CPH PIX: ‘Drinking Buddies’

CPH PIX: ‘Drinking Buddies’

Hvor fastgroede den romantiske komedies koder er, understreger traileren og plakaten til ’Drinking Buddies’ kun alt for tydeligt. Her ligner den et banalt firkantsdrama, to par, der forelsker sig på kryds og tværs, og mon ikke de får hinanden – den af skæbnen mirakuløst og utvetydigt udkårne – i enden efter diverse forelskelser og forviklinger.

Markedsføringsfolkene må jo tro, det er det, folk vil have, for hvorfor ellers på den måde forklæde en film, der netop leger med og udfordrer de gængse romcom-koder, som Joe Swanbergs CPH PIX-aktuelle film gør?

’Drinking Buddies’ foregår i et udpræget hipstermiljø, på et mikrobryggeri i Chicago. Kate (Olivia Wilde) og Luke (Jake Johnson) er bedste venner, de har kemi, og luften er tyk af flirt, når de er sammen: Fingeren pjattende ned i den andens øl, hovedet på skulderen, samtaler fuld af drilsk ironi.

De har også begge to kærester. Kate er i et relativt nyt forhold med den lidt ældre Chris (Ron Livingstone). Luke har været så længe sammen den søde og lidt mere tilbageholdende Jill (Anna Kendrick), at bryllupsdiskussionen snart er umulig at holde for døren.

Venskabsflirten udvikler sig, især da den står på parweekend i en skovhytte. Og et øjeblik tror man, ’Drinking Buddies’ udvikler sig, som genren så ofte forfalder til, for ikke alene synes Luke og Kates kemi og humørmæssige samklang at være selvskrevet, men også friluftsmenneskerne Jill og Chris har tilsyneladende mere til fælles med hinanden end med deres respektive partnere.

Men filmen er en meget mere realistisk og sensibel generationsskildring end som så. For måske er den person, man elsker at hænge uforpligtende ud med over en øl eller ti, ikke nødvendigvis den person, man kan elske, til døden skiller? ’Drinking Buddies’ udvikler sig til en overraskende dyb skildring af fristende flirt og forpligtende livsvalg, og samtidig tegner den et skiftevis tåkrummende og bevægende portræt af Olivia Wildes Kate – en kvinde, der under den overskudsagtige attitude kæmper for at indstille sin tilværelses kompas.

Joe Swanberg var manden, der ’opfandt’ Greta Gerwig før hendes gennembrud i ’Frances Ha’, og ligesom Gerwigs figurer i ’Hannah Takes the Stairs’ og ’Night and Weekends’ bevæger Kate sig i en hårfin balance mellem det neurotiske og charmerende. Swanberg er en af hovedfigurerne i den såkaldte ’mumblecore’-bevægelse inden for amerikansk indie-film, og ’Drinking Buddies’ er første gang, han arbejder med et rimeligt budget og professionelle skuespillere. Det klæder ham, for der er intet filmkunstnerisk udsalg over filmen. Snarere er den mere udadvendt end de sommetider lidt navlepillende mumblecore-komedier. Et forfriskende take på den romantiske komedie, som man bør skynde sig ind at se med kæresten ved den ene side og flirten ved den anden.

Køb billet .

Læs også: Guide: Her er must-see filmene på CPH PIX

Spillefilm. Instruktion: Joe Swanberg. Medvirkende: Olivia Wilde, Jack Johnson, Anna Kendrick, Ron Livingston. Spilletid: 90 min. . Premiere: Vises på CPH PIX 5. april kl. 15.00 i Valby Kino, 6. april kl. 21.30 i Park Bio og 16. april kl. 18 med ølsmagning først.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af