energi, som ellers manglede grundet fraværet af Suspekt, L.O.C. og Niarn. Ataf gav en af aftenens mest overbevisende optrædener med sin levende, karismatiske opførsel af ’3 små perkere’.

Koncertopbygningen var noget ufokuseret med mange afbrydelser, der skulle hylde klassiske hiphopdiscipliner som breaking, beatboxing, dans, freestylerap og dj’ing. Det var sympatisk, men gjorde også koncerten til lidt af et hiphop-talentshow. Fem og en halv time er allerede lang tid, og de her intermezzoer testede tålmodigheden.

Men den første del af koncerten fortalte alligevel en klar historie, især båret frem af de prægende navne fra dansk hiphops første cirka 15 år. Anden halvdel af showet mistede det fokus.

Malk de Koijn. (Foto: Christian Falck Wolff/Soundvenue)

Kontrafaktisk historieskrivning

Det skyldtes til dels de nævnte aflysninger, der gjorde, at showets sidste timer manglede mange hovedpersoner. Johnson kunne have fortalt en vigtig del af hiphophistorien, der handler om trapmusikkens indtog i Danmark. Kidd havde været essentiel for at vise det store generationsskift i 2011. Marwan havde bragt nogle tiltrængte gadeperspektiver.

Men problemerne stak dybere end aflysningerne.

For programmet havde et meget stort fokus på en særlig type lyrisk orienteret undergrundsrap, der – trods sine mange kvaliteter – er ret langt fra at være tidens prægende danske hiphop.

Forum fik besøg af navne som Loke Deph, Mund De Carlo, Trepac, Illusionisten, Adlyd, Nøx og Annelise. Kom man til koncerten som total udenforstående ville man tro, at de her artister var hiphoppens centrale, stilskabende kunstnere. I virkeligheden er de én niche af genren, der her til gengæld fik enormt meget taletid.

Loke Deph. (Foto: Christian Falck Wolff/Soundvenue)

Det grænsede til kontrafaktisk historieskrivning at fremhæve denne gruppe så meget i en begivenhed, der hævdede at fortælle genrens historie som helhed.

De sidste timer var også præget af aflysningerne, da en række meget smalle navne skulle bære showet.

Det var en fin tanke at invitere talentnavne som Goldie, Kundo og Carl Knast. Men de føltes malplaceret i koncertens bedste tider sidst på aftenen. Især Knasts ret lange show førte til udvandring. Til sidst var der tyndet meget ud i et allerede kun cirka halvfyldt Forum. Shooter Gang gav showet en dosis ungdommelig power, men på det tidspunkt var slaget om salen tabt.

At så nye navne skulle bære koncerten understregede også, at programmet var ret tyndt i forhold til samtiden. Artigeardit og Lamin – eller smallere navne som Mas eller Fraads – var ikke på programmet.

Shooter Gang. (Foto: Christian Falck Wolff/Soundvenue)

Noah Carter og Sivas gav fødselsdagsfejringen lidt stjernestøv til sidst, og især sidstnævnte var veloplagt. Han var også et smukt lukkenavn, da Sivas er en form for bro mellem den ældre hiphopgeneration og den nye. Man gik dog hjem fra Forum med en noget flad følelse.

Havde navnene, der aflyste, fået hele showet til at gå op i en højere enhed? Det er ikke til at vide. Men uden dem hang anden halvdel af hiphoppens 40-års fødselsdag ikke sammen.

Se stort billedgalleri fra festen i Forum her.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af