Interview: Hans gangart afslører, hvem han er

Han er kendt fra ’Ringenes herre’ og ’Lost’ og er aktuel i HBO Nordic-serien ’100 Code’. Vi mødte ham til en snak om livet på Hollywoods B-hold.
Interview: Hans gangart afslører, hvem han er

Dominic Monaghan kan gå. Som en gorilla skrider han rundt på settet til tv-serien ’100 Code’, mens elkabler slænger sig over hans hoved som sorte gummilianer.

Hvis John Wayne var politibetjent og gik med blå læderjakke, slidte jeans og tommelfingerring, ville han gå, som Dominic Monoghan gør i dag. Hvilket er imponerende, for det kan ikke have været den største post på special effects-budgettet til ’Ringenes herre’-trilogien at få den 1,70 meter høje Dominic Monaghan til at ligne hobbitten Merri.

Da han en time senere kanter sig ind ad døren til vores interview, viser hans gangart mest af alt bare det, han er: En træt skuespiller, der er i gang med næstsidste optagedag af tv-serien ’100 Code’, med en frokosttallerken med laks og kartofler foran sig. »Jeg ændrer gangart, hvis jeg går på gaden og ikke vil genkendes«, siger Dominic Monaghan, der har boet i Stockholm i de måneder, hvor optagelserne har stået på.

»I Stockholm er jeg nok en lidt større fisk i en meget mindre sø. Medmindre man er Jennifer Lawrence eller Ryan Gosling, er folk helt ligeglade i Los Angeles. De hilser, men de er ligeglade med autografer og billeder. I går var vi ude og spise, og tjeneren genkendte mig. Hun begyndte at ryste, og jeg måtte berolige hende«, siger han.

»Her i Stockholm bliver folk helt overraskede over at se mig og spørger, hvad jeg laver her. ’Jeg bor her’, siger jeg, og så bliver folk helt forbløffede«.

Tilværelsen i andet geled
Det siges tit om stjerner, at de tilhører en eksklusiv klike. Det gælder ikke for Dominic Monaghan. Han befinder sig på Hollywoods B-hold sammen en større gruppe af skuespillere, der har biroller i store projekter og hovedroller i små projekter. Monaghan spillede bifigurerne Merri i ’Ringenes herre’-trilogien og Charlie Pace i tv-serien ’Lost’ og har haft hovedroller i film som ’The Millionaire Tour’ (2012) og ’The Day’(2011). Ingen af dem nåede de danske biografer.

Han er en af den slags skuespillere, der regelmæssigt er gæst på de store talkshows i USA, men hvor man alligevel tænker: Jeg ved, jeg har set ham før, men hvem er det nu, han er?

»Jeg har allerede lavet mange dårlige ting«, siger han, da han bliver spurgt, om han er bange for, at dårlige projekter kan skade hans karriere. I modsætning til film kan en skuespiller ikke vide, hvordan en tv-serie ender, fordi der typisk kun skrives en sæson ad gangen. Det er umuligt at vide på forhånd, om noget bliver godt, og Dominic Monaghan kan ikke som de største stjerner påvirke tilblivelsen af en film eller tv-serie. Men det bekymrer ham ikke.

»Det er ikke min opgave. Jeg er ikke forfatter. Man kan tale med forfatterne, inden man starter, og sige, at de skal blive ved med at skrive rollen godt. Men man ved aldrig, om de mister interessen, får et barn eller falder ned fra et bjerg«, siger han.

»Man må bare håbe på, at forfatterne bliver ved med at gøre det godt. Hvis det er en elendig tv-serie, men jeg spiller godt, kan jeg retfærdiggøre at blive betalt for det«.

Berømmelse er hårdt arbejde
I ’100 Code’ spiller Dominic Monaghan en hårdkogt politibetjent fra New York, der efterforsker en stribe mord, der fører til Stockholm. Her bliver han sat sammen med en svensk betjent, der spilles af Michael Nyqvist (Mikael Blomqvist i ’Millennium’-trilogien), og de hader straks hinanden. Denne gang har englænderen en hovedrolle, og han bliver altså genkendt på gaden i Stockholm, hvis han går på den rigtige måde. Men Dominic Monaghan er ikke i tvivl om, hvad den største løgn om at være kendt er.

»At alting er godt. Folk tror, at livet er problemfrit, fordi man har penge og et job, man kan lide. At man kan kysse med hvem som helst og arbejde, når man vil. Men folk, der tager deres job seriøst i den her branche, knokler for det. De arbejder meget og koncentrerer sig meget. Det er ikke bare sjov og spas«.

Det er blevet ebbe på Dominic Monaghans tallerken. Kun en ensom kartoffel ligger tilbage som en våd, gul sten. Han skal i gang med den sidste halvdel af en krævende dag. Normalt optager man fire sider manuskript per dag på en tv-serie, men i dag skal Dominic Monaghan og resten af holdet nå det dobbelte.

»Bagefter skal jeg hjem og lære en scene på seks sider til i morgen, hvilket nok tager to-tre timer. Så skal jeg spise, stå op klokken 6 og være på arbejde klokken 7 og arbejde hele dagen. Så det er meget arbejde. Min drøm er gået i opfyldelse til en vis grad, fordi jeg altid har drømt om at blive skuespiller, men det er også hårdt«.

’100 Code’ kan ses på HBO Nordic. Læs anmeldelsen.

Læs også: »Michael Nyqvist – Jeg er stadig en dårlig skuespiller«

Lyt til Soundvenue Filmcast: ‘House of Cards’, dansk film i krig, pæne og perverse seriekvinder i ‘Broad City’ og ‘Unbreakable Kimmy Schmidt’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af