Trailer: Kritisk Scientology-dokumentar er rig på sensationelle afsløringer

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Instruktør: Alex Gibney. Medvirkende: Paul Haggis, Lawrence Wright, Jason Beghe, Mike Rinder. Premiere på HBO 29. marts.

Tre trailer-tanker:

1. Det er ikke mod, Alex Gibney mangler. Dokumentaristen har tidligere taget livtag med amerikanske soldaters tortur af krigsfanger (Oscar-vinderen ’Taxi to the Dark Side’) samt den udbredte pædofili i den katolske kirke (’Silence in the House of God’), og i sin omstridte HBO-dokumentar om Scientology ’Going Clear: Scientology and the Prison of Belief’ fortsætter han med at kradse i USA’s selvbedrageriske overflade. Tolker man titlen som en indikation af filmens dagsorden, kan vi imødese et regulært frontalangreb på Hollywood-stjernernes yndlingsreligion.

2. Det er et under, at det overhovedet er lykkedes Gibney at bringe ’Going Clear’ i distribution, for Scientology har tidligere været tæt på at forpurre tilblivelsen af et kritisk ’South Park’-afsnit (og det er ikke let!). Dokumentaren har da også vakt L. Ron Hubbard-disciplenes harme, udtrykt i alt fra helsidereklamer til arrige tweets om Gibneys ugudelige film, ligesom det har været fremme, at HBO har hyret 160 advokater for at ruste sig til angrebene. Det er dog svært at betragte vredesudbruddene som andet end retfærdiggørelse af finkæmningen af Scientologys lyssky aktiviteter.

3. Filmen, der var et kritisk og kommercielt smash hit på Sundance-festivalen, er efter sigende rig på opsigtsvækkende beretninger, heriblandt påstanden om, at Tom Cruise forlod Nicole Kidman som følge af formaninger fra sci-fi-religionens frontmænd: Kidmans far var psykiater, og det er noget værre snask! Traileren viser ikke meget mere end et vist æstetisk overskud, så vi må vente en måneds tid på flere afsløringer fra Gibneys polemiske kamera. ’Going Clear’ har premiere på HBO den 29. marts.

Læs også: Her er Sundance-filmene, du bør glæde dig til

Lyt til Soundvenue Filmcast: Paul Thomas Andersons hashtågede ‘Inherent Vice’, musikfilm-revival med ‘Steppeulven’ og ‘Whiplash og Snapchats første serie

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af