‘The Square’ med Claes Bang i hovedrollen vinder Guldpalmen – se alle Cannes-priserne her

‘The Square’ med Claes Bang i hovedrollen vinder Guldpalmen – se alle Cannes-priserne her

En jury med den spanske filminstruktør Pedro Almódovar har her til aften overrakt priserne ved årets fornemste filmfestival. Og det blev en triumf for svenske Ruben Östlund, der vandt den attråværdige Guldpalme for ‘The Square’.

‘The Square’ er dansk co-produceret, dansk klippet (Jacob Schulsinger) og har danske Claes Bang i hovedrollen og Christoffer Læssø i en birolle. Den var en outsider til prisen, men mange, inklusive undertegnede, forventede, at den ville dele vandene for meget til at løbe med hovedprisen.

Men juryen har altså forelsket sig i filmen, der handler om en velmenende og lidt selvtilfreds museumskurator (Bang), som forvilder sig ud i et moralsk morads, efter hans mobiltelefon og pung bliver stjålet ved et tricktyveri.

Filmen spidder det skandinaviske velfærdssamfunds dobbeltmoral og udstiller alt det, der ligger under civilisationens pæne fernis – særligt gennem en række fantastisk morsomme enkeltscener, heriblandt en meget omtalt scene hvor en performancekunstner spiller abe ved et fint middagsselskab og får alle facader til at falde. På den måde er filmen både samfundssatirisk, original og underholdende, en kombination, der altså har ført den hele vejen mod verdens fineste filmpris.

‘The Square’, der ud over danskerne også har Elisabeth Moss og Dominic West på rollelisten, er Ruben Östlunds femte film. Særligt hans to seneste, ‘Play’ og ‘Force Majeure’, har også vakt stor opsigt.

Årets priser blev også en stor triumf til Lynne Ramsays ‘You Were Never Really Here’, der både vandt manusprisen og prisen for bedste mandlige skuespiller til Joaquin Phoenix, der spiller en PTSD-ramt hitman.

Forhåndsfavoritterne, Robin Campillos franske aids-drama ’12 Beats per Minute’ og Andrej Zvyagintsevs russiske ‘Loveless’ løb med anden- og tredjepræmien.

Nicole Kidman fik en særpris i anledning af festivalens 70-års-jubilæum. Hun medvirkede i intet mindre end tre film og en tv-serie, der blev vist på festivalen.

Guldpalmen: ‘The Square’ (Ruben Östlund)
Grand Prix:
‘120 Beats Per Minute’ (Robin Campillo)
Juryens Pris: ‘Loveless’ (Andrej Zvyagintsev)
Bedste instruktør: 
Sofia Coppola, ‘The Beguiled’
Bedste manuskript: 
‘The Killing of a Sacred Deer’ og ‘You Were Never Really Here’
Bedste kvindelige skuespiller: 
Diane Kruger, ‘In the Fade’
Bedste mandlige skuespiller: Joaquin Phoenix, ‘You Were Never Really Here’
70-års jubilæumspris: Nicole Kidman
Camera D’Or (debut): ‘Jeune Femme’ (Leonor Serraille)

Læs også: De 10 bedste film, vores filmredaktør så på Cannes-festivalen

Læs også: De største what-the-fucks under Cannes-festivalen

Læs også: Ruben Östlunds overraskende Youtube-inspirationer

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af