1. ‘Me & Earl & the Dying Girl’
Årets helt store Sundance-hit.
‘Me and Earl and the Dying Girl’ fortryllede såvel festivalgængere som kritikere i en forfriskende nyfortolkning af coming of age-genren. Filmen fortæller historien om den 17-årige, socialt akavede Greg, som bruger de fleste af sine vågne timer på at lave amatørkortfilm, men af sin mor tvinges til at indlede et forhold til den leukæmiramte Rachel. Hvor forholdet starter akavet, udvikler det sig snart til et spirende venskab mellem to fremmedgjorte teenagere.
Stærke navne som Jon Bernthal og Nick Offerman ses i biroller, mens ’Oldboy’-fotografen Chung-Hoon Chung skaber et skævt visuelt univers.
Studierne stod i kø for at sikre sig rettighederne til ’Me & Earl & the Dying Girl’ efter de succesfulde Sundance-visninger, og budkrigen faldt ud til Fox Searchlights fordel. Filmen vandt bade hovedprisen og publikumsprisen på festivalen.
2. ‘True Story’
James Franco og Jonah Hill er seriøse som aldrig før i ’True Story’, der fortsætter tidens populærkulturelle trend med at genoplive gamle mordsager (podcasten ’Serial’ kickstartede den, mens HBO’s dokumentarserie ’The Jinx’ snart følger trop).
Filmen fokuserer på forholdet mellem den morddømte Christian Longo (James Franco) og journalisten Michael Finkel (Jonah Hill), der faldt i unåde, efter han fabrikerede væsentlige detaljer i en artikel for New York Time Magazine. Longo tog Finkels navn, da han fortsat var på fri fod, og da han fængsledes, indledte Finkel en interviewserie med ham, pirret af sin ufrivillige involvering i mordsagen.
Hvis man forventer, at ’True Story’ leverer et utvetydigt facit i spørgsmålet om Longos skyld, bliver man skuffet, for ligesom podcasten ’Serial’ stiller filmen efter sigende flere spørgsmål, end den giver svar.
Filmen fik en rimelig modtagelse af kritikerne, men forlod Sundance-festivalen uden priser.
3. ‘The Stanford Prison Experiment’
Prisvinderen for bedste manuskript er baseret på et virkeligt, verdenskendt studie foretaget i sommeren 1971 på Stanford-universitetet. Psykologen Phil Zimbardo satte sig for at undersøge den psykologiske effekt af frihedsberøvelse og satte en snes studerende til at spille vagter og indsatte i et konstrueret fængselsscenarie. Forsøgspersonerne levede sig så ivrigt ind i deres roller, at de fysiske og psykiske afstraffelser tog overhånd.
Eksperimentet er tidligere blevet gjort til film i den tyske ’Das Experiment’ med Moritz Bleibtreu, men den nye film er den første direkte filmatisering. ’The Stanford Prison Experiment’ blev på Sundance-festivalen hyldet for sin intense, mareridtsagtige gengivelse af Zimbardos kontroversielle eksperiment, mens castet bestående af blandt andre Billy Crudup (som Zimbardo), Ezra Miller og Tye Sheridan også har modtaget store roser.
Sheridan har efterhånden skabt sig et CV, der er en etableret skuespilstjerne værdigt: Foruden ’The Stanford Prison Experiment’ har han haft bærende roller i ‘The Tree of Life’, ‘Mud’ og ‘Joe’. Vel at mærke i en alder af 18 år.
4. ‘The End of the Tour’
David Foster Wallace er bredt anerkendt som en af de største forfattere i nyere amerikansk litteraturhistorie, ikke mindst takket være mammutværket ‘Infinite Jest’ om underholdningsindustriens tyranni. Wallace kæmpede gennem det meste af sit liv mod indre dæmoner, og i 2008 tabte han kampen til sig selv. Han blev fundet død i sin carport med en løkke om halsen.
’The End of the Tour’ skildrer Wallaces fem dage lange road trip med journalisten David Lipsky under reklamekampagnen for ’Infinite Jest’.
Wallaces familie har på opsigtsvækkende vis taget afstand til filmprojektet med påstanden om, at den afdøde forfatter ikke ville have bifaldet det, hvis han havde været i live. Ikke desto mindre har James Ponsoldts biopic modtaget store roser på Sundance-festivalen, mens Jason Segel, der ellers har haft travlt med at tilsøle eget navn i film som ’Sex Tape’, muligvis kan imødese et kunstnerisk gennembrud med præstationen som Wallace.
Med coming of age-dramaet ’The Spectacular Now’ viste instruktør Ponsoldt, at han behersker krydsningen af komik og alvor, noget, der utvivlsomt er kommet ham til gode i formidlingen af Wallaces sprællevende tragikomik.
Jesse Eisenberg spiller desuden rollen som journalisten Lipsky, hvis roman ’But of Course You End Up Becoming Yourself’ filmen er baseret på.
5. ‘Going Clear: Scientology and the Prison of Belief’ og ‘Kurt Cobain: Montage of Heck’
Altid kontroversielle ’South Park’ var tæt på at få sit Scientology-afsnit aflyst på grund af protester fra bevægelsens kerne, så det er et under, at Alex Gibney, instruktøren bag ’Taxi to the Dark Side’ og ’The Armstrong Lie’, har formået at gennemtrumfe sin kritiske dokumentar om L. Ron Hubbards sci-fi-religion.
Scientology har da også fordømt filmen i alt fra helsidesreklamer til arrige tweets. Gibney er dog ikke ude på at få venner i religionens inderkreds, og han har på spydig vis erklæret sin begejstring for den ekstra omtale. Både kritisk og kommercielt var HBO-dokumentaren en stor succes på Sundance-festivalen.
HBO har i det hele taget markeret sig stærkt på dokumentarfilmområdet under dette års festival. Udover ’Going Clear’ har selskabet også stået bag den første autoriserede dokumentar om Kurt Cobain med undertitlen ’Montage of Heck’, der skildrer 90’er-ikonet fra de unge år i Aberdeen til hans storhed og fald med Nirvana. Den over to timer lange dokumentar er generelt blevet velmodtaget på Sundance, om end det store ambitionsniveau efter sigende gør slutresultatet en anelse rodet.
6. ‘Mistress America’
Noah Baumbach skyder sjældent forbi. I 2005 fik han sit store gennembrud med det intime familiedrama ’The Squid and The Whale’, og han har siden delt gavmildt ud af sin eksistentialistiske, underspillede komik i film som ‘Greenberg’ og ‘Frances Ha’ foruden Wes Anderson-filmene, ’The Life Aquatic’ og ’Fantastic Mr. Fox’, som han medforfattede.
Som i ’Frances Ha’ spiller vidunderlige Greta Gerwig rollen som identitetsforvirret, eventyrlysten new yorker i ’Mistress America’. Hendes kommende stedsøster Tracy drømmer om at bryde igennem som forfatter, og i Gerwigs hvileløse væsen finder hun inspirationen til sin første roman.
Dømt ud fra Sundance-modtagelsen er ’Mistress America’ endnu et pletskud fra Gerwig og Baumbach. Baumbach er i øvrigt en produktiv herre, for ’Mistress America’ får verdenspremiere, mens vi stadig venter på den danske premiere på hans ligeledes meget roste ’While We’re Young’ med Ben Stiller, Naomi Watts og Adam Driver. Den kommer hertil i slutningen af maj.
7. ‘The Overnight’
Præmissen er såre simpel i denne swinger-komedie om parret Alex og Emily, hvis stagnerende lagengymnastik revitaliseres under en vovet aften i selskab med et mere frisindet par. Duplass-brødrene er blandt producenterne, og Taylor Schilling (’Orange Is the New Black’), Adam Scott (’Party Down’) og Jason Schwartzman (adskillige Wes Anderson-film) spiller de bærende roller.
Umiddelbart en lovende konstellation, om end komedien har fået en blandet modtagelse af kritikerne på Sundance.
8. ‘Dope’
Fra næsten eksklusivt at være repræsenteret i Tyler Perrys karikerede makværker er den sorte del af den amerikanske befolkning så småt ved at få en række vedkommende stemmer på det store lærred. Måske er det netop i det lys, komedien ’Dope’ skal ses. Den beskrives som et afroamerikansk sidestykke til ’Superbad’, en hyperaktiv komedie om nørdens desperate forsøg på at være dope.
Filmen blev solgt for et svimlende beløb under årets Sundance-festival og hjemtog prisen for bedste klipning, så det er forhåbentligt kun et spørgsmål om tid, før vi får ’Dope’ til Danmark.
9. ’Results’
En af mumblecorens frontfigurer, Andrew Bujalski, følger op på succesen ’Computer Chess’ med ’Results’, en underspillet fitnesskomedie med Guy Pearce og Cobie Smulders (Robin fra ’How I Met Your Mother) på rollelisten. Det er første gang, Bujalski benytter professionelle skuespillere i de bærende roller, og ’Results’ har angiveligt et bredere kommercielt sigte end hans tidligere film.
’Results’ handler om en gruppe eksistentielt tyngede træningsnarkomaners forsøg på at realisere sig selv inden og uden for fitnesscentrets rammer. Et trekantsdrama udvikler sig, da den utrænede, tilbagelænede Danny melder sig ind i centret og på klodset vis gør kur til sin personlige træner, Kat (Smulders), som tidligere har delt hede stunder med Pearces personlige træner.
10. ’Batkid Begins’
Årets feel-good historie fra Sundance.
’Batkid Begins’ fortæller historien om den femårige, leukæmiramte Miles Scott, som fik muligheden for at inkarnere sin store helt, Batman, da San Fransisco for en dag blev omdannet til Gotham City i et kolossalt ’Make a Wish’-projekt. Hvad mere er, har den maskerede hævner ikke blot besejret bad guys i Gotham, han fik også kål på sin ondartede sygdom.
Den opløftende dokumentar vandt adskillige hjerter på Sundance-festivalen, heriblandt Julia Roberts’. Skuespillerinden har således købt rettighederne til Scotts historie og arbejder i skrivende stund på at give Batkid spillefilmdebut.
Bid også mærke i:
’The Bronze’. Instruktion: Brian Buckley. Medvirkende: Mellisa Rauch, Gary Cole.
’Grandma’. Instruktion: Paul Weitz. Medvirkende: Mo Abdul-Zelof, Sarah Burns, John Cho.
’D Train’. Instruktion: Andrew Mogel, Jarrad Paul. Medvirkende: James Marsden, Jack Black, Kathryn Hahn, Jeffrey Tambor.
’Mississippi Grind’. Instruktion: Anna Boden, Ryan Fleck. Medvirkende: Sienna Miller, Ryan Reynolds.
’Glassland’. Instruktion: Gerard Barrett. Medvirkende: Will Poulter, Jack Reynor, Toni Collette.
’Z for Zachariah’. Instruktion: Craig Zobel. Medvirkende: Margot Robbie, Chris Pine, Chiwetel Ejiofor.
’The Witch’. Instruktion: Robert Eggers. Medvirkende: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie.
‘Knock Knock’. Instruktion: Eli Roth. Medvirkende: Keanu Reeves, Lorenza Izzo, Ana de Armas.
‘The Wolfpack’ (dokumentar). Instruktion: Crystal Moselle.
Læs også: Se alle vinderne fra Sundance-festivalen