Fem nye teknologier, der gør Roskilde-livet lettere – og fem vi glæder os til

Det kan godt være, at de garvede Roskilde-rotter hårdnakket påstår, at alt var bedre i gamle dage, men det ved vi jo godt allesammen er løgn. I gamle dage handlede det om at overleve, men nu er det takket være de teknologiske fremskridt ikke livsfarligt at bevæge sig ud på Dyrskuepladsen i Roskilde.

Vi har samlet fem teknologier, der forsøder din festival i år – og så har vi fundet fem, der forhåbentlig gør tilværelsen endnu mere fantastisk på Roskilde de næste mange år.

CoolBox

Coolbox

Når det bliver over 15 grader i Danmark, så går der ikke længe før de parallel-importerede dåsebajere og slave-vodkaen i forteltet når temperaturer, der minder om kogepunktet. Man kan altid fiks-fakse sig ud af det med alle mulige mere eller mindre lavpraktiske MacGyver-løsninger eller bare blive ved med at købe rammer hos Tuborg.

Hvis man er på budget, men alligevel nægter at kløjes i lunken øl, så introducerer Roskilde og andre festivaler i år den perfekte løsning: Lej et lille køleskab i en uge for bare 400 kroner. Det kan vi vidst godt kalde en Nobel-pris værdigt. Det er det danske firma CoolBox, der står bag.

Leje-køleskabene er indrettet som en væg af skuffer, der har plads til to kasser dåser plus madvarer.

Hvornår ser vi første gang dem? I år. Der er CoolBoxes placeret ved P, C og J.

CrowdSearch3

CrowdSearch

Er der noget værre end at blive væk fra sine venner på Roskilde? Hvad enten det er i pitten op til en koncert eller du skal finde en lejr i West, så kan du hurtigt føle dig komplet Palle, hvis dit entourage ikke er i syne.

Men i år bliver hjælpen ikke mere end et klik væk. I samarbejde med teleselskabet 3 og Revolt har Roskilde fået lavet appen CrowdSearch, der kan pinpointe dine venner med helt ned til få meters afstand.

Du skal bare downloade CrowdSearch og tilføje dine venner via din venneliste på Facebook eller invitere dem via telefonbogen og så er der ikke mere lonesome cowboy til dig. I år er det dog kun for iPhone-brugere.

Hvornår ser vi den første gang på Roskilde? I år. Appen kan hentes på Crowdsearch.dk.

3Reload

3 opladning og dækning

Væk er de tider, hvor en flad mobil betød timer uden for kontakt. Så nu er der ingen undskyldninger for at ringe hjem og berette at alt er godt.

Teleselskabet 3 og reklamebureauet Revolt har i år slået pjalterne sammen med Roskilde Festival, så de udover at kunne tilbyde bedre mobildækning med en ekstra mast også bringer gratis mobilopladning til Dyrskuepladsen. Fordelt over hele pladsen har de opstillet 13 ladestande, ti opladerbænke og fem bordtennisborde, der kan oplade uden ledning. Derudover smækker de lige gratis garderobe oven i hatten.

Du kan selvfølgelig også holde dig til den gamle kending Volt, der holder din telefon ladet op med en abonnementsservice til eksterne batterier.

Hvornår ser vi det første gang på Roskilde? I år, omend mobilopladning har været muligt i årevis i garderober og hos Volt.

Læs også: Apps, højtalere og hardware: Det mest essentielle grej til festivalsæsonen

Folk-der-spiser-i-regnen-AnneMieBakAndersen-20120706-1
Foto: Anne Mie Bak Andersen

Mad i appen

Det var saliggørende, da Roskilde i 2012 introducerede deres mad-app. Nu er den blevet bygget ind i den officielle app, så du lynhurtigt kan finde frem til lige nøjagtige det, din fråder efterspørger.

Alle festivalens madboder er med i appen, som både fortæller dig, hvilke køkkener, der er i nærheden, hvad de serverer og hvor meget det koster. Det er som et menukort, før du overhovedet når til menukortet.

Det er en seriøst gudsgiven gave for de af os, der glæder sig lige så meget til at gå på opdagelse i madprogrammet som musikken.

Hvornår så vi den første gang på Roskilde? Den første selvstændige mad-app kom i 2012.

GodikToiletter
Foto: ArtRebels

Vacuumtoiletter

Vi kommer ikke udenom det. Det blå eller grønne Godik-toilet er ingen rar oplevelse for nogen – særligt ikke i 27 grader, med top på og efter fire dage med Gringo Nachos. Heldigvis har en ny type toiletter vundet indpas inde på selve festivalpladsen.

De såkaldte vacuumtoiletter fungerer som toiletterne i DSB-togene med effektiv ekspedition af efterladenskaberne. Oven i hatten får du lige et spejl og en håndvask – det må siges at være lokumshimmerige i forhold til de traditionelle kabiner. Der må godt være endnu flere af dem end de 528 vacuumtoiletter, der udgjorde cirka tyve procent af toiletterne på Roskilde i 2014.

Hvis de så formår at finde en løsning på at fjerne den skam, der er forbundet med at stå i festivaltoiletkøer for hankønsvæsner, så er den vist nogenlunde hjemme.

Hvornår så vi dem første gang på Roskilde? Uvist. Måske i år 2014.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Øl og mad leveret med drone

Nu bevæger vi os ud i den teknologi, som er på nippet til at bryde frem, men som endnu ikke har fundet vej til festivalgæsterne endnu. Så nu er det med at spidse ører, Roskilde og andre danske festivaler.

Vagter vil vist nok gerne bruge droner til at overvåge menneskemasser, men der er en udnyttelsesmulighed med endnu mere potentiale for de bevingede robotter. De kan bringe mad og øl ud nøjagtig til din position, for eksempel ved hjælp af din telefons GPS.

En ting er, at de kan komme med en kold cola og et måltid griseri til dit telt, når du har allermest brug for det, men forestil dig, at en drone leverer en iskold fadøl direkte til din højrepote, når du står i et sweet spot til en tætpakket koncert – Hvor mageløst ville det ikke være?

Hvornår ser det vi første gang på Roskilde? I år 2016. Som videoen viser er teknologien her allerede, det er udelukkende et spørgsmål om, at droner på nuværende tidspunkt ikke må flyve ind over menneskemængder. Allerede fra næste år vil de nok blive taget i brug som forsøg for vagter og brandmyndigheder, men der går nok lige 4-5 år inden luftrummet over campen og koncerter sværmer med droner. Det er noget med nedstyrtning- og halshugningsfare.

NFC

Den kontantløse festival

En Roskilde Festival helt uden kontanter har været på tale i nogle år, men det går sgu ærlig talt lidt sløvt. Man går stadig rundt med sedler i pottemånen, når man er på festival, fordi der er stadig er en del, der ikke tager kort, køen er lang ved dankortterminalen eller nettet er overbelastet.

Fremtidens pengeløse samfund er styret af små NFC-chips, der allerede findes i stort set alle nye smartphones og i kreditkort. De virker ved, at man bare fører telefonen eller kortet henover en chiplæser og så er der betalt. Det er en vital del af for eksempel Android og Apple Pay-betalingstjenester, som de er langt fremme med i for eksempel USA og Australien. Så hvorfor ikke på Roskilde?

Efterhånden som vores telefoner og wearables bliver fyldt med NFC-chips, fingeraftrykssensorer og den ene betalings-app efter den anden, burde det vitterligt ikke være svært at gøre festivalen til et pengeløst mikrosamfund. Det kommer da givetvis også inden længe, men ikke officielt i år.

Hvornår ser det vi første gang på Roskilde? I år 2016. I 2015 vil Roskilde Festival højst sandsynligt fortsætte tidligere års forsøg med teknologien. For de gæster uden NFC-chip i telefonen eller kortet, vil man sandsynligvis kunne få et festivalarmbånd med chip, som så kan kobles til en konto.

Kraftwerk
Foto: Emil Hougaard / Soundvenue

Augmented reality

Indrømmet, det er ret vildt, hvad et godt lysshow kan gøre ved en koncert. Men det har jo helt basalt ikke ændret sig i årevis. Det er på tide, at der kommer hologrammer, augmented reality (det vil sige teknologi, der giver virkeligheden en ekstra digital dimension) og virtual reality ind over koncerterne.

Forestil dig at stå på Arena om nogle år og opleve lyset, lyden og live-oplevelsen – præcis lige som du plejer. Men hvis du tager din smartphone frem og filmer scenen, så får alting et ekstra digitalt lag af visuals, videoer eller grafik. Eller hvis du bruger briller eller kontaktlinser, så sørger 3D-filtre for, at scenens væld af visuals vælter ud i hovedet på dig uanset, hvor du står. Vupti. Psykedelika er helt overflødigt.

2016 bliver efter alt dømme det helt store år for virtual reality med lanceringen af Oculus Rift-brillen som den toneangivende begivenhed. Men også inden for hologrammer og augmented reality tager tech-branchen skridt med syvmiles-støvler lige nu. Den er ikke helt moden til at blive overført til live-oplevelser, men mon ikke vi snart ser de første forsøg med store koncerter, der har et ekstra digitalt lag.

Hvornår ser vi det første gang på Roskilde? I år 2017. I 2013 spillede Kraftwerk en koncert på Orange, der skulle opleves med 3D-briller, så vi er ikke langt fra at koncerter træder ind i den digitale tidsalder. Det skal bare helst være uden en papbrille på.

RoskildePublikum
Foto: Per Lange / Roskilde Festival

Kuren mod tømmermænd

Okay, hvis vi bare lader drømmene og fantasierne få frit løb, ville det da være fedt, hvis der fandtes en teknologi til at fjerne tømmermænd. Det er der bare desværre ikke noget, der tyder på lige nu. Måske kommer der en medicinsk løsning, men det må du spørge andre medier om.

Til gengæld kommer der flere og flere apps til at monitorere din sundhedstilstand – blandt andet fra Apple – og om ganske få år vil du uden tvivl kunne teste din promille, din væskebalance og affaldsstofferne i din krop bare ved hjælp af en prøve af dit sved eller spyt.

Så der er faktisk ikke noget, der står i vejen for at udvikle apps, der kan fortælle dig, hvad din krop mangler. Eller minde dig om at holde lidt igen. Så mangler vi bare en app, der sikrer, at du lytter efter.

Det såkaldte body-hacking, hvor mennesker får opereret teknologi i form af en chip eller lignende ind under huden, bliver også mere og mere udbredt. Hvem ved, om der kommer en lille robot, der kan æde de tømmermændsudløsende affaldsstoffer i dit blod? Man har vel lov at håbe.

Hvornår ser vi det første gang på Roskilde? I år 2022 lancerer Roskilde appen Dr. Orange, der kan holde øje med din sundhedstilstand og kan rykke ud med væske eller pomfritter, hvis du begynder at vige fra din normale sundhedstilstand.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Jetpack

Et af de helt store problemer med Roskilde er, at der er så langt fra Øst til Vest, og når matheden indfinder sig efter et par dage, så orker man ikke at forlade sin campingstol. Enhver, der har spillet GTA San Andreas ved, at en jetpack er løsningen – og de findes faktisk allerede.

Når droner bliver standard til transport af småting på Roskilde og i samfundet, så bliver mennesketransport højst sandsynligvis det næste område, der skal tages fat på. Her kan de rotordrevne droner hurtigt komme til kort, mens jetpacks er under en støt udvikling. Så det er ikke usandsynligt, at det rent faktisk bliver til virkelighed inden længe.

Hvornår ser vi det første gang på Roskilde? I år 2037, hvor den levende legende Janelle Monáe bliver båret ind på Orange i en jetpack-stol. Som transportmiddel for festivalgæster vil det fortsat være for dyrt og farligt, men i 2019 kan man sikkert prøve de vanddrevne jetpacks i badesøen. Der er en relativt stor sikkerhedsrisiko omkring at flyve beruset, der er værd at tage med i overvejelserne, men mon ikke teknologien også finder en løsning for det.

Læs også: Roskilde Festival: 12 fede fester og skøre events i warm-up-dagene

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af