’Enough Said’

Indtil nu er det gået ret ubemærket hen herhjemme, at der findes en kvindelig amerikansk instruktør, som har perfektioneret sin helt egen subgenre inden for romantiske komedier med fokus på ganske almindelige kvinders top-ordinære kriser, mindreværdskomplekser og kærlighedskvaler.

Den normcore rom-com er blevet Nicole Holofceners specialitet, og med ‘Enough Said’ forløser hun endelig det store potentiale, hun har vist i sine tidligere film, ‘Friends With Money’ og ‘Please Give’.

Holofcener har også forfattet talrige afsnit til anerkendte tv-serier som ’Parks and Recreation’ og ’Six Feet Under’. Og måske er det netop baggrunden i tv-branchen, der har givet hende modet til at skifte de unge, veldrejede Hollywood-stjerner, der normalt dominerer den romantiske komedie, ud med to midaldrende tv-mastodonter, Julia Louis-Dreyfus og James Gandolfini.

Læs også: Kom til forpremiere med Soundvenue tirsdag på ‘Enough Said’

‘Enough Said’ handler om den fraskilte massøse Eva (Louis-Dreyfus), der til en fest møder digteren Marianne (Holofceners muse Catherine Keener, som har medvirket i samtlige af instruktørens film). »You’re a poet, now I know it«, rimer Eva på en klassisk kikset facon, der med det samme leder tankerne hen på de komiske karakterer, Louis-Dreyfus er kendt for: Elaine i ‘Seinfeld’ og Selina i ‘Veep’. Marianne bliver Evas klient, og efterhånden udvikler de ugentlige massageaftaler sig til et slags venskab, der mest af alt består i at bitche til hinanden om deres klamme eksmænd.

Ligesom Holofceners forrige film tematiserer ‘Enough Said’ ikke kun forholdet mellem mænd og kvinder, men i lige så høj grad veninde-skaber, og nogle af filmens sjoveste scener finder sted mellem Eva og hendes australske psykiater-veninde Sarah (Toni Collette). Til sin mands enorme frustration flytter Sarah altid rundt på møblerne i deres lejlighed, og da han en dag kommer hjem og flipper ud over endnu en ommøblering, siger Eva i et forsøg på at forsvare hende: »She’s trying to fill a hole«, hvortil han prompte svarer: »I’ll fill that hole«. Yuck.

James Gandolfini spiller den bamseagtige Albert, som Eva bliver forelsket i. Og selvom det i starten er helt skørt at se Tony Soprano som sød og kærlig, så klæder blødheden faktisk Gandolfini enormt godt. Alt synes at gå op i en højere enhed i Holofceners simple historie – selv den humor, der i hendes tidligere film har føltes en smule forceret, er her afbalanceret og lun. ‘Enough Said’ er måske nok Holofceners ‘This Is 50’, men det betyder ikke, at nogen – hverken yngre eller ældre – skal snyde sig selv for at se den.


Kort sagt:
’Enough Said’ er endnu en original romcom fra Nicole Holofceners hånd – og hendes mest vellykkede film til dato. Se James Gandolfini stråle som sød bamsefar i en af sine sidste roller og fodr din forelskelse i den altid uimodståelige jokester Julia Louis-Dreyfus.

Læs også: Kom til forpremiere med Soundvenue tirsdag på ‘Enough Said’

Læs også: Julia Louis-Dreyfus’ komiske geni i syv essentielle etaper

Læs også: Vi kårer – James Gandolfinis fem bedste filmroller

Spillefilm. Instruktør: Nicole Holofcener. Medvirkende: James Gandolfini, Julia Louis-Dreyfus, Catherine Keener, Toni Collette. Spilletid: 93 min.. Premiere: Den 26. juni
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af