‘Svampebob Firkant’-fanfilm skaber kontrovers på YouTube

‘Svampebob Firkant’-fanfilm skaber kontrovers på YouTube
'The SpongeBob Squarepants The Movie Rehydrated'. (Foto: Paramount/Viacom/YouTube)

En ‘Svampebob Firkant’-film, der har taget fans adskillige år at lave, blev flået af YouTube grundet brud på ophavsret, kort tid efter den blev uploadet til platformen.

‘The SpongeBob Squarepants Movie Rehydrated’, som den mundrette titel lyder, er en ny udgave af den oprindelige film fra 2004, der hed ‘The SpongeBob SquarePants Movie’.

Her har hundredvis af kunstnere og ‘Svampebob Firkant’-fans samarbejdet om at genskabe samtlige scener i vidt forskellige animerede stile, ligesom de har genindspillet hele filmens dialog med nye stemmer.

Det er altså helt samme historie, men i nye klæder, der stod til at få premiere på YouTube.

Det tog dog ikke mere end én time, før Paramount Pictures havde anmeldt filmen for at krænke ophavsretten. Det skriver Daily Dot.

Beslutningen skabte stort postyr blandt fanfællesskabet, der hurtigt blev mobiliseret på Twitter under hashtagget #Justiceforspongebob, hvilket resulterede i tusindvis af opslag og retweets.

En stor del kritiserede i skarpe vendinger Paramount og Viacom, som ejer rettighederne til den populære figur, for at slå ned på et projekt, der er udsprunget af kærlighed til seriens univers.

‘Svampebob Firkant’ fik sin debut på amerikansk tv tilbage i 1999, men har siden da har ramt en bredere målgruppe og gjort seriens roller til kultfigurer online med notorisk meme-status og et særdeles dedikeret følge.

Om det skyldes kampagnen, eller om der blot var tale om en fejl, vides endnu ikke, men YouTube har et filter, der automatisk registrerer musik i videoer, som bryder ophavsretten.

Derfor kan det bunde i en misforståelse, hvor systemet har registreret en bid af lyd fra den originale film, hvorefter den har slået ned på hele film, hvilket har fået Paramount eller YouTube selv til at korrigere fejlen.

Historien ender nemlig lykkeligt, da ‘The SpongeBob Squarepants Movie Rehydrated’ atter er oppe på YouTube, hvor den nu kan ses i sin fulde længde.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af