Manden inden i Saul Goodman: Se hans triumfer og fiaskoer gennem 20 år som komiker

Han skulle have spillet hovedrollen i ’The Office’, har lavet sketches med Ben Stiller og floppet som instruktør. Se klip fra Bob Odenkirk karriere, inden han slog igennem som slesk advokat i ’Breaking Bad’.

Saul Goodman i et ternet jakkesæt og med et slesk smil på læberne er nok det billede, der kommer frem på nethinden hos de fleste, når de hører navnet Bob Odenkirk – hvis det da overhovedet vækker genklang.

Den 52-årige skuespiller, forfatter, instruktør og producer blev nemlig først kendt i den bredere offentlighed, da hans criminal lawyer (med tryk på første del af titlen) blev introduceret som farverigt comic relief i anden sæson af ’Breaking Bad’.

Det skete i et afsnit med titlen ’Better Call Saul’, og nu får vi som bekendt en hel serie med samme navn (premiere på Netflix 9. februar). Inden da havde Odenkirk dog allerede været i branchen i tyve år, og hans karriere har budt på en lang række op- og nedture. Se hans fantastiske sketches, gæstevisit hos The Office og meget mere på de næste sider.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Fra kulissen til skærmen: Spiller Manson for Ben Stiller

Selv om Odenkirk tilsyneladende er den fødte komiske performer, startede han – som så mange andre sjove mennesker – karrieren bag kameraet som forfatter på det legendariske sketchshow ’Saturday Night Live’. I løbet af 90’erne skrev han desuden for en lang række andre shows, blandt andre ’The Ben Stiller Show’ og ’Late Night with Conan O’Brien’.

Her arbejdede han sammen med nogle af tv-industriens sjoveste mennesker, der lærte ham at skrive sketches. Det var også på ’The Ben Stiller Show’, at Odenkirk mødte David Cross, der skulle vise sig at være en kindred spirit, og med hvem han for alvor fik skabt sig et navn i komediebranchen (se næste side). Inden da nåede han dog at bevæge sig fra forfatterrummet og ind foran kameraet et par gange i førnævnte shows. For Ben Stiller spillede han eksempelvis Charles Manson, hvis Manson havde været Lassie – se klippet ovenfor.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Sketchshowets svar på Velvet Underground

Sammen med David Cross lavede han det kultelskede sketchshow ’Mr. Show with Bob and David’, der kørte på HBO fra 1995 til 1998. Cross, der senere skulle blive kendt for sin rolle som den altid tvetydigt formulerende Tobias Fünke i ’Arrested Development’, var tossen i duoen, mens Odenkirk skabte balance og ofte spillede straight man.

’Mr. Show’ er blevet beskrevet som komikkens pendant til Velvet Underground, da den ikke trak de store seertal, mens snart sagt alle nyere sketchshows, som ’Portlandia’ og ’Key & Peele’, har ladet sig inspirere af dem. Her på 20-årsjubilæet for ’Mr. Show’ har Odenkirk antydet en mulig genforening, som han og Cross har i tankerne. Man kan kun håbe, at det bliver en realitet, hvis det resulterer i flere sketches som den ovenstående, hvor Odenkirk spiller en voldtægtsmand, der trods sin straf holder fanen højt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Gæstevisit hos ’The Office’

Det kan hurtigt komme til at tage lang tid at remse alle de tv-serier op, som Odenkirk har gæsteoptrådt i. Han var flittig til at dele ud af sit talent over kortere og længere perioder i serier som ’Seinfeld’, ’The Larry Sanders Show’ og ’Curb Your Enthusiasm’, mens det i nyere tid også er blevet til optrædener i ’How I Met Your Mother’, ’The Office’ og ’Entourage’. Odenkirk havde faktisk fået rollen som Michael Scott, men da Steve Carell blev ledig, gik rollen til ham i stedet. Senere gæstede Odenkirk ’The Office’ som en karakter, der minder ikke så lidt om Michael Scott.

Hele sin karriere har han glimret i biroller, hvor han har kunnet udfolde sin maniske og særegne humor. Det bliver derfor spændende at se ham bære ’Better Call Saul’ som det centrale fikspunkt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Talentopdyrker og fuglehviskeren Tommy Shalders

Mens han efterhånden er blevet en ganske respekteret karakterskuespiller, skinner hans kærlighed til fjollede sketches dog stadig tydeligt igennem. Sideløbende med sit dramatiske output har han holdt fast ved den fjollede komik i en række projekter og har blandt andet været tilbagevendende gæst på comedyshowet ’Comedy Bang Bang’, hvor han har holdt sine comedic chops ved lige.

Her er en af hans roller fuglehviskeren Tommy Shalders, der trods sin mærkelige personlighed forfører Seth Rogen og resten af studiet med lyrisk fuglekvidder.

Han har desuden fungeret som en art talentopdyrker i comedymiljøet, hvor han opdagede Tim Heidecker og Eric Wareheim, med hvem han lavede de sorthumoristiske serier ’Tom Goes to the Mayor’ og ’Tim and Eric Awesome Show, Great Job’. Senere har han også produceret en tv-serie for komediegruppen The Birthday Boys sammen med sin tidligere kollega Ben Stiller. De fik dog kun to sæsoner på IFC, så nu kan Odenkirk begynde at se sig omkring efter de næste komedietalenter, han kan give en hjælpende hånd.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Seriøse roller i ’Fargo’ og ’Nebraska’

Odenkirk har udtalt, at han mere ser sig selv som en dramatisk end en komisk performer, hvilket kan virke mærkeligt med tanke på hans mange humoristiske roller. Siden sit gennembrud har han dog bevæget sig mere og mere over i de mørke universer uden dog at miste sin særegne humor.

Han er morsom for sin inkompetence og naivitet som politichefen Bill Oswalt i ’Fargo’, men er samtidig så menneskelig i sin uperfekte og klodsede facon, at han transcenderer den klichefyldte chefen-forstår-det-bare-ikke-rolle. På filmsiden har han spillet forstående, om end umorsom slipsesælger i James Ponsoldts teenagedrama ’The Spectacular Now’, mens han gjorde god figur over for Bruce Dern og Will Forte i Alexander Paynes sort-hvide ’Nebraska’.

Odenkirk lader til at være et sted i sin karriere nu, hvor han virkelig kan bruge sin fintunede fornemmelse for at mikse komedie og drama. Ovenfor kan du se Odenkirk vise Conan O’Brien, hvordan sort-hvid gør alting lidt mere dramatisk.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Flopper som filminstruktør

Mens han er blevet hevet ind i andre folks projekter som skuespiller og forfatter med stor succes, har hans forsøg på at realisere andres ideer som instruktør ikke båret samme frugt. Han fik ellers god respons på spillefilmdebuten som instruktør, ’Melvin Goes To Dinner’, et komediedrama fra 2003. Efterfølgende stod han også bag kameraet på fængselskomedien ’Let’s Go to Prison’ samt ’The Brothers Solomon’, skrevet af og med Will Forte i hovedrollen, som Odenkirk altså senere spillede over for i ’Nebraska’.

De blev dog begge både kommercielle flops, hvilket måske forklarer, hvorfor han droppede at instruere film de følgende år. En anden forklaring er selvfølgelig, at han brød igennem som en vis advokat i Albuquerque. I hvert fald gav han det et skud mere i 2013, da han var en blandt mange instruktører på antologifilmen ’Movie 43’. Den blev dog et endnu større kritikerflop end de forrige, hvilket kunne indikere, at den ellers så dygtige Odenkirk måske burde holde sig fra netop filminstruktion.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Hans første standup-album

Mens det står klart, at Odenkirk har fejret sine største triumfer på tv, har han dog også delt ud af sit talent på andre platforme. Således har han udgivet to bøger, den ene, ’Hollywood Said No!’, med ’Mr. Show’-makkeren Cross, hvori de præsenterer en række ideer og sketches, der fik afslag af producenterne.

Den anden, ’A Load of Hooey’, skrev han sidste år, denne gang på egen hånd. Den indeholder forskellige former for ofte alternativ komik, hvor man eksempelvis kan læse ’Martin Luther King Jr.’s Worst Speech Ever’.

Sidste år udgav han også stand-up-albummet ’Amateur Hour’ (kan købes på Amazon), forbløffende nok hans første af slagsen, hvor han samlede en række af de jokes, han har brugt i de 30 år, stand-up har været en sekundær del af hans karriere. Her slog han også et slag for de unge talenter, da den selverklærede stand-up-amatør lod den 22-årige Brandon Wardell varme op for sig.

Læs også: ‘Better Call Saul’ – Hvad vi ved om ‘Breaking Bad’-spin off’en lige nu

Læs også: Det skal du streame i februar

Læs også: Anden sæson af ‘Fargo’ får Kirsten Dunst og ‘Breaking Bad’-stjerne i hovedrollerne

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af