Manden bag (Better Call) Saul: »Vi har ikke set det sidste til Walter White«

Manden bag (Better Call) Saul: »Vi har ikke set det sidste til Walter White«

Da vi forlod Saul Goodman i slutningen af ‘Breaking Bad’, var hans sleske tandpastasmil afløst af en sjældent alvorlig mine. I tre sæsoner havde Walter Whites skruppelløse advokat snoet sig ud af enhver tænkelig kattepine, men da han stod med ryggen mod muren i kemilærerens mørke kælder, måtte han sande, at selv den glatteste ål ender med at sprælle i nettet.

Nu er den amerikanske komiker og skuespiller Bob Odenkirk tilbage i rollen som Saul Goodman i Netflix’ nye satsning ‘Better Call Saul’, der foregår syv år før ‘Breaking Bad’. Og tingene er ikke helt, som de plejer at være for de kriminelles yndlingsadvokat. Pengekassen er tom, men til gengæld er samvittigheden ren og intentionerne gode. Spørgsmålet er selvfølgelig bare, hvor lang tid der går, før pletterne begynder at vise sig på straffeattesten.

Vi mødte Bob Odenkirk i London.

Hvornår besluttede I jer for, at Saul Goodman skulle have sin egen spin-off?
»Da vi lavede ‘Breaking Bad’, jokede vi altid med, at Saul Goodman skulle have sin egen tv-serie. Hver gang jeg fyrede en vittighed af eller fjollede rundt under optagelserne, fik jeg at vide, at jeg skulle gemme det til spin-off’en. Jeg troede aldrig, at det ville blive til noget, men under tredje sæson af ‘Breaking Bad’ kom Vince Gilligan over til mig og sagde: ’Ved du hvad, jeg tror sgu, Saul skal have sit eget show’«.

Og du var frisk på ideen?
»Hvis Vince Gilligan var klar på det, så var jeg også. Jeg kender Vince godt nok til at vide, at han ikke gør noget for pengenes skyld. Han arbejder dagen lang i sit lille kontor i Burbank og har ingen ønsker om at leve et eller andet jetset-liv. Og hvis hans mavefornemmelse fortæller ham, at der er et show i Saul Goodman, så behøver jeg ikke at vide mere. Jeg må indrømme, at jeg aldrig regnede med, at det ville blive til noget, da først ’Breaking Bad’ sluttede. Men Vince blev ved med at spørge mig, om jeg mente, Saul kunne bære sit eget show, og nu står vi her«.

Var du bange for, hvordan fansene ville reagere?
»Nej, overhovedet ikke. Vince Gilligan kunne have fem tv-serier kørende lige nu, men han valgte ‘Better Call Saul’. Det fortæller altså noget. Og der er ikke nogen i den her verden, som er mere beskyttende over for ‘Breaking Bad’ og sine karakterer end ham. Jeg kender ikke nogen, der går mere kritisk til værks end Vince, så hvis han mente, at ’Better Call Saul’ ville kunne modstå fansenes kritik, så gjorde jeg også. I øvrigt så ændrer ’Better Call Saul’ ikke en skid ved ’Breaking Bad’. Når folk siger til mig, at de er nervøse for, hvad showet vil gøre ved ‘Breaking Bad’, svarer jeg altid: ’Bare rolig, dine ’Breaking Bad’-dvd’er løber ingen vegne. De ændrer sig ikke, bare fordi Saul nu pludselig har sit eget show’«.

Ser du ’Better Call Saul’ som ‘Breaking Bad’ 2.0?
»Nej, overhovedet ikke. ’Better Call Saul’ er så unikt og overraskende og særegent, og jeg er overbevist om, at seerne hurtigt vil stoppe med at tænke på ’Breaking Bad’, når først de kommer i gang med ’Better Call Saul’. Jeg tror ikke, at folk så de første par afsnit og tænkte, at det var det rene lort. Det er simpelthen umuligt. ’Better Call Saul’ indeholder alt for meget integritet og kompleksitet til, at man bare kan afskrive den. Jeg tror, at folk vil reagere på samme måde, som de gjorde det med ’Breaking Bad’. Når ’Better Call Saul’ er færdig, vil man have lyst til at starte forfra for at få alle detaljerne med«.

Hvordan har det været at gå fra at spille en birolle i ‘Breaking Bad’ til pludselig at være seriens midtpunkt?
»Det er sjovt, for jeg ser faktisk ikke mig selv som nogen leading man. Jeg ser stadigvæk mig selv som en karakterskuespiller – forskellen er bare, at jeg har mange flere replikker denne gang. Min tilgang til karakteren har ikke ændret sig fra dengang til nu. Den eneste forskel er, at jeg denne gang kan foretage nogle valg, som ikke har en pind at gøre med plottet, men som udelukkende fortæller noget om karakterens psykologi. Det har jeg ikke prøvet før, og det er ret sjovt at kaste sig ud i«.

Men i ’Breaking Bad’ fungerer Saul primært som en slags comic relief-karakter. Din tilgang til rollen må da have været en smule anderledes i ’Better Call Saul’?
»Egentlig ikke. I ’Breaking Bad’ lever Saul en meget falsk tilværelse, og det piller jeg ikke ved i ’Better Call Saul’. På den måde var rejsen fra ’Breaking Bad’ til ’Better Call Saul’ ikke særlig svær at tage. Det er jo heller ikke sådan, at vi aldrig kradser i Sauls overflade i ’Breaking Bad’. Sauls sande ansigt kom jo til syne, hver gang han fik stukket en pistol i snotten, og der var flere øjeblikke i ’Breaking Bad’, hvor jeg tilføjede rollen flere dimensioner og gav ham et mere realistisk tilsnit«.

Er Saul inspireret af nogen, du kender?
»Ja, han er baseret på min agent. Hollywood-agenter opfører sig lidt ligesom Saul. Det ene øjeblik beder de dig om at rende og hoppe over telefonen, det næste ringer de dig op og lader, som om intet er hændt. Du er nødt til at være lidt larger than life og kynisk, hvis du skal begå dig som agent i Hollywood, og sådan er det jo også med Saul Goodman. Jeg var også meget inspireret af produceren Robert Evans (legendarisk Hollywood-producer af blandt andet Roman Polanskis ’Chinatown’, red.) og måden, han taler på. Der findes et lydbånd med ham, som er helt fantastisk. Hans stemmeføring og rytme gav mig en idé om, hvordan Saul skulle tale«.

Indtil videre er både Nacho, Mike Erhmantraut og Tuco dukket op i ‘Better Call Saul’. Kan vi forvente os flere cameos fra ‘Breaking Bad’-castet i fremtiden?
»Vi kommer ikke til at krydse klinger med hverken Walter White eller Jesse Pinkman i første sæson, men jeg er overbevist om, at de vil optræde i sæson to eller tre. Vince Gilligan har danset om den varme grød, når han er blevet spurgt om en mulig cameo fra Walter White eller Jesse Pinkman i ‘Better Call Saul’, men tag endelig ikke fejl: Han ved præcis, hvornår de vil gøre deres entré i serien. Så hvis du beder mig, Bob Odenkirk, om at lave et vildt gæt, så tror jeg ikke, at vi har set det sidste til hverken Walter White eller Jesse Pinkman«.

‘Better Call Saul’ kan ses på Netflix.

Læs også: ‘Better Call Saul’ / Anmeldelse

Læs også: Se Bob Odenkirks triumfer og fiaskoer gennem 20 år som komiker

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af