‘Vi er de bedste’

‘Vi er de bedste’

I sin sindssygt charmerende nye film tapper Moodysson atter den tumultariske teenagetid, der også var i centrum for hans debutfilm, ‘Fucking Åmål’ fra 1998, som selveste Ingmar Bergman kaldte »en ung mesters første mesterværk«.

Efter en afstikker til indadvendt avantgarde i sort-hvid (’Container’) og dødsenstrist socialrealisme om trafficking og pornoindustriens ofrer (’Et hul i mit hjerte’), er Moodysson tilbage med en anderledes upbeat og optimistisk fortælling om to kick-ass-tjejer, der starter et punkband som oprør mod deres dukkede klassekammerater, som laver lame disco-dans i lyserøde dragter til Human Leagues ’Don’t You Want Me’. ‘Vi er de bedste’ er et portræt af de skulderpudeglade 80’ere, og der er kælet for de tidstypiske detaljer helt ned til fiskefingrene, der tilberedes i brødristeren og fortæres til aftensmad.

Filmen følger først to misfits, Bobo (Mira Barkhammar) og Klara (Mira Grosin), der bevidst skiller sig ud fra mængden af syvendeklassespiger med deres partisantørklæder, genbrugstøj, drengede frisurer og anti-make-up-politik. De spirende idealister har svært ved at tage gymnastiktøserne og -timerne i skolen seriøst, hvilket fører til deres første punkhymne ’Hader sport’, der handler om, hvordan børn dør i Afrika, og atomkraftværker nedsmelter, mens folk i stedet går op i ligegyldige ting som basketball.

Læs også: 10 must see-film på CPH PIX

Hér ville det være let blot at gøre nar af den naive alt-eller-intet-tænkning hos de to teenagere, men under Moodyssons kærlige behandling fremstår intensiteten af deres holdninger og følelser ikke kun komisk, men som en beundringsværdig drivkraft, som de snusfornuftige voksne kunne lære noget af.

Trods Bobo og Klaras rebelske punk-ånd kan ingen af pigerne løbe fra, at de aldrig har spillet på et instrument før, så da de til skolekoncert overværer den kristne og venneløse stillepige Hedvig (Liv LeMoyne) optræde med sin akustiske guitar, ser de deres snit til at tilføje et medlem til deres band.

Den korthårede punkduo bliver nu til et næsten talentfuldt trekløver – klar til at bevise, at bare fordi man er piger i et band, så er man altså ikke automatisk et fesent ’pigeband’. Som i ethvert andet rockband forløber det dog ikke helt gnidningsfrit. Elis – en ung Robert Smith-lignende punker med pighalsbånd og sort kohl i øjenkanten – kommer imellem gruppens medlemmer, og vi ser i glimt den sårbarhed, der gemmer sig under punkpigernes rå overflade.

I et følelsesmæssigt lavpunkt forårsaget af lige dele ulykkelig kærlighed og førstegangsfuldskab siger Bobo opgivende: »Nævn én god ting ved mit liv«, og Klara svarer prompte: »Du spiller i verdens bedste band!« Venskabet mellem Bobo, Klara og Hedvig er med alle dets op- og nedture et af de mest ægte, du nogensinde vil se på skærmen. Med ‘Vi er de bedste’ viser Moodysson endnu engang, hvordan han som ingen anden kan navigere teenageterritoriet med uovertruffen troværdighed og ømhed over for sine karakterer.


Kort sagt:
Moodysson er tilbage i topform med et indfølt og ultra-kækt portræt af venskabet mellem tre 13-årige punkpiger, der rotter sig sammen i krigen mod tomhjernede disco-dronninger. Ikke siden ‘Fucking Åmål’ er den omskiftelige teenage-tid blevet beskrevet så rammende og kærligt.

Læs også: 5 stjerner til CPH PIX-braget ‘The Raid 2’

Læs også: ‘Drinking Buddies’ – årets mest forfriskende romantiske komedie

Spillefilm. Instruktion: Lukas Moodysson. Medvirkende: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne. Spilletid: 82 min.. Premiere: Den 29. maj
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af