Instagram snylter på Snapchat – fattigt er kun et fattigt ord

Instagram snylter på Snapchat – fattigt er kun et fattigt ord

KOMMENTAR Instagram har introduceret Stories, der lader brugere uploade og redigere billeder og video til en kontinuerlig føljeton, der kun er tilgængelig for forbindelser i 24 timer. Lyder det bekendt? Så er det nok fordi, Instagram har kopieret Snapchat Stories én til én. De har end ikke ulejliget sig ved at finde på et nyt navn.

Dyrk bare, hvor meget reklamen for den nye funktion ligner en tidlig Snapchat-reklame:

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Og Instagram benægter ikke, at det er en skamløs kopi. I et interview med TechCrunch siger Instagrams administrerende direktør Kevin Systrom, at »Snapchat fortjener al æren«. Ærligt, men samtidig en total falliterklæring.

Det er på ingen måde noget nyt, at sociale medier kopierer hinanden. Da Meerkat sidste år introducerede deres live-streamingapp, blev de hurtigt tromlet af Twitters Periscope. Den er siden blegnet fælt ved siden af Facebook Live.

Facebook er ikke den eneste skurk i det her. Grundtanken bag Google+ var også at lave en samlende infrastruktur for hele internettet. Enhver datingapp bruger funktioner, der minder meget om Tinder og før dem Grindr. Selv Snapchats Lenses er også inspireret af andre apps. Silicon Valley låner, stjæler og køber med arme og ben og sådan har det altid været.

Det ligner til forveksling Snapchat, men er Instagram.
Det ligner til forveksling Snapchat, men er Instagram.

Problemet er heller ikke, at Instagram kopierer Snapchat, for som Steve Jobs citerede Pablo Picasso for at sige: good artists copy; great artists steal. Men det her er ikke engang tyveri. Det er snylteri. Instagrams Stories er en parasit, der er designet til at suge næring fra Snapchats succes.

Instagram har ikke shanghaiet en direktør i Snapchat for at udnytte vedkommendes idéer eller slet og ret købt Snapchat. De har ikke ad juridiske bagveje tilkæmpet sig retten til den intellektuelle ejendom, der udgør Snapchat Stories. De har slet og ret spist af krummerne fra Snapchats bord. Det svarer til at starte en isbutik lige ved siden af en meget populær isbutik – du skal eddermame have et godt produkt, før du kan konkurrere.

Som et barn med et lup har Facebook endnu engang sat sig overskrævs over en (stor) myre i techverdenen. At de formodentlig stadig får svært ved at hive de unge fra Snapchat tilbage til Instagram er en anden sag, men måske kan de lykkes med at blive “Snapchat for voksne”.

Jeg skal være ærlig og erkende, at jeg i forvejen ikke var kæmpe fan af Facebook og deres metoder, men denne form for usmageligt snylteri er alligevel topmålet af blind grådighed. Særligt i lyset af, at Facebook flere gange har forsøgt at købe Snapchat. For Zuckerberg og Co. findes der ingen sund konkurrence – kun total verdensdominans. Parallelerne til komedieserien ‘Silicon Valley’s Gavin Belson er i øvrigt næsten skræmmende slående.

Det er let at forestille sig Kevin Systrom og Mark Zuckerberg som to allerede forpustede gamle mænd, der ikke helt forstår, hvad der rører sig blandt de yngre generationer og derfor ser sig tvunget til at kopiere det, der tydeligvis virker. Lur mig, om de ikke har haft travlt i Facebooks juridiske afdeling for at sikre sig, at de ikke kan sagsøges for det.

Men Facebook glemmer, at de har to af verdens største sociale medier i ryggen og at de burde kunne støbe kuglerne selv – eller i det mindste have respekt nok til at opkøbe, det næste nye sort. Hvad de gør nu er desperat og grådigt. Fattigt er kun et fattigt ord.

Læs også: »Tables are sharing«: ‘Silicon Valley’-spoofreklame er en genial fuckfinger til Facebook

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af