Interview: Stortalentet Jenna Thiam fra ’The Returned’ spiller ’Jeanne d’Arc’ i Danmark

Jenna Thiam har fået et kolossalt gennembrud i den sublime franske serie ’The Returned’, og hun er med i opløbet til en rolle i den næste ’Pirates of the Caribbean’. Så hvad laver hun på en dansk lowbudget-Super16-produktion? Vi mødte hende.
Interview: Stortalentet Jenna Thiam fra ’The Returned’ spiller ’Jeanne d’Arc’ i Danmark

»Hvor kommer du fra?«

»Hvilke instruktører er dine favoritter?«

»Hvad laver dine forældre?«

Spørgsmålene bliver slynget over bordet, da jeg møder den rød- og krølhårede pariserinde Jenna Thiam til et interview i et frysende koldt hus på Amager derude, hvor industribygningerne erstatter lejlighedskomplekser.

Det er bare ikke mig, der stiller dem. For efter tyve minutters samtale om ’The Returned’, dansk film og hendes forestående internationale gennembrud bruger hun resten af sin pause mellem optagelserne på Super16-filmen ’Jeanne d’Arc’ til at spørge ind til min historie.

Hvis navnet Jenna Thiam ikke siger dig noget, er det, fordi du ikke har set en af de bedste tv-sæsoner, der er kommet ud af Europa de seneste år. Den 24-årige franskmand har nemlig en central rolle som den rastløse Lena i ’Les Revenants’, herhjemme måske bedre kendt under sin engelske titel ’The Returned’ (find den på Netflix!). Her spiller hun den 19-årige Lena, hvis tvillingesøster med ét vender tilbage, som om intet var hændt – efter at have været død i fire år.

Søsteren er ikke ældet en dag siden sin død, og dermed er der pludselig fire år – et helt liv i teenagetid – mellem de tidligere så uadskillelige tvillinger. Den otte afsnit lange første sæson blev vist på fransk tv helt tilbage i 2012, og anden sæson har altså været længe undervejs, men står til premiere i løbet af 2015. At hendes gennembrudsrolle bliver udsat for så store forsinkelser, tager Thiam dog ganske roligt.

»Det var meningen, at der kun skulle komme én sæson, men i sidste øjeblik ændrede de slutningen og har brugt lang tid på at skrive den næste. Hvilket jeg synes er godt, for hele processen med serien er ligesom en film. Det er utroligt gennemført«, fortæller hun i sin aftensmadpause.

»Vi anede ikke hvad serien ville munde ud i, og den var meget ambitiøs af en fransk tv-serie at være, så det var en stor oplevelse for mig. Det var første gang, jeg havde en så stor rolle«.

Frankrig er, modsat Danmark, ikke kendt for sin tv-produktion, men har med ’The Returned’ placeret sig selv på landkortet. Det tilskriver Thiam seriens universelle historie, der ikke lader sig definere ud fra snævre, geografiske forhold: »Selv om den er på fransk, kan man ikke rigtigt sige, hvor og hvornår den foregår. Og så er fortællingen bare forbandet god«.

Verden i horisonten
Dagen efter vores samtale skal Thiam flyve til London til et såkaldt casting callback på den kommende, femte installation af ’Pirates of the Caribbean’ med undertitlen ’Dead Men Tell No Tales’.

Det er et hemmelighedsomgærdet projekt, og hun kan da heller ikke fortælle meget andet, end at hun skal mødes med filmens norske instruktørmakkerpar Joachim Rønning og Espen Sandberg, der tidligere har stået bag ’Max Manus’, ’Kon-Tiki’ og Netflix’ ’Marco Polo’. Hun er – da interviewet finder sted i december – én af fem skuespillerinder, der er i betragtning til den kvindelige hovedrolle i filmen, som efter planen får premiere i 2017. Den franske skuespillerinde er overrasket over, at hendes rejseplaner er offentlig viden, men virker helt laissez faire i overvejelserne omkring sin karriere.

»Jeg forfølger ikke så meget en karrierestrategi, men laver bare projekter med folk, jeg kan lide, og som fortæller historier om livet«, siger hun.

Den filosofi førte hende til Danmark, nærmere bestemt til Kristian Sejrbo Lidegaards film om det franske nationalikon, som tidligere er blevet spillet af blandt andre Falconetti (i Dreyers klassiker ’Jeanne D’Arc’ fra 1928) og Milla Jovovich (i Luc Bessons film fra 1999). Thiam indtager selvfølgelig titelrollen.

»Jeg synes, Kristian har talent, så jeg sagde ’lad os gøre det’. Vi snakkede på Skype om, at vores generation ikke længere tror på noget. Og filmen handler ikke mindst om at tro på en generation, der har mistet troen«.

Det var ikke det nemmeste i verden for det danske produktionshold at få kontakt til en fransk skuespillerinde, som med ’The Returned’ stod frem som et af Europas største unge talenter. Men da der først kom hul igennem, læste Thiam manuskriptet – skrevet af Allan Hyde, kendt som vampyren Godric i HBO’s ’True Blood’ og nu manuselev på Super16 – der bød på en opdatering af lidelseshistorien i et moderne sci-fi-univers. Her er Jeanne d’Arc en stjernekigger, der kommer i kontakt med det ydre rum.

»Det er Jeanne d’Arcs historie skrevet op til det 21. århundrede, en slags historieomskrivning. Jeanne d’Arc er et kæmpe symbol i Frankrig og har altid været en figur, unge mennesker har set op til, så jeg tror, det var vigtigt for Kristian at finde en fransk skuespillerinde. Jeg så en masse film om hende, og Dreyers er en af de bedste, men Robert Bressons (’The Trial of Joan of Arc’ fra 1962) er også utroligt god«.

Halvanden måneds tid efter vores interview lyder jungletrommerne, at en af Thiams konkurrenter til rollen i ’Pirates of the Caribbean’, Kaya Scodelario (kendt fra ’Skins’ og ’The Maze Runner’) er favorit til at tage pladsen.

Skal man tage Thiams tilbagelænede attitude for gode varer, kommer det dog næppe til at spolere hendes gode humør. Og med en anden sæson af en af ’The Returned’ på vej, er der da heller ingen grund til at fortvivle. Thiam skal nok bryde døren ind til Hollywood.

Læs også: ‘Camp X-Ray’-instruktør – man skal virkelig tage Kristen Stewart seriøst

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af