Apps, højtalere og hardware: Det mest essentielle grej til festivalsæsonen

Festivalsæsonen tager for alvor fart her i juni og fortsætter langt ud i sensommeren. Selvom festivaler er den mest fantastiske sociale konstruktion ever, kan det også være røv og knogler at stå gennemblødt og alene på en vindomsust pløjemark i provinsen. Men bare rolig – teknologien skal nok redde din røv.

Vi er gået 100 procent forbrugerjournalistik og har samlet det smarteste grej, elektronik og apps, der gør festivalsæsonen lidt mere lågsus.

11194463_851977578185489_3907847643841192847_o
(Foto: Soundboks)

Mobilt lydanlæg

Hvis man vil have en nogenlunde attraktiv party-lejr på campen, så er et ordentligt lydsystem alfa omega. Men det kan være både besværligt og omstændigt at bygge et anlæg til at spille lejren og de omkringliggende firkanter op. Heldigvis kan man også snyde lidt hjemmefra og købe en solid løsning som en færdig pakke.

Soundboks producerer en stødsikker og kompakt højtaler, der findes i en Original og Premium-version. Premium-versionen er udstyret med en 24v – 2×100 watt forstærker.

Hverken Premium eller Original-versionen er særligt billig, men til gengæld får du et let håndtérbart lydsystem, der ifølge producenten spiller »højere end alt andet på markedet«. Og samtidig slipper du for at købe højtalere, batterier og materialer til at bygge et anlæg (der sjældent virker) selv. Soundboks tilbyder tilmed festival-support på Roskilde Festival og Smukfest, hvis uheldet skulle være ude.

Med Soundboks følger to batterier, der tilsammen kan holde liv i anlægget for fuld skrald i 40 eller 60 timer for henholdsvis Premium og Original. Batterierne kan oplades i en stikkontakt, som du kan få adgang til på festivalers forskellige opladerstande.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Lomme-lydanlæg

Efterhånden lige så essentielt som lydsystemet er en mindre bluetooth-højtaler, som du kan bruge på vej i toget, i køen eller når du skal ned og drikke mojitos ved badesøen.

Der et hav af gode, slidstærke minihøjtalere på markedet, men et godt bud på en festivalkandidat er Creative Muvo Mini. Den har den åbenlyse fordel, at den er vandtæt, så du kan spilde din gummistøvle fyldt med sangria ud over den, uden den tager skade.

Batterilevetiden er ikke på ikke prangende 10 timer, men den kan relativt let lades op med en micro-USB-oplader, som den til din Android-phone. Selvom den har AUX-indgang, så er den smarteste funktion muligheden for Bluetooth-tilkobing, der kan aktiveres med en berøring fra en enhed med NFC-chip.

Pro-tip: Hvis din streamingtjeneste tillader det, så sørg for at downloade dine playlists, inden du tager på festival. Online-streaming tærer på batteriet, men det er også bedre for miljøet at afspille hentet musik end at streame.

 

HeapsApp

Find en fest

Hvis man har været helt oppe og ringe over aftenens sidste koncert, så er det et smerteligt antiklimaks, hvis festen ikke kan fortsætte i lejren eller et andet sted. Det er ikke altid lige let at vide, hvor man lige skal gå hen eller om festen, er vandreturen værd. Dagen derpå kunne det da være meget sjovt, at finde et fremmed modstanderhold til ølbowling. Men hvor gør man lige det?

Fortvivl ej. Det er der råd for med den danske app Heaps, der fungerer som en slags kontaktbureau for dem, der søger en fest eller gerne vil have selskab til deres narrestreger. Heaps adskiller sig fra Tinder og andre lignende apps ved ikke at opfordre til hankypanky, kun sjov og ballade.

Heaps er udtænkt til dagligdagsbrug, men den er oplagt at bruge under festivaler. Folkene bag indleder da også et decideret samarbejde med en endnu unavngiven dansk festival. Ledetråd: Den starter med ‘R’ og slutter med ‘oskilde’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Køleboks

Kolde øl kan være et af festivallivets helt store udfordringer, når solens ubarmhjertige stråler tæsker ned. Der findes et hav af analoge teknikker, såsom jordkøling, den våde avis og tøris.

Rent teknologisk har køling altid været en energikrævende sag – og det er det sådan set stadigvæk – og derfor er en festival-lejr med køleskab stadig en sjaskvåd drøm. Men der findes et bud på en solcelledrevet køleboks fra det amerikanske Kickstarter-støttede firma Solar Cool Technologies. Den kan rumme op til 60 dåser, lave is og tilmed lade dine elektroniske anordninger.

Træerne vokser dog ikke ind i himlen. Deres Solar Cooler vejer 25 kilo, virker ikke helt flyvefærdigt og er med en pris på 1.200 dollar klart uden for det gængse festivalbudget. Men det er forhåbentlig en fremtidsløsning på den forteltsvarme øl-problematik.

Der er selvfølgelig også den mulighed at købe en eldrevet køletaske og tilkoble dit eget solcellepanel, men som sagt kræver det vildt meget energi at køle, så der skal mange, gode og dyre elementer til.

Et andet alternativ er såkaldte kompressorkølebokse, som med et batteri kan holde drikkevarer kølige i relativt lang tid. Firmaet Waeco har en del forskellige, som dog også er temmelig pricey.

Roskilde2007

Vejr-app

Vejret på en festival kan hurtigt vise sig at være en rygdolkende skøge, der afspejler det danske sommervejrs luner. Uanset om du vågner i et glohedt telt på campen eller i mere magelige omgivelser, kan det være svært at vurdere om vejret senere på dagen kræver solbriller eller sydvest.

Et lille kig i Volborgs spåkugle kan derfor være meget belejligt og der findes et hav af apps, der kan give dig det kig. Et af internettets mest roste vejr-apps er WeatherPro, der giver et både detaljeret og letoverskueligt indblik i vejret i løbet af dagen. Appen koster mindre end en famøs cheeseburger og så er du rimelig godt dækket ind – så godt som man nu kan være med Gajol-vejret her til lands.

Der er også mange andre apps, der leverer en lignende tjeneste gratis. For eksempel har DMI en dansk app til både Android og iOS, der dog ikke er synderligt populær. Så har de bedre styr på vejret længere nordpå. Den norske radios app Yr vækker i højere grad tilfredshed blandt brugerne både på Android og iOS.

10403469_952524994782366_6988830138103255474_n

Trangia

Hvis du på et tidspunkt bliver træt af at fylde dig med festivalers indbyggede slatne grøntsager og tvivlsomt kød pakket ind i en eller anden version af sammenæltet gluten, så kan du medbringe din helt egen trangia, som det hedder i spejderjargon.

Der findes en variant, der dog lige topper konkurrenterne med en rimelig skarp feature. BioLites Campstove kan lade din telefon op, mens du agerer Chef Ramsay med pulversupper og branket bacon. Den koster omkring 1.200 kroner og det er faktisk ikke frygteligt meget mere end dobbelt så meget som et almindeligt trangia-sæt.

Den fungerer ved, at varmen sætter gang i en ventilator, der på en gang genererer strøm og puster mere liv i flammerne. I modsætningen til de fleste trangia-sæt skal Campstove fodres med brænde. 20 minutters opladning kan ifølge firmaet give dig tres minutters taletid på en iPhone 4S.

Dehydreret
(Foto: Tuborg)

Anti-dehydrering

Det kan lyde fuldkommen overflødigt, men enhver, der har prøvet at kollapse på en solrig festival med hedeslag, ved hvor vigtigt det er at få rigeligt med væske – altså udover alkohol. I kampens og dansens hede sker det bare hyppigt, at man glemmer det. Men igen kan du få hjælp fra en app.

WaterIn fungerer helt simpelt ved at give dig en besked, hver gang du skal huske at drikke vand. Der er dog forskellige behov fra person til person, men en reminder er bedre end ingen reminder.

WaterIn findes både til Android og iOS. Der findes i øvrigt masser af andre projekter, der sørger for, du holder dig hydreret, men det er på væsentligt mere avanceret facon.

Skærmbillede 2015-06-08 kl
(Foto: Volt)

Mobilopladning

Godt nok har teleselskabet 3 lovet gratis mobilopladning til alle på Roskilde, men på de øvrige festivaler er en flad telefon stadig et problem. Og uanset hvad, så kan det være en fordel at have et eksternt batteri, der kan lade din smartphone op mens den stadig ligger i lommen.

Der findes masser af eksterne batterier på markedet, men firmaet Volt har sat sig tungt på det danske festivalmarked. Og det har den kæmpe fordel, at du kan aflevere dit eksterne batteri hos firmaets stande og få et nyt, der er opladet og klar til at sætte stød på din telefon, mens den ligger i lommen eller tasken.

Du kan allerede nu tilmelde dig Volt, som er at finde med boder og mandskab på både NorthSide, Tinderbox, Roskilde og et hav af udenlandske festivaler.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Lys

Når du vralter hjem i lejren, godt marineret efter en dag med sommerdrinks, kan det godt være svært at finde lynlåsen til teltet eller tandbørsten i tasken. Det kalder på noget lys og helst lys, der ikke tapper telefonen for strøm. Den skal holdes vågen til mulige indkommende booty calls.

Der er heldigvis masser af hjælp at hente. Et af de smarteste bud på en lysekrone til din lejr er Luci Outdoor, der er blot to centimeter tyk og ikke vejer meget mere end en pose slik. Den er oppustelig og har ti LED-lygter indbygget, som kan indstilles på tre niveauer, afhængig af, hvor meget lys, du vil have. Men det smarte er, at den lades op af solceller i løbet af dagen. Og så har du lys om natten.

Tilmed fås den i en party-version herover, der skifter farve. Hvem har brug for et bilbatteri, når solens stråler kan klare lysshowet. Prisen ligger mellem ca. 100 og 165 kroner.

138 Photo Morten Rygaard All copyrights 2
NorthSide (Foto: Morten Rygaard)

Festival-apps

Det mest essentielle ved en festival er selvfølgelig musikken. Men det kan være svært at holde overblikket over hvilke bands, der spiller hvor og hvornår, når der også lige er 1.000 andre ting, der skal tjekkes ud. I gamle dage fik man et program stukket i hånden, som forsvandt efter første fadøl.

Heldigvis har de fleste festivaler efterhånden fået deres egen app, der kan holde styr på programmet for dig. Oven i hatten tilbyder de for eksempel nyheder, kort og tilbud om andre oplevelser.

Både NorthSide, Tinderbox, Roskilde og Smukfest har en app, der kan holde dig i hånden festivalen igennem. Det samme har SpotTrailerpark og Strøm.

Læs også: Soundvenue holder kæmpe fest på Roskilde Festival – se hele programmet for Street City

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af