Kommentar: YouTube Red er dårligt nyt for Taylor Swift-fans – blandt andre

Kommentar: YouTube Red er dårligt nyt for Taylor Swift-fans – blandt andre

KOMMENTAR: I går aftes dansk tid byggede YouTube en mur. En betalingsmur omkring en del af deres indhold. Det store spørgsmål er, hvilken type indhold YouTube vil proppe om bag muren.

Selvom det endnu er uvist, hvornår tjenesten rammer Danmark, så er der ingen tvivl om, at det indvarsler en ny tid for YouTube. Signalet er klart: Det er ikke længere kun gratis at se indhold på YouTube og dermed er det heller ikke længere gratis at høre al musik.

På papiret er YouTube Red en ganske udmærket idé (måske bortset fra navnet – og måske ikke for dig og mig): En abonnementstjeneste, der kan gøre sitet reklamefrit, levere eksklusive egenproducerede serier og film og samtidig kan fungere som en musikstreamingtjeneste. Videoer kan downloades og ses offline og på mobilen kan de afspilles, mens man bruger andre apps – så det i realiteten fungerer som en streamingtjeneste. Hele herligheden koster 9,99 dollar – det samme som eksempelvis Netflix i USA.

Hvis vi starter med at se på, hvilke video-produktioner YouTube Red barsler med, så er fællesnævneren, at de stort set allesammen omfatter YouTubes i forvejen største stjerner. YouTubes nok største stjerne PewDiePie får et show med ‘The Walking Dead’-bagmændene, hvor han skal skræmmes fra vid og sans.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Øvrige produktioner omfatter en ambitiøs liste af serier og film i den mere letbenede ende, produceret af en blanding af professionelle tv-producenter og ligeledes enormt populære YouTube-kanaler som CollegeHumor og Fine Brothers Entertainment.

Alt i alt er det produktioner, der vil være forbeholdt de mest entusiastiske brugere og ikke umiddelbart noget, der vil tage noget fra oplevelsen i den daglige brug af YouTube – der vil stadig være rigeligt med sjove kattevideoer og hjemmeavlede musikvideoer. Ifølge et interview på The Verge med YouTubes administrerende direktør Robert Kyncl, så vil 99,9 procent af YouTube stadig være gratis. Det har han sikkert ret i, men da – slag på tasken – 90 procent af indholdet på YouTube er alt andet end seværdigt, er det ikke nogen betryggende garanti. Det interessante bliver at se, hvad de 0,1 procent betalt indhold kommer til at bestå af.

Hvad med musikken?

Efter lanceringen har der klart været mest fokus på den eksklusive film- og tv-produktion, men den største konsekvens for YouTube som helhed er i min optik, den betydning den nye form vil få for musikindholdet på sitet. Hvis musikdelen afspejler videodelen, så har det umiddelbart meget vidtrækkende konsekvenser.

YouTube har i mange år været en bastion, hvor stort set alle musikere beredvilligt delte deres musik ganske uden betaling – herunder Taylor Swift, der ellers ikke er meget for at arbejde gratis. At YouTubes altid har fungeret som en DIY-musikstreamingtjeneste er ikke til at tage fejl af: I top 30 over de mest sete YouTube-klip er kun tre ikke musikvideoer. Musikvideoer er med andre ord en kæmpe driver for YouTubes trafik.

Hvis tankegangen fra de eksklusive videoproduktioner overføres til musikvideosporet, så tyder alt på, at i hvert fald udvalgte videoer og numre vil ryge på den dyre side af betalingsmuren. Set i lyset af at YouTube Red samtidig er en reel musikstreamingtjeneste, ville det være underligt, hvis YouTube i et vist omfang ikke sætter en stopper for, at man kan bruge YouTube som streamingtjeneste.

YouTube har været meget insisterende på at få de indholdsgeneratorer med, der scorer reklamekroner gennem sitet (og dermed formodentlig også er de, der trækker flest views), ved simpelthen at true med, at de ikke vil dukke op i søgninger, hvis ikke de indgik på de nye termer. Det er et tegn på, at YouTube Red skal være for crème de la crème-indhold og igen et tegn på, at de vil bruge de store kanoner som trækplaster til den nye tjeneste.

YouTube har tidligere forsøgt at skovle penge ind ad andre veje end reklamer, men uden den store succes. Det er dog tydeligt denne gang, at de mener det. Hvor mange, der er klar til at skifte til abonnementsservicen kommer til at afgøre, om YouTube sætter tommelskruerne på. YouTube har trods alt stadigvæk en indtjening på omkring fem milliarder dollar om året i reklamekroner, men YouTube Red er klart tænkt som gashåndtaget til den indtjening. Hvis ikke tilslutningen er stor nok, så flytter de bare mere populært indhold om på den anden side af betalingsmuren til et punkt, hvor brugerne begynder at flytte sig.

Vi har de sidste ti år været vant til, at YouTube er gratis fra inderst til yderst. Nu kan vi bruge de næste ti år på, at vænne os til, at det bliver en betalingskanal.

Læs også: Kejserens nye klæder: YouTube har fået et gennemsigtigt redesign

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af