’Game of Thrones’: Læs de bedste fanteorier efter femte sæsons chokerende finale

»All men must die«, lyder det i taglinen til ’Game of Thrones’, men chokket var alligevel stort, da den ædle altruist Jon Snow åndede ud i femte sæsons finale. Eller gjorde han? Vi har samlet de mest plausible fanteorier om Snows mulige genopståen.

snow1

 

1. Hans sind overføres til ulven Ghost

Ned Starks sønner har alle vist en unik evne til at kontrollere deres ulve, selv om kun Bran Stark har været i stand til at overføre sit sind til sin dire wolf. Flere fans spekulerer i, at Jon Snow i kølvandet på sit kødelige hylsters forfald vil tage bolig i sin trofaste følgesvend, albinoulven Ghost. I bøgerne er Ghost nemlig den sidste, han kalder på, før han ånder ud. Spørgsmålet er i så fald, om det bliver på permanent basis, eller om den tidligere Lord Commander også vil genopstå i menneskelig skikkelse.

snow2

 

2. Han genopstår i flammerne

På fanfora cirkulerer adskillige teorier om Jon Snows egentlige ophav, noget, der hverken er blevet afsløret i serien eller i bøgerne. En populær teori er, at den afdøde sværdfægter var Lyanna Stark og Rhaegar Targaryens bastard og derfor har det samme drageblod i årene som Daenerys. Kan han ligesom hende rejse sig fra flammerne, når hans bødler brænder hans livløse krop på bålet?

snow3

 

3. Melisandre vækker ham fra de døde

Melisandres tro led et alvorligt knæk, da Stannis Baratheon og hans hær blev maltrakteret foran Winterfell af Boltons blodtørstige ryttere. Den røde kvinde deserterede selv inden slaget og forskansede sig desillusioneret i Castle Black, kort inden Jon Snow blev henrettet i ly af mørket. Hendes forestilling om Stannis Baratheon som den genfødte Azor Ahai – en legendarisk kriger, der ifølge profetier vil lede menneskeheden til sejr over The White Walkers – viste sig forfejlet, og det har fået flere fans til at pege på Jon Snow som den reinkarnerede frelser.

Betragter Melisandre den afdøde Lord Commander som den udvalgte, har hun før vist tilstrækkeligt flair for mørke heksekunstner til at genoplive ham.

snow4

 

4. Han slutter sig til The White Walkers

Mange fans hæftede sig ved ottende afsnits langstrakte blikudveksling mellem Jon Snow og lederen af The White Walkers, the Night’s King, der i sit tidligere liv bestred hvervet som Lord Commander i The Night’s Watch. Kongen af de levende døde har vist, at han er i stand til at vække de døde med et vift med hånden, så han kunne passende vifte liv i Jon Snow ved lejlighed.

snow5

 

5. Opsummering: Er Jon Snow død?

Modsat seriens øvrige kontroversielle dødsfald, der enten har frembragt resignation (Ned Stark, Oberyn) eller jubel (Joffrey), har mange svært ved at forlige sig med Jon Snows endeligt. Og med god grund. Den nyudnævnte Lord Commander havde i femte sæson endelig løftet sig over den stereotypiske helteskitse og trådt i karakter som en nuanceret ledestjerne, plaget af vedkommende indre konflikter. Dertil kommer, at hans møde med The White Walkers på Hardhomes slagmark lovede mere af samme skuffe, mens spørgsmålene omkring hans ophav aldrig er blevet besvaret.

Det er et klassisk ’Game of Thrones’-træk at straffe den naive heroisme på bestialsk vis, men seriens skabere, Weiss, Benioff og Martin, har umiddelbart givet afkald på et væld af interessante plottråde med Snows henrettelse. Hvem skal man overhovedet holde med, hvis The White Walkers tropper op ved muren og begynder at spidde Snows bødler?

Folkene bag serien, heriblandt Kit Harington og hovedforfatter D.B. Weiss, har utvetydigt slået fast, at Jon Snow er død, begravet og borte, men bør vi tage deres ord for gode varer? Sandsynligvis. Alligevel er det påfaldende, at ildkvinden Melisandre vendte tilbage til Castle Black, kort efter Stannis’ fejlslagne forsøg på at generobre Norden og kort inden Jon Snows død. Hvis fanfavoritten med de mørke lokker skal vækkes til live på ny, virker det sandsynligt, at Melisandres mørke magi får en finger med i spillet.

Læs også: Anmeldelse og analyse af ‘Game of Thrones’ sæson 5, afsnit 10

Læs også: Efter den vilde ‘Game of Thrones’-afslutning – Det siger folkene bag serien

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af