Vis os din yndlingsserie – og vi skal fortælle dig, hvem du skal stemme på

Endelig er der udskrevet valg, men hvordan i alverden skal du finde ud af, hvem du skal stemme på? Du vil alligevel langt hellere se tv-serier end sidde klinet til skærmen foran langhårede debatter mellem politikere, der gentager de samme pointer i en uendelighed, som var de optrækkelige legetøjsdukker.

Men fortvivl ej. De politiske serier har aldrig stået stærkere på amerikansk tv, og i forlængelse af serier som ‘Veep’ og ‘House of Cards’ kommer 22. juni HBO’s komedieserie ‘The Brink’, hvor Tim Robbins spiller den amerikanske udenrigsminister Walter Hollander, der sender Jack Black i felten for at afværge en international krise.

At dømme ud fra traileren er Hollander et repræsentativt billede på, hvordan serierne skildrer nutidens politikere: Glat, egoistisk, kynisk. Væk er glansbilledet af de idealistiske folkevalgte, og i stedet dominerer machiavelliske portrætter af magtsyge demagoger.

Underholdende er det i alle tilfælde, og serierne tilbyder en oplagt genvej til at afgøre, hvilket parti din pil skal pege på ved valget herhjemme. Din favorit blandt de politiske serier siger nemlig alt om, hvem du vil have til magten.

Veep

 

1. ‘Veep’

Det kan godt være, at Julia Louis-Dreyfus’ vicepræsident Selina Meyer ikke ville kunne kende forskel på Iran og Irak, og at hun går mere op i, at makeuppen sidder rigtigt, end at forbedre forholdet for de almindelige borgere. Det kan også godt være, at hendes kunstige smil kun akkurat dækker over en generel ligegyldighed, og at hun har svært ved at undertrykke sin tilfredshed, når præsidenten må forlade embedet med en alvorlig sygdom, eller når hun kan bruge en truende orkan til sin fordel i valgkampen.

Men hun ser godt ud, er likeable, har humor og går i moderigtigt tøj, og er det egentlig ikke det vigtigste? Så pyt med at hendes rådgivere jokker i spinaten oftere end en flue i en hundelort.

Du skal stemme på: Socialdemokraterne – Helle Thorning Schmidt

Se, hvad du skal stemme, hvis du ser ‘House of Cards’, ‘Boss’, ‘The West Wing’ og ‘Parks and Recreation’ på de næste sider.

House of Cards

2. ‘House of Cards’

Du beundrer Frank Underwoods evne til at være glat som en ål udadtil og fuldkommen skånselsløs bag scenetæppet. Han er charmerende, smooth som smør og mestrer det politiske spil. Han ved, hvad der skal til for at vride mest muligt ud af magten, også selv om det betyder, at man ikke selv sidder i førersædet.

Han står på de traditionelle værdier, og han kan mod forventning godt lide folk, der ser anderledes ud, så længe de serverer gode ribs, mens han selv kan læne sig tilbage, og nå ja, at de ikke kommer for meget i vejen for ham. Du synes i øvrigt, at det er betryggende, at der bag den nydelige mand troner en stærk kvinde.

Du skal stemme på: Dansk Folkeparti – Kristian Thulesen Dahl

Boss

3. ‘Boss’

I Kelsey Grammers Chicago-borgmester Tom Kane øjner du en stærk og temperamentsfuld leder, der måske nok har skiftet idealerne ud med hårdkogt pragmatisme, men som tør tage de svære beslutninger til fællesskabets bedste – så længe han selv almenvældigt kan gøre, som det passer ham.

Du har ikke så meget imod, at han skider på reglerne og tager godt for sig som den levemand, han er, for han kender det politiske skakbræt bedre end nogen anden. Så lad gå, at han har problemer i privaten, for dit stålfaste motto er: Hellere den djævel, du kender, end den, du ikke kender.

Du skal stemme på: Venstre – Lars Løkke Rasmussen

West Wing

4. ‘The West Wing’

Politik kan gøre verden til et bedre sted. Det tror du fuldt og fast på, og du er ikke i tvivl om, at politikerne er gode og kloge mennesker, der reflekterer længe og grundigt over samfundets store dilemmaer. Det får du bekræftet i Aaron Sorkins speedsnakkende dramaserie, hvor Martin Sheens Jed Bartlett er den bedste præsident, USA aldrig får: Rar, tålmodig, alfaderlig og altid i stand til at se tingene fra begge sider.

Det er vigtigt i politik, mener du, og du har det ok med at lande på den bløde mellemvej, så længe ingen bliver rigtigt uvenner. Dog var du en smule bekymret, da Bartlett måtte overlade pladsen til en mere intetsigende figur. Nogle gange slår virkeligheden hårdt.

Du skal stemme på: De radikale – Morten Østergaard

Parks and Rec

5. ‘Parks and Recreation’

Du elsker Amy Poehlers idealistiske og perverst pligtopfyldende kommunalansatte Leslie Knope, der går en stor politisk karriere i møde. Hun kæmper for byen Pawnees grønne parker med liv og sjæl og er en konstant sten i skoen på den onde og udspekulerede slikgigant Sweetums, der sikrer sukkerniveauet for indbyggerne i USA’s fjerdemest overvægtige by. Knopes ildsjælsarbejde passer godt til din egen holdning om, at politikerne skal sige fra over for storkapitalen, og at borgerne har brug for regeringens hjælp til at vælge det gode liv.

Du skal (naturligvis) stemme på: Enhedslisten – Johanne Schmidt Nielsen

Læs også: Otte intense politiske dokumentarer, du kan streame lige nu

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af