Få overblikket: Vores forventninger til HBO’s kommende dramasatsninger

Nogle af filmverdenens største navne udvikler dramaserier for HBO. Men kan vi se den nye ’Game of Thrones’ eller ’True Detective’ for os?

Bobby Cannavale 2
1. Scorseses rock’n’roll-serie

Hvad er det?
Den måske mest ventede HBO-serie har endnu ikke nogen titel. Men hvad skal man også med et navn, når man har Martin Scorsese, Terence Winter og Mick Jagger på plakaten?

Scorsese og Winter afsluttede sidste år ’Boardwalk Empire’, og deres næste store projekt handler om musikscenen i New York i 1970’erne på kanten af gennembruddet for punkrock og disco.

Serien følger den kriseramte pladechef Richie Finestra, der prøver at identificere tidens nye lyd. Finestra bliver spillet af Bobby Cannavale (billedet), der fik et mindeværdigt gennembrud i netop ’Boardwalk Empire’, og som flankeres af Olivia Wilde, Juno Temple, Andrew ’Dice’ Clay og Birgitte Hjort Sørensen. Danskeren spiller en skuespillerinde i kredsen omkring Andy Warhol, mens Mick Jaggers søn James Jagger spiller forsangeren for punkbandet Nasty Bits.

Tror vi på det?
Helt vildt! ’Boardwalk Empire’ blev lige knap det mesterværk, som bagmændene og rollelisten gav løfter om, men der er grund til at tro på, at Scorsese og Winter har deres seriehovedværk til gode.

Musiksettingen virker på papiret mere original end ’Boardwalk’s gangstermiljø, og med Scorseses indgående interesse for amerikansk musikkultur er der lagt i ovnen til en monumental periodeskildring. Håber vi!

(Endnu ingen premieredato)

Utopia
2. ’Utopia’

Hvad er det?
Ingen ringere end David Fincher står bag geninspilningen af den populære, farverige og voldelige britiske serie af samme navn (billedet).

Fincher skal instruere samtlige 10 afsnit, mens hans manuskriptforfatter på ’Gone Girl’, Gillian Flynn, står for den amerikanske oversættelse. Hun sagde ja, efter Fincher skrev en kortfattet sms til hende: »Hey, jeg har den her tv-ting. Det vil tage det næste år af dit liv. Er du på?«

Serien handler om fem tegneseriefanatikere, der får fingrene i et mystisk graphic novel-manuskript og hurtigt får den skånselsløse organisation, The Network, på nakken.

Tror vi på det?
Både og. At Fincher instruerer hele molevitten, ’True Detective’-style, er et godt tegn, ligesom det tæller op, at han har et godt og tæt samarbejde med Gillian Flynn. Det peger i løfterig retning af auteur-tv.

På den anden side er spørgsmålet, hvad vi skal med et remake af den britiske ’Utopia’, der skiller sig ud med en distinkt farverig, eksplicit stil, som det skal blive spændende at se, hvad mørkemesteren Fincher vil stille op med.

Vi håber, han skruer de egensindige ambitioner helt i vejret frem for at lave et fermt, men grundlæggende redundant remake a la ’The Girl with the Dragon Tattoo’.

(Endnu ingen premieredato)

Westworld
3. ’Westworld’

Hvad er det?
’Westworld’ er den af de kommende store dramaserier, der først skal stå distancen på HBO. Serien, som er et remake af Michael Crichtons sci-fi-film fra 1973, får nemlig allerede premiere i år og har et imponerende cast med Anthony Hopkins, Ed Harris, James Marsden, Evan Rachel Wood og Jeffrey Wright i spidsen.

Serien er skrevet af Lisa Joy og Christopher Nolans bror og manuskriptmakker Jonathan, der efter ’Interstellar’ fortsætter i sci-fi-åren. ’Westworld’ udspiller sig nemlig i en forlystelsespark for voksne med meget aldeles livagtige robotter, drevet af en opfinder spillet af Hopkins i sin første tv-serie-hovedrolle. Som vi ved fra ’Jurassic Park’, ender den slags ’mennesket leger gud’-fornøjeligheder næppe godt.

Tror vi på det?
De første billeder sender vidner umiddelbart om et originalt og konsekvent visuelt univers. Om historien kan leve op til de stilistiske ambitioner, kan man frygte for med Jonathan Nolans ujævne historik in mente, men lad os kalde glasset halvt fyldt og tro på, at ’Westworld’ bliver årets ’True Detective’: Et overvældende hit, der ikke ligner noget andet, vi finder på tv.

Premiere i 2015.

Show me a hero
4. ’Show Me a Hero’

Hvad er det?
Det mest underkendte værk fra David Simon, geniet bag ’The Wire’ og ’Treme’, er krigsminiserien ’Generation Kill’. Nu vender han tilbage til miniserieformatet med ’Show Me a Hero’, som over seks afsnit fortæller om et middelklassekvarters modstand mod et offentligt byggeprojekt i byen Yonkers, der udløste en voldsom krise i hele staten.

I fokus er byens borgmester, Nick Wasicksko – spillet af Oscar Isaac (’Inside Llewyn Davis’, billedet) – og kender man Simon ret, kan vi vente os en kompleks historie om byens interne spændinger og sociale lag. Paul Haggis (’Crash’) instruerer, mens Isaac flankeres af Catherine Keener, Winona Ryder og Jim Belushi.

Tror vi på det?
David Simon er gud. Så ja for fanden, vi regner med endnu et mesterværk.

(Endnu ingen premieredato)

John Turturro
5. ’Crime’

Hvad er det?
HBO kigger åbenbart målrettet mod England i disse år, for ud over ’Utopia’ er også ’Crime’ et remake af en populær britisk serie: ’Criminal Justice’, hvis første sæson i 2008 fortalte om en ung mand anklaget for et mord, han ikke kan huske, om han har begået, og hvis anden sæson tilsvarende fulgte en kvinde, hvis mand blev stukket ihjel i ægtesengen.

I den amerikanske version følger vi en advokat, der kommer på dybt vand, da han skal forsvare en pakistaner (Riz Ahmed fra ’Nightcrawler’), som er anklaget for et mord i New York.

’Crime’ var egentlig et hjertebarn for James Gandolfini, der selv skulle have spillet advokaten. Rollen indtages i stedet af John Turturro (billedet), mens Michael K. Williams (Omar i ’The Wire’) spiller en bandeleder i New York.

Tror vi på det?
Pilotafsnittet blev optaget med James Gandolfini selv, og det er en tung arv at løfte for Turturro. Men der er gode kræfter hele vejen rundt (’Teorien om alting’-instruktør James Marsh er blandt episodeinstruktørerne), og potentialet er der til en medrivende gætteleg a la ’Forbrydelsen’ og ’Serial’.

’Crime’ udspiller sig over blot otte afsnit, og det er som udgangspunkt et godt tegn, at man ikke lader dramaet trække i langdrag.

(Endnu ingen premieredato)

Devon Terrell
6. ’Codes of Conduct’

Hvad er det?
HBO gav for blot to uger siden grønt lys til denne serie fra instruktøren bag ’Shame’ og ’12 Years a Slave’, Steve McQueen.

’Codes of Conduct’ følger den sorte mand Beverly Snow, der er opvokset i slummen i Queens, men kæmper sig vej til Manhattans hvide overklasse. McQueen instruerer selv første afsnit, og ligesom i sin Oscar-vinder om slavetiden udforsker han altså USA’s problematiske raceforhold.

Debutanten Devon Terrell (billedet) har landet hovedrollen, mens mere erfarne kræfter som Helena Bonham Carter, Paul Dano og Rebecca Hall også er på rollelisten.

Tror vi på det?
Serien bliver flere steder beskrevet som provokerende, og det er jo et godt tegn i sig selv. Steve McQueen kan have en tendens til at svælge selvhøjtideligt i sine karakters ulykker, men forhåbentligt kan han løsne en smule op i tv-formatet. Uanset hvad er det lovende, når en så kompromisløs herre som McQueen satser helhjertet på serieformatet. Vi kommer til at sidde klistret til skærmen.

(Endnu ingen premieredato)

Casey Affleck
7. ’Lewis & Clark’

Hvad er det?
Nej, der er ikke tale om et fejlstavet Superman-spinoff. Miniserien ’Lewis & Clark’ følger tværtimod to amerikanske opdagelsesrejsende, der leder en mission for at udforske søvejen fra Missouri River til Stillehavet på præsident Jeffersons ordrer.

Serien i seks afsnit bygger på Stephen E. Ambroses bog ’Undaunted Courage’, og det er lidt af en producer-trio, der står bag: Edward Norton, Brad Pitt og Tom Hanks. Som Lewis og Clark ses Casey Affleck (billedet) og belgiske Matthias Schoenaerts (’Bullhead’, ’Smagen af rust og ben’).

Tror vi på det?
Om de så læste højt af Karlovs lovsamling, ville vi følge en serie med Casey Affleck og Schoenaerts i de bærende roller. De er begge i stand til at fortælle fantastisk meget uden ord, og vi krydser fingre for en blanding af ’Apocalypse Now’ og Herzogs ’Aguirre’.

(Endnu ingen premieredato)

Codes of Conduct
8. ’Captain Cosmos’

Hvad er det?
Som vi skrev forleden, har ’Game of Thrones’-forfatter George R.R. Martin åbenbart ikke mere travlt med at færdiggøre sit mammut-fantasy-værk, end at han også har tid til at udvikle et nyt projekt for HBO.

’Captain Cosmos’ lyder unægtelig selvbiografisk, idet den følger en ung science fiction-forfatter, som ved tv-mediets spæde ungdom i slutningen af 40’erne skriver historier, ingen andre tør fortælle. Meget mere vides endnu ikke om projektet, men Martin skal trods alt ikke selv skrive pilotafsnittet.

Tror vi på det?
Hmmm. Skulle Martin ikke hellere koncentrere sig om at få skrevet sine bøger, inden han bliver overhalet inden om af HBO-serien?

(Endnu ingen premieredato)

L.A. Confidential
9. ’Shakedown’

Hvad er det?
David Fincher er hyperaktivt i gang for HBO. Ud over ’Utopia’ lurer ’Shakedown’ i horisonten, en serie om Los Angeles’ tabloid- og underverden i 50’erne bygget over den autentiske privatdetektiv Fred Otashs liv.

Manuskriptet er skrevet af James Ellroy, der med ’L.A. Confidential’ (billedet) for længst har bevist, at han manøvrerer ubesværet blandt slibrige journalister og hårdkogte kriminelle i efterkrigstidens Los Angeles.

Tror vi på det?
Ellroy + Fincher + 50’ernes L.A. lyder på mange måder som et bedre match end Fincher og tegneseriefilmatiseringen ’Utopia’. Så bring it on!

(Endnu ingen premieredato)

Six Feet Under
10. ’Virtuoso’

Hvad er det?
Amazons ’Mozart in the Jungle’ gav et humoristisk, nutidigt blik på klassisk musik, men denne nye serie fra manden bag ’Six Feet Under’ (billedet) og ’True Blood’, Alan Ball, kommer tilsyneladende med en noget anden vinkel på tematikken.

Her er fokus på en flok musiktalenter, der kommer fra hele Europa og mødes på Academy of Musical Excellence i 1800-tallets Wien. Elton John og hans mand, David Furnish, producerer sammen med Ball.

Tror vi på det?
Alan Ball er en alsidig herre – fra tragikomisk hverdagsdrama i ’Six Feet Under’ og ’American Beauty’ til campet vampyr-fortælling i ’True Blood’. Man kan dog godt frygte, at han har sine bedste år bag sig, og Elton Johns medvirken er ikke nødvendigvis et tegn på høj kunstnerisk kvalitet.

Rollelisten består primært af ukendte navne, hvilket dog ikke behøver være et dårligt tegn. ’Virtuoso’ består foreløbigt af en pilot og har endnu ikke fået grønt lys. Men alt fra Balls hånd vil utvivlsomt blive taget særdeles seriøst af HBO-bosserne.

(Endnu ingen premieredato)

Jonathan Nolan
11. ’Foundation’

Hvad er det?
Jonathan Nolan arbejder, som tidligere nævnt, på ’Westworld’, der snart er på trapperne. Længere ude i fremtiden står han også bag en serie-adaption af sci-fi-mesteren Isaac Asimovs ’Foundation’-trilogi om matematikeren Hari Seldon, der forudser Det Galaktiske Imperies fald og 30.000 års efterfølgende mørke og derfor grundlægger en stiftelse af intellektuelle, der kan skabe et nyt imperium, som afkorter mørketiden.

Serien er endnu ikke bekræftet af HBO, og et projekt af så stor skala kan både briste og bære med finansieringen.

Tror vi på det?
HBO satser stort på sci-fi i disse år, og ’Foundation’ lyder på papiret som et af de mest ambitiøse projekter (med konkurrence fra Aronofsky, se næste side). Det er endnu for tidligt at vurdere potentialet, og med Jonathan Nolan som primus motor kan det gå begge veje. Vi følger nøje med!

(Endnu ingen premieredato)

Darren Aronofsky
12. ’MadAddam’

Hvad er det?
HBO fortsætter såmænd i sci-fi-regi. ’MadAddam’ bygger på Margaret Atwoods nyklassiske romantrilogi om en postapokalyptisk verden, hvor vi både følger de overlevendes kamp for, ja, overlevelse og i flashbacks får svar på, hvordan verden brød sammen.

Atwood skulle selv være med som rådgiver, men endnu mere interessant er det, at Darren Aronofsky (billedet) er hovedmanden på projektet som showrunner og muligvis også instruktør.

Tror vi på det?
Det kan, vitterligt, gå alle veje. Aronofsky har hidtil været bedst i de intime dramaer (’Requiem for a Dream’, ’The Wrestler’, ’Black Swan’), mens han har knækket halsen på de episke tangenter (’The Fountain’, ’Noah’).

Men man kommer ikke uden om, at manden er visionær, og et hvert tv-projekt fra hans hånd er per definition interessant.

(Endnu ingen premieredato)

Prometheus
13. ’Pharaoh’

Hvad er det?
Mere sci-fi! Ridley Scott skal instruere ’Pharaoh’, der kombinerer hans interesse for rumvæsener (’Alien’, ’Prometheus’) og det gamle Egypten (’Exodus’).

Serien handler nemlig om, hvordan rumvæsener satte deres præg på Egyptens storhedstid, hvilket unægtelig lyder meget hen ad filmen ’Stargate’.

Tror vi på det?
Helt ærligt så har vi mistet vores tro på Ridley Scott. Både ’Exodus’ og ’Prometheus’ (billedet) floppede, men måske minus og minus giver plus.

(Endnu ingen premieredato)

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af