Der findes gode idéer, der findes dårlige idéer, og der findes idéer så fantasifulde, at man knap kan tro, nogen kan finde på rent faktisk at føre dem ud i livet.
Idéen om at samle over 50 rappere fra dansk hiphops 40 år lange historie på samme scene føles som noget, der hører til i sidstnævnte kategori.
Manden med den usædvanligt ambitiøse plan hedder Sonny Buhr – men han er bedre kendt som DJ Typhoon.
Han er en central skikkelse på den danske hiphopscene, og har været aktiv siden 1980’erne. Som udgivende kunstner er han mest kendt for at være en del af (netop gendannede!) Nobody Beats The Beats, der var lidt af et kultnavn i 00’erne. Men som kreativ force i hiphopmiljøet har han stået bag flere initiativer, end vi kan opremse her.
Hvis nogen kunne få den megalomane idé om hiphopshowet til at blive til virkelighed, skulle det da lige være ham. Og ta-da: På lørdag afholdes koncerten ’Fra de første til de største’, der har over 50 rappere på programmet, i Forum. Begivenheden er ifølge arrangørerne ‘historiens største danske hiphop-koncert’.
Hold vejret, for her kommer hele lineuppet:
Gilli, Kesi, Benny Jamz, Noah Carter, Kundo, Tessa, Pharfar, Kidd, Goldie, Djämes Braun, Adlyd, Nøx, Carl Knast, Loke Deph, Annelise & Mund de Carlo, Marwan, Yepha, Raske Penge, Rent Mel, Klumben, Kaliber, Outlandish, Majid, Sivas, Johnson, Malk De Koijn, Static & Nat ill, Jøden, Jonny Hefty, L-Ron Harald, Per Vers, Turkman Souljah, Clemens, Flammen, Ataf, Onkel Tom (Hvid Sjokolade), Jokeren, Kongehuset, Humleridderne, Dj Noize, Funk Flush, Kuku Agami, Phase 5, Trepac & Illusionisten, Al Agami, Dope Solution, Karen Mukupa, Jo-C-Fine, Rockers By Choice, Solid Posse og MC Einar. Jan Elhøj og Pelle Peter Jencel er værter.
Det ligner jo et helt festival-lineup. Men koncerten er kun én del af hiphop-fejringen.
Typhoon har også arrangeret udstillingen ’Døgnfluen der ikke ville dø’ i Spor10, der kortlægger dansk hiphops 40 år lange historie.
Hvordan er det lykkedes DJ Typhoon at stable det her på benene? Og hvordan i alverden kommer denne mastodontiske koncert til at foregå? Det har vi ringet til bagmanden for at finde ud af.
Hvordan fik du idéen til den her koncert?
»Vi har prøvet at sætte den op i mange år. Jeg fik idéen for snart tre år siden. Vi har søgt så mange fonde og kommercielle samarbejdspartnere, men alle har været afvisende. De vil gerne støtte, hvis det har noget at gøre med Ukraine eller med integration af mennesker med anden etnisk herkomst. Men det med at støtte kultur var ikke lige dem«.
»Til sidst endte det med, at jeg for fire-fem måneder siden sad sammen med Mass Ebdrup – Street Mass – der er manager for flere store artister. De sagde: ’Hvorfor kommer vi ikke bare og spiller? Hvis du skaffer 80’er- og 90’er-rapperne, så tager vi os af the youngsters’. Jeg blev helt paf. Jeg var sådan: ‘Mener I det virkelig?’«
Så alle de her rappere kommer altså og spiller gratis?
»Det er faktisk koncerten, der funder udstillingen. Alle folk spiller gratis for at vi kan lave den udstilling. Det, synes jeg, er en sindssyg ting«.
Det havde krævet noget af et budget at booke det lineup under normale omstændigheder.
»Det, der er smukt ved det, er, at folk står på skuldrene af hinanden. I starten var der MC Einar. Så kom Krush Alliance MC’s (senere Rockers By Choice), og så skulle alt være på engelsk. Så kom Østkyst Hustlers i starten af 90’erne, og så var de den nye bølge. Så kom stodder-rappen med Stodderen og L.O.C.’eren – Liam og Jesper (L.O.C. og Jokeren, red.). Så blev det større og større derfra«.
»Har det stadig den samme nerve? Det synes jeg. Kesi og Gilli snakker stadig om gaden og baglandet. Kesi er skide hiphop: Hans nye albumcover er lavet af en kendt oldschool-graffitimaler. Der er en sammenhæng mellem tid og ting – det prøver vi at vise«.
Hvordan afvikler man en koncert med så mange artister?
»Det gør man ved, at man er tjekket! Vi har en afvikler i hver side af scenen, og så har hver artist fem minutter. Det vil sige, at nogle spiller én sang, andre to. Så det er ind og ud. Så kommer der nogle breakere og beatboxere undervejs og andre indslag«.
Hvad har været den største udfordring ved at booke koncerten?
»Det sværeste har været udstillingen, fordi der er så mange forskellige mennesker involveret, og der skal hentes hiphop-memorabilia og gamle artifacts. Den ene dag kører vi til Cutfather og henter noget, den anden dag kører vi til Jylland. Koncerten var faktisk ret nem«.
Det var nemt at booke over 50 rappere?
»Folk var bare sådan: ’Det gider vi godt, det er fedt’. Det er nærmest et ’We Are the World’ for dansk hiphop. Det er lidt den stemning: Let’s get together og lave en fed aften for hiphop. Så, næste dag, er alle igen lige så kommercielle eller lige så undergrund, som de var dagen før. Det er bare et billede af tiden. Det er et maleri«.
Der må have været nogle bookinger, der var svære at få i hus?
»Der var nogle, der lige skulle overbevises. De skulle lige se, hvem de andre var, der steppede op. De fleste vil gerne have haft flere minutter at spille i. Og så ville jeg sindssygt gerne have haft Nik & Jay og Suspekt med. Men de havde kontrakter på andre koncerter. Ellers er der sindssygt mange, der kan den dag. Vi er glade og tilfredse«.
Hvor lang bliver koncerten egentlig?
»Det skal jo ikke være en natteforestilling. Det skal helst stoppe omkring midnat. Jeg tror, den bliver fem-seks timer. Du kan jo prøve at regne det ud: Fem-seks minutter gange cirka 50 kunstnere. Det er et stykke tid«
Koncerten ’Fra de første til de største’ finder sted lørdag den 14. september i Forum.
Udstillingen ‘Døgnfluen der ikke ville dø’ kan ses til og med 14. september på Spor10.