‘Jurassic World’-instruktør er endt i centrum for kønspolitisk stormvejr

‘Jurassic World’-instruktør er endt i centrum for kønspolitisk stormvejr

Får relativt ukendte mandlige instruktører hurtigere chancen for at dirigere storfilm i Hollywood, end deres kvindelige pendanter gør?

Colin Trevorrow, instruktøren bag årets største blockbuster, ’Jurassic World’, modtog i fredags følgende spørgsmål fra en Twitter-fan:

»Tror du, at du havde fået chancen for at instruere ’Jurassic World’, hvis du havde været en kvindelig instruktør i Hollywood?«

Spørgsmålet, der meget klart hentydede til instruktørens markante spring fra debutfilmen ’Safety Not Guarenteed’ – en lille, quirky indie-komedie – til giga-produktionen ’Jurassic World’ (i skrivende stund filmhistoriens tredje mest indtjenende film), blev senere samme dag besvaret af Trevorrow, som blandt andet skrev:

»Mange af tidens store kvindelige instruktører er ikke interesseret i at være bundet af studier og store budgetter. Disse kvindelige instruktører har en klar og personlig stemme, der ikke nødvendigvis involverer superhelte eller rumskibe eller dinosauerer«.

Og det skulle han nok aldrig have skrevet. I hvert fald mødte pointen kritik fra flere kvindelige filmskabere, der Twitter anklagede Trevorrow for at negligere den systematiske forskelsbehandling i Hollywood.

I en udtalelse til Indiewire forsøger den 38-årige instruktør nu at forklare, hvad han rent faktisk mente med den udskældte kommentar.

»Jeg er på alle måder bekendt med, at problemet eksisterer. Jeg synes, det skriger til himlen og er iøjenfaldende. Og jeg er selvfølgelig ked af at fremstå som et eksempel på alt det, der er galt, men dialogen er vigtig at have. Så lad os have den«.

»Ville jeg være blevet valgt til at instruere ‘Jurassic World’, hvis jeg var en kvindelig instruktør, der kun havde lavet én lille film? Jeg aner det ikke. Jeg vil gerne tro, at det har noget at gøre med den historie, jeg ønskede at fortælle, og den måde, jeg endte med at fortælle historien på. Men det er selvfølgelig slet ikke så simpelt«.

»På mit næste projekt, ‘Book of Henry’, er næsten alle mine producerer kvinder. Vil jeg en dag give en kvindelig filminstruktør den samme chance, som Steven Spielberg (’Jurassic Park’-producer, red.) gav mig? Lad os i hvert fald håbe, at når jeg gør, så det vil ikke være noget særligt. Det vil bare være sådan, tingene er.«

Læs også: Kønskamp: 12 skuespillerinder, der slår tilbage mod Hollywoods sexisme

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af