Få overblikket: Hvad er op og ned i ’Fantastic Four’-miseren

Få overblikket: Hvad er op og ned i ’Fantastic Four’-miseren

Den seneste uge er bølgerne gået højt omkring superhelteverdens seneste satsning, ’Fantastic Four’. Filmen, der havde premiere i torsdags, har fået elendige anmeldelser og betegnes allerede som en økonomisk fiasko, mens et utilfreds produktionsselskab og en fortvivlet instruktør kæmper om at fralægge sig ansvar for resultatet.

Her er et overblik over historien om ’Fantastic Four’:

1. Et stortalent blev hyret

Josh Trank
blev hyret til at instruere ’Fantastic Four’ på baggrund af sin debutfilm, ’Chronicle’ – en slags socialrealistisk superheltefilm, der på et sparsomt budget høstede fine anmeldelser og viste sig som et fiberrigt alternativ til Hollywoods dyrere og mere CGI-tunge actionbrag.

2. Farvel til ’Star Wars’
Allerede inden premieren på ’Fantastic Four’ rygtedes det, at Josh Trank under indspilningerne skulle have været ubeslutsom og retningsløs i sin måde at lede filmholdet på. Rygterne blev af mange tolket som årsagen til, at Trank i maj måned forlod det kommende ’Star Wars’-spinoff ’Rogue One’, som Disney havde hyret ham til at instruere.

Ifølge Trank var beslutningen hans egen, mens Disney ganske åbent har indikeret, at de ikke begræder hans afsked.

3. Det sure tweet
I torsdags, på filmens premieredag, udsendte Josh Trank dette tweet:

Josh-Trank

 

Den 31-årige instruktør var hurtig til at fjerne sit sure opstød, der dog naturligvis ikke lod sig fjerne fra det altopslugende internet. Det er yderst sjældent, at en instruktør tager afstand fra sin film på premieredagen, og tweetet gik naturligvis hele filmverdenen rundt. Resultatet var både heftige debatter om unge, uprøvede instruktører, der for nemt mister overblikket, og om pengegriske filmselskaber, der frarøver sine ansatte den kreative kontrol.

4. Et stinkende flop
Efter åbningsweekenden var fiaskoen cementeret. Anmelderscoren på Rotten Tomatoes stinker fælt med sine rådne otte procent. På bundlinjen skærer de indtjente 26 millioner dollars i øjnene, for de afmålte forventninger lød på det dobbelte. Med andre ord: ’Fantastic Four’ er med sit budget på 120 millioner dollars et kolossalt flop, og The Hollywood Reporter har betegnet det som »en af de dårligste åbninger for en superheltefilm nogensinde«.

5. Ord mod ord
I kølvandet på sit tweet har Josh Trank bebrejdet produktionsselskabet 20th Century Fox, at de har forpurret hans originale vision for filmen, blandt andet ved at skære markant i manuskriptet få dage inden optagestart og ved at klippe filmens tredje akt uden at spørge ham om lov.

Det er siden blevet bekræftet, at store dele af filmen er blevet re-shot – altså filmet om – mens kilder beretter om tre store actionscener, der angiveligt blev skåret ud af filmens manuskript.

20th Century Fox har siden åbnet yderligere op for posen om Tranks utilstrækkelighed som tovholder for den store produktion.

6. Hvad er konsekvensen for Trank?
Josh Trank vil formentlig få svært ved at lande nye store projekter i Hollywood fremover. Og måske det også er bedst for den relativt unge instruktør at vende tilbage til de mere kreativt selvstændige rammer, der i første omgang gav ham gennembruddet?

7. Hvad er konsekvensen for franchisen ’Fantastic Four’?
’Fantastic Four’ kan være et færdigt kapitel. 2005-forløberen for Josh Tranks reboot, der blandt andet havde Jessica Alba og Chris Evans i hovedrollerne, ramte bunden med en næsten lige så øredøvende klang som den nye film. Efterfølgeren ’Rise of the Silver Surfer’ var ligeledes en fiasko. Måske er det bare bedst ikke at gå tilbage til en fuser, igen-igen?

8. Hvad er konsekvensen for superheltebølgen?
20th Century Fox og Marvel Studios har flittigt annonceret de næste mange års superheltefilm. Men fiaskoen med ’Fantastic Four’ kan have givet et par bump på den ellers så veltilrettelagte vej. Potentielle efterfølgere til Josh Tranks reboot er formentlig taget op til alvorlig genovervejelse, mens tanken om endnu en reboot (ikke ulig Sonys behandling af Spider-Man-franchisen) måske melder sig. Dermed vil eventuelle crossover-film mellem de forskellige superhelteuniverser blive udskudt på ubestemt tid.

Læs også: Vores anmeldelse af ‘Fantastic Four’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af