Vidunderbørn: 10 filmgenier, der får dig til at føle dig gammel

Den aktuelle prisvinder ’Mommy’ er 26-årige Xavier Dolans femte film. Vi benytter lejligheden til at slå ned på en række mesterlige instruktører, der slog igennem, før de fyldte 25.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Xavier Dolan

Vi starter med anledningen for denne feature – canadiske Xavier Dolan, som er lidt af en ener i filmsammenhæng.

Trods sine blot 26 år er han lige nu aktuel med sin intet mindre end femte spillefilm, ’Mommy’. Filmen var manges Guldpalme-favorit ved sidste års Cannes-festival, men Dolan måtte ’nøjes’ med at dele Juryprisen med selveste Jean-Luc Godard, som med sine 84 år kunne være Dolans bedstefar.

Dolan debuterede i 2009, 20 år gammel, med den roste og delvist selvbiografiske ’J’ai tué ma mère’ (engelsk: ’I Killed My Mother’). Siden har han slebet talentet til med ’Les amours imaginaires’ (’Heartbeats’) fra 2010, ’Laurence Always’ fra 2012 og ’Tom à la ferme’ (’Tom at the Farm’) fra 2013, men ’Mommy’ er det foreløbige højdepunkt i én af de mest lovende instruktørkarrierer længe.

I ’Mommy’ vender instruktøren tilbage til temaer som moderlig angst og fremmedgørelse i teenagealderen, som han også udforskede i ’I Killed My Mother’, men han skruer op for intensiteten med en eminent kalibrering af førsteklassesskuespil og følelsesmæssig investering. Mens Dolans karakterer gennemgår en seismisk kæde af op- og nedture, bevarer filmen en vitalitet og fremdrift, der illustrerer Dolans udvikling som kunstner, skrev  Indiewire om filmen.

Xavier Dolans er homoseksuel, hvilket præger flere af hans film, og så er han en nærmest overjordisk produktiv herre. Multitalentet Dolan har også skrevet filmene, spillet hovedrollen i flere af dem, klippet dem, produceret dem og sågar stået for kostumerne!

Visuelt er Dolan legende og eksperimenterende (’Mommy’ er eksempelvis optaget i et firkantet 1:1-format), og til tider har stilen måske skygget lidt for substansen, men ’Mommy’ er lavet af en modnet instruktør, som er tæt på at have fundet den perfekte balance.

Filmen er blevet Dolans internationale gennembrud, og næste år debuterer han på engelsk med ’The Death and Life of John F. Donovan’, der har Kit Harington, Jessica Chastain, Susan Sarandon og Kathy Bates på rollelisten.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Orson Welles

Dolan var tidligere ude end Orson Welles, men han har endnu ikke lavet en ’Citizen Kane’. Men hvem har også det? Det er næsten ikke til at fatte, at Welles kun var 25 år, da han lavede sit mesterværk, som 74 år senere stadig universelt regnes som en af de bedste film nogensinde.

’Den store mand’, filmens danske titel, fik premiere den 1. maj 1941, fem dage før Welles 26-års-fødselsdag. Den blev en både visuel og narrativ revolution med sin brug af perspektiv, dybdefokus og en labyrintiske struktur og står stadig øverst på pensum på alverdens filmskoler.

Ligesom Dolan var Welles et multitalent. En stor skuespiller både i sine egne og andres film samt manuskriptforfatter og producer. ’Citizen Kane’-manuskriptet indbragte ham en Oscar, men udløste også en årelang strid med den notorisk uberegnelige manuskriptmakker Herman J. Mankiewicz, som mente, at Welles fik (og tog) for meget af æren for manuskriptet. Efter en del tovtrækkeri endte de to med at blive krediteret lige.

Året efter fulgte Welles op med en anden af sine bedste film, ’The Magnificent Ambersons’, som blev nomineret til fire Oscar-statuetter. Også her var der ballade, da RKO Studios efter en testvisning klippede filmen om, så den fik en lykkeligere slutning. I øvrigt floppede begge film i biograferne.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Charlie Chaplin

Den 11. april 1915, fem dage før Charlie Chaplins 26-års-fødselsdag, fødtes en af de mest ikoniske filmkarakterer nogensinde, nemlig vagabonden aka ’The Tramp’. Det skete i den 32 minutter lange film af samme navn, der fik den danske titel ’Chaplins Oplevelser paa Landet’.

Den elskelige klovn var dukket op enkelte gange forinden, men blev for alvor etableret med kortfilmen, der som den første afveg fra Chaplins patenterede slapstick med sin mere tragikomiske tone og slutning, hvilket var med til at sikre Chaplin parnassets blåstempling.

’The Tramp’ var én af 14 korte komediefilm, Chaplin spyttede ud på Essanay Studios i Californien. Han fortsatte i samme bane hos Mutual de næste år, før han i 1921, 32 år gammel, lavede sin første film i spillefilmlængde, den 68 minutter lange ’The Kid’, hvor vagabonden tager sig af et forladt spædbarn. Filmen blev en kæmpesucces og er en af Chaplins bedste.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. John Singleton

John Singleton blev med ’Boyz n the Hood’ den yngste og den første afroamerikanske instruktør nogensinde til at få en Oscar-nominering for instruktion. Han blev også nomineret for filmens manuskript.

Singleton, nys dimitteret fra filmskolen, var 22 år under optagelserne og 23, da filmen fik premiere i sommeren 1991 efter at have fået 20 minutters stående ovation på Cannes-festivalen tidligere samme år. Filmen er en rå og realistisk skildring af livet i det sydlige Los Angeles’ bandemiljøer. Den gav filmdebut til Ice Cube og Morris Chestnut og blev et gennembrud for Cuba Gooding Jr.

Den tragiske coming-of-age-historie blev et kommercielt og kritisk kæmpehit og har haft vidtstrakt kulturel betydning, blandt andet i fødslen af ’black cinema’.

Desværre huskes den også for voldelige kampe og skyderier i forbindelse med visninger i åbningsweekenden, hvilket fik flere biografer til at tage den af programmet. En ung mand blev skudt og dræbt i Chicago, mens 33 blev såret andre steder i landet. ’Boyz n the Hood’ er stadig Singletons suverænt bedste film. Han har siden lavet film som ’Shaft’ og ’2 Fast 2 Furious’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Robert Rodriguez

Tarantinos brother from another mother Robert Rodriguez har sit helt eget filmsprog, stærkt stiliseret, kitschet og over the top med masser af blod og bar hud, som vi har set det i film som ’From Dusk Till Dawn’, ’Planet Terror’, ’Machete’ og ikke mindst ’Sin City’.

Debuten ’El Mariachi’ er klassisk pulp i sin historie om den frygtede Azul, der bryder ud af et fængsel og drager på hævntogt med en guitarkasse fuld af våben, mens en sagesløs musiker (El Mariachi) bliver viklet ind i den blodige strid, fordi han slæber rundt på sin egen guitarkasse – med en guitar i.

24-årige Rodriguez lavede filmen for mindre end 50.000 kroner med amatørskuespillere i rollerne og havde forestillet sig, at den ville stryge direkte på VHS i Mexico, men Columbia Pictures så potentiale i filmen, som endte med at indspille over 14 millioner i biograferne. Succesen affødte to efterfølgere, ’Desperado’ og ’Once Upon a Time in Mexico’, hvor Antonio Banderas spillede titelrollen.

Det mest bemærkelsesværdige ved ’El Mariachi’ er, at Rodriguez fungerede som et enmandsfilmhold. Han skrev, han instruerede, han producerede, han fotograferede, og han klippede. Rodriguez skrev efterfølgende en bog om filmens tilblivelse med titlen: ’Rebel Without a Crew – Or How a 23-Year-Old Filmmaker with $7,000 Became a Hollywood Player’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Kevin Smith

Kevin Smith var kun 23 år, da hans debutfilm ’Clerks’ tog priser med hjem fra både Cannes- og Sundance-festivalen i 1994.

Den sort-hvide komediefilm blev lavet for godt 185.000 kroner, men indtjente over 20 millioner i de amerikanske biografer, hvilket kickstartede Smiths karriere. Han har siden lavet film som den sorthumoristiske kultklassiker ’Dogma’ (1999), romcom’en ’Storbydrømme’ med Ben Affleck, Liv Tyler og J-Lo og den glimrende ’Clerks’-opfølger fra 2006 med blandt andre Affleck og Rosario Dawson. Der er i øvrigt en treer på vej, efter mange rygter frem og tilbage.

’Clerks’ var befolket af (dengang) ret ukendte skuespillere som excentriske døgenigte. Smith ses selv som den ordknappe Silent Bob, den ene halvdel af stonerduoen Silent Bob og Jay, som sælger pot foran den nærbutik, hvor filmen foregår. Den autodidakte Smith var inspireret af Richard Linklaters ’Slacker’ og optog ’Clerks’ på sin egen arbejdsplads.

Det er en rapsodisk opbygget film uden megen plot, der i stedet struktureres af ni markante sceneskift, en henvisning til Dante, som hovedpersonen (spillet af Brian O’Halloran) er opkaldt efter.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Sam Raimi

Kun 22 år gammel lavede den senere ’Spider-Man’-instruktør Sam Raimi noget så usædvanligt som en anmelderrost gyser.

’The Evil Dead’ er skrevet og instrueret af Raimi og følger fem collegestuderendes helvedesferie i en afsidesliggende hytte, hvor de uforvarende får sluppet onde ånder og dæmoner fri og bliver besat én efter én. Den betragtes vidt og bredt som én af de mest uhyggelige film nogensinde.

Efter en visning på Cannes-festivalen kaldte Stephen King filmen for årets mest originale gyserfilm, hvilket gav den et vigtigt kommercielt rygstød. Den endte med at indspille over 17 millioner i hele verdens biografer. Siden har den fået et enormt kultfølge samt to Raimi-instruerede efterfølgere og et tilforladeligt remake fra 2013.

Filmen er herostratisk berømt for sin stærkt kaotiske og til tider farlige tilblivelsesproces. Det højst uerfarne filmhold følte sig frem og for vild i skoven på første optagedag. Flere blev syge eller kom til skade under optagelserne og havde svært ved at få lægehjælp langt ude i skoven, blandt andet fik skuespillerinden Betsy Baker hevet alle sine øjenbryn ud, da hun skulle have fjernet sin makeup. Mod slutningen af optagelserne måtte holdet brænde møblerne i hytten for at holde sig varme. Raimi nød skuespillernes lidelser og mente, at det gjorde deres skuespil mere autentisk.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Harmony Korine

’Gummo’ var bestemt ikke særligt populær, da den udkom i 1997, men den har siden fået kultstatus og satte gang i den dengang 24-årige Harmony Korines karriere. Han har efterfølgende lavet bl.a. dogmefilmen ’Julian Donkey-Boy’ og krimikomedien ’Spring Breakers’ med James Franco, Vanessa Hudgens og Selena Gomez, der har meget mere mellem ørerne, end plakaten antyder, og så har han vundet hovedprisen ved CPH:DOX for den eksperimenterende ’Thrash Humpers’, som ellers ikke rigtigt er en dokumentar.

Harmony Korine, der er autodidakt og hader filmskoler (»det æder filmens sjæl«), havde allerede demonstreret talentet, da han som kun 18-årig skrev manuskriptet til Larry Clarks ’Kids’. Ligesom den var ’Gummo’ provokerende og stærkt kontroversiel, og en scene hvor en kat bliver druknet fik angiveligt mange biografgængere til at udvandre. Kattene er i det hele taget stærkt udsat i filmen, der er leddeløst og lyrisk fortalt. Uden nævneværdigt plot, men med en masse absurde scener og en topløs dreng med pink kaninører.

’Gummo’ tjente ikke sit beskedne budget ind og blev dadlet af de fleste kritikere, men siden har den fundet sit publikum og er blevet hyldet af instruktører som Werner Herzog og Gus Van Sant. Sidstnævnte kaldte filmen »dybt original« og skrev: »Gummo’ har ændret mit liv. Den får mig til at gentænke hele filmskabelsesprocessen og giver mig lyst til at lave en film ligesom den. Jeg har det, som midaldrende golfspillere må have det, når de ser 21-årige Tiger Woods spille: De vil ud på banen og spille ligesom ham!«

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Steven Spielberg

Spielberg var 28 år gammel, da ’Dødens gab’ ramte biograferne, men det er tv-filmen ’Duellen’, der sikrer ham en plads på listen.

Den fik nemlig tv-premiere i november 1971, en måned før Spielbergs 25-års-fødselsdag. Den blev så populær, at den fik europæisk biografpremiere to år senere i en version, der var et kvarter længere. ’Duellen’ var det bedste, der kom ud af ABC’s Movie of the Week-serie, der kørte fra 1969 til 1976, og den regnes som én af de bedste tv-film nogensinde.

Filmen er en straight og suspensefyldt thriller med Dennis Weaver i hovedrollen som sælgeren, der er på vej ud til en kunde i sin Plymouth Valiant, da han bliver chikaneret af en voldsomt aggressiv lastbilschauffør, hvis ansigt vi aldrig ser. Den rustne, faldefærdige lastbil forfølger Weaver på hans færd og tvinger ham ud i nogle spektakulære undvigelsesmanøvrer, inden den endelige duel skal stå på en sandet klippetop.

Forinden havde en 17-årig Spielberg lavet sci-fi-eventyret ’Firelight’ for 500 dollar. Filmen opnåede en profit på én dollar, da den blev vist i en lokal biograf. Efter ’Duellen’ spillefilmdebuterede han med den flot fotograferede ’Sugarland Express’ (1974). Og så kom ’Dødens gab’…

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Louis Malle

’Den tavse verden’ fra 1956 regnes måske først og fremmest som en Jacques Cousteau-film, men den legendariske oceanograf instruerede dokumentarfilmen sammen med en kun 24-årig Louis Malle.

Filmen var banebrydende som den første til at filme under vand i farver, og den vandt både en Oscar for bedste dokumentar samt Guldpalmen (som den eneste dokumentarfilm ud over Michael Moores ’Fahrenheit 9/11’). Den blev dog også kritiseret af miljøaktivister, fordi filmfolkene dræbte hajer og brugte dynamit ved et koralrev. Senere blev Cousteau mere miljøbevidst.

Den 86 minutter lange film er stykket sammen af 25 kilometer filmrulle, som blev optaget af Cousteau og Malle om bord på skibet Calypso i Det Røde Hav, Det Indiske Ocean, Den Persiske Golf og Middelhavet. Filmen, og Cousteaus liv i det hele taget, inspirerede i øvrigt til Wes Anderson-filmen ’The Life Aquatic with Steve Zissou’. De røde tophuer, som karaktererne bærer i den film, var Cousteaus kendetegn.

Malle vendte tilbage til dokumentargenren flere gange med film om blandt andet Tour de France og Indien, men huskes bedst for sine spillefilm. Han lavede både Hollywood-film, såsom gangsterfilmen ’Atlantic City’ fra 1980, og intellektuelle franske film uden at bekende sig helt til den franske nybølge. Blandt hans bedste film kan nævnes ’De elskende’ (1958), ’Uroligt hjerte’ (1971), ’Pretty Baby’ (1978), ’Min middag med André’ (1981) og ’Vi ses igen’ (1987).

Se den danske joker på sidste side.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Jokeren: Thomas Vinterberg

Vi snyder lidt med listens danske joker, for Thomas Vinterberg var 27 år, da den stærke roadmoviedebut ’De største helte’ udkom i 1996, to år inden ’Festen’.

Men Vinterberg var godt i gang inden da. Han var således kun 17 år, da han ansøgte til Filmværkstedet om at lave novellefilmen ’Sneblind’, som blev færdig i 1989. Samme år blev en 19-årig Vinterberg optaget på Den Danske Filmskole som den yngste elev nogensinde.

Her lavede han novellefilmen ’Slaget på tasken’ med Ulrich Thomsen og Jesper Klein, som blev vist på DR. Og i 1993 dimitterede han med den overbevisende ’Sidste omgang’, hvor Thomas Bo Larsen spiller en dødeligt syg mand, der tager afsked med sine nærmeste, i en afgangsfilm fortalt med samme sensibilitet og vibrerende autenticitet som ’Festen’.

I sit 25. år nåede Vinterberg også at lave den prisbelønnede kortfilm ’Drengen der gik baglæns’, hvor en niårig dreng tackler traumet fra sin storebrors død.

Læs også: Historiens blodigste catfights mellem producer og instruktør

Læs også: Idris Elba, Robert Pattinson og James Franco i ‘Spring Breakers’-instruktørs nye film

Læs også: Steven Spielberg skal instruere filmatisering af sci-fi-bestseller

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af