Kønskamp: 12 skuespillerinder, der slår tilbage mod Hollywoods sexisme

Kønskamp: 12 skuespillerinder, der slår tilbage mod Hollywoods sexisme

Ligestillingsdebatten raser i Hollywood som aldrig før.

Sony-leaket afslørede store lønforskelle mellem de mandlige og kvindelige stjerner, og efter Patricia Arquettes indignerede tale ved Oscar-uddelingen sidste år er kønstematikker blevet noget af det første, journalister spørger de kvindelige skuespillere om ved interviews – og da også noget af det, der får stjernerne til at tale med størst dunder og passion.

Her er nogle af de skuespillerinder, der aktivt prøver at flytte ved tingenes (s)tilstand – enten ved selv at træde bag kameraet eller udtale sig så markant, at hele filmverden lytter.

Elizabeth Banks
1. Elizabeth Banks

»Jeg håber, at vi med denne film – som var skrevet af en kvinde, instrueret af en kvinde og har en masse kvinder i hovedrollerne – kan inspirere flere kvinder til at gå bag kameraet og tage lederroller«, sagde Elizabeth Banks i et interview med The Independent op til premieren på ’Pitch Perfect 2’.

Filmen er instruktørdebuten for den amerikanske skuespiller, der er kendt for film som ’Wet Hot American Summer’, ’Spider-Man’ og ’The 40 Year Old Virgin’, men for alvor blev et household name i Hollywood med rollen som Effie i ’The Hunger Games’.

Banks har i lighed med flere andre kvindelige skuespillere (heriblandt Rose Byrne og Reese Witherspoon) stiftet sit eget produktionsselskab, Brownstone Pictures, og hun har forklaret, at en af de primære grunde til, at hun trådte bag kameraet, var, at hun selv følte sig underbrugt i Hollywood.

»Der er systemiske problemer, der gør det sværere for studier at hyre kvinder. Og der er fejlopfattelser og sexisme – tallene lyver ikke«, sagde hun i interviewet med The Independent.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Patricia Arquette

Sidste år vandt Patricia Arquette en Oscar for sin rolle i Richard Linklaters ’Boyhood’, og det vakte stor opsigt, da hun brugte sin takketale til at tale dunder for ligeløn i Hollywood. Ikke mindst Meryl Streep og Jennifer Lopez var begejstrede.

Meryl Streep Jennifer Lopez
Siden blev Arquette ramt af et mindre backlash, da hun ved det efterfølgende pressemøde kom til at antyde, at etniske minoriteter burde være bedre til at bakke op om den feministiske sag. Men nu, hvor røgen igen har lagt sig, er der ingen tvivl om, at sagen ligger Arquette stærkt på sinde.

Hun medvirkede da også i Amy Schumers forrygende feministiske sketch, ’Last Fuckable Day’.

 Sandra Bullock
3. Sandra Bullock

For et par år siden kom Sandra Bullock med en opfordring til Hollywoods producenter, instruktører og manuskriptforfattere: Er der ikke nogen manderoller, der kan skrives om til kvinder?

Bullock, en af verdenens mest bankable skuespillerstjerner, havde svært ved at finde interessante roller, og hun tog derfor sagen i egen hånd og fik lavet hovedrollen som politisk strateg i filmen ’Our Brand Is Crisis’, som egentlig var tiltænkt George Clooney, om til en kvinde. Det bliver således hendes første film siden rumsuccesen ’Gravity’, hvor hun i øvrigt indtog en rolle, som studiet bag i første omgang pressede på for skulle laves om til en mand.

Bullock er altså endnu en skuespillerinde, som ikke nøjes med at tale den feministiske sag, men selv forsøger at skabe forandringer. Og at hun har så svært ved at finde attraktive roller, er et lysende eksempel på de fortsatte kønsproblemer i USA’s filmindustri.
SuffragetteMeryl Streep i det kommende ligestillingsdrama ‘Suffragette’.

4. Meryl Streep

At La Streep har stor magt i Hollywood, blev tydeligt understreget af, at hendes reaktion på Patricia Arquettes tidligere omtalte Oscar-tale var en lige så big deal som talen i sig selv.

Meryl Streep har dog også selv kastet sig ind i kampen for ligestilling, men hun har udvidet perspektivet, så det ikke kun omfatter Hollywood, men hele det amerikanske samfund. I juni sendte hun et brev til samtlige medlemmer af den amerikanske kongres, hvor hun kræver, at de stemmer for en tilføjelse til den amerikanske forfatning om ligestilling for alle uanset køn.

Loven blev skrevet i 1920 og godkendt i Kongressen i 1972, men kun 35 stater ratificerede den, og da det var tre for lidt, har den samlet støv på hylden lige siden.

»Jeg skriver til jer for at bede jer om at kæmpe for lighed – for din mor, din datter, din søster, din hustru eller dig selv – ved aktivt at støtte The Equal Rights Amendment«, skrev Streep blandt andet i brevet, hvor hun fortsatte:

»En hel ny generation af kvinder og piger taler om lighed – ligeløn, lige beskyttelse mod seksuelle overgreb, lige rettigheder«.

Reese Witherspoon5. Reese Witherspoon

Ligesom Elizabeth Banks har Reese Witherspoon som nævnt taget en meget aktiv rolle for at skabe flere og bedre kvinderoller i Hollywood.

Hun har stiftet produktionsselskabet Pacific Standard med det erklærede mål at lave flere kvindedrevne film, og med titler som David Finchers ’Gone Girl’, der gav Rosamund Pike en af årets stærkeste kvinderoller, og ’Wild’, hvor hun selv spiller hovedrollen, må hun siges at have lykkedes et godt stykke hen ad vejen.

Den fordummende ’Hot Pursuit’ var en streg i regningen, der ifølge vores anmelder ikke ligefrem talte den feministiske sag, men det ændrer ikke på, at Witherspoon er en af de Hollywood-stjerner, der har forvaltet sin stjernestatus mest beundringsværdigt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Emma Watson

Som Meryl Streep nøjes ’Harry Potter’-stjernen Emma Watson ikke med at tale om feminisme og ligestilling inden for Hollywoods mere eller mindre lukkede boble.

Hendes passionerede tale for FN er nærmest blev en nyklassiker, fordi hun her ramte en ny generations feminisme på kornet. I forbindelse med kampagnen ’HeForShe’ talte hun for mænds aktive rolle i kønskampen, og hun sagde blandt andet:

»Jo mere jeg har talt om feminisme, jo mere har jeg indset, at kampen for kvinders rettigheder er blevet synonym med at hade mænd. Hvis der er én ting, jeg ved med sikkerhed, så er det, at den opfattelse er nødt til at høre op«.

Emma Watson er samtidig et eksempel på, hvilke konsekvenser det kan have at tale den feministiske sag: Da hun havde holdt sin tale, blev hun øjeblikkeligt truet, fortalte hun i et Facebook-interview i marts.

Anna Kendrick
7. Anna Kendrick

Anna Kendrick – kendt for film som ’Pitch Perfect’ og ’Up in the Air’ – har ikke markeret sig lige så aktivt i kvindekampen som nogle af de øvrige navne på listen.

Men hun har alligevel udtalt sig usædvanligt direkte om de skævvredne mekanismer i Hollywood, hvilket i sig selv kan henlede opmærksomheden mod, hvor grel tilstanden egentlig er. I et interview med Glamour blev Kendrick således spurgt til, hvordan kvindelige skuespillere bliver behandlet anderledes end mandlige, og her fortalte hun om et filmprojekt, hun på det tidspunkt overvejede.

»Jeg er nødt til at vente på, at de mandlige roller bliver castet, før jeg overhovedet bliver en del af samtalen. En del af mig forstår det. Men en del af mig er også sådan: ’Hvad fanden? Caster I kvinderne baseret på, hvilke mænd der bliver castet?’«, sagde hun.

»For mig er den eneste forklaring, at der er så mange fucking talentfulde kvinder, og fra et forretningsstandpunkt er det lettere at finde kvinder, der matcher mændene. Jeg står totalt inden for min tro på, at der er 10 utroligt talentfulde kvinder til hver rolle«.

Kristen Stewart
8. Kristen Stewart

Ligesom Anna Kendrick har Kristen Stewart udtalt sig i skarpe vendinger mod Hollywoods kønsmæssige ubalance og indlejrede mandschauvinisme.

»Hollywood er ulækkert sexistisk. Det er vanvittigt. Det er så anstødeligt, at det er vanvittigt. Kvinder er uundgåeligt nødt til at arbejde lidt hårdere for at blive hørt«, sagde hun i maj til Harpers Bazar.

Selvom Stewart ikke gik mere i dybden med emnet, et udtalelsen værd at bide mærke i, eftersom alt, hvad Stewart gør og siger, vækker genlyd ikke mindst blandt de mange ’Twilight’-fans. Stewart er en markant rollemodel, og man kan kun håbe på, at hun bruger sin position endnu mere aktivt i fremtiden.

Geena Davis
9. Geena Davis

I 90’erne blev hun med film som ’The Long Kiss Goodnight’ en af Hollywoods få kvindelige actionstjerner, og siden har hun engageret sig helhjertet i kampen for bedre forhold for kvinder.

Hun har grundlagt Geena Davis Insitute on Gender in Media, som blandt andet stod bag den største rapport om kønsfremstillinger i medierne nogensinde. Instituttet arbejder for flere og mere varierede kvinderoller på film og tv, og i den rolle har Davis holdt taler og oplæg ved adskillige konferencer.

Blandt andet har instituttets forskning vist, at også fremstillingen af kvinder i børne-tv er skævvreden.

»Hvad siger vi til børn, når de kvindelige karakterer er hyperseksualiserede, snævert stereotypiske eller slet ikke til stede? Budskabet er tydeligt, at piger ikke er så vigtige som drenge, kvinder er ikke så vigtige som mænd, og de (børnene, red.) tager alt dette ind fuldstændigt ubevidst«, har Geena Davis sagt til The Guardian.

Zoe Saldana
10. Zoe Saldana

Nogle skuespillerinder snakker generelt om de systemiske problemer i Hollywood, andre bliver en stemme i debatten ved at fremhæve sig selv som eksempel på uretfærdigheden.

Til den sidstnævnte kategori hører ’Avatar’- og ’Guardians of the Galaxy’-stjernen Zoe Saldana, som er gået i brechen for et underemne i Hollywood-ligestillingsdebatten, som ellers ikke har været diskuteret meget: Branchens forhold til skuespillerinders graviditet.

Saldana fortalte i juni til USA Today, at hun var meget tæt på at blive droppet af et filmstudie, fordi hun blev gravid på et »ubelejligt« tidspunkt.

»Jeg tænkte, ’oh my god, tager I pis på mig’? Er det slemt? Lige nu hvor jeg bare føler mig super-duper glad – er det ubelejligt for jer? At jeg, som en kvinde i 30’erne, endelig er forelsket, og at jeg endelig starter mit liv? Og det ødelægger jeres planlægning? Virkelig!?«, sagde den 36-årige skuespiller og tilføjede, at filmstudierne burde betale for børnepasning, ligesom de forkæler mandlige stjerner med en yacht eller en penthouse-lejlighed under optagelserne.

Zoe Saldana har også udtalt sig om Hollywoods hang til unge kvinder: »Når du er fyldt 28, er du færdig – så spiller du mor-roller«, sagde hun til The Telegraph sidste år.

 

Charlize Theron11. Charlize Theron

Under det famøse leak af filmselskabet Sony Pictures’ interne dokumenter kom det frem, hvordan kvindelige skuespillerstjerner bliver betalt væsentligt mindre end deres mandlige modparter. For eksempel cashede Jennifer Lawrence og Amy Adams mindre ind end Bradley Cooper, Christian Bale og Jeremy Renner for deres arbejde på ’American Hustle’.

Også Charlize Theron fandt via lækket ud af, at hun fik mindre løn end Chris Hemsworth for deres på det tidspunkt kommende film ’Snow White and the Huntsman’. Det pissede hende så meget af, at hun brugte de nye oplysninger til at forhandle en lønstigning på intet mindre end 10 millioner dollars.

På mange måder blev leaket altså en dyr fornøjelse for Sony.

Maggie Gyllenhaal
12. Maggie Gyllenhaal

Hollywoods aldersfascisme er et velkendt tema i polemikken om verdens filmcentrum, og det gælder også i diskussionen af forskelsbehandling.

Diskussionen baserer sig som oftest på nogle generelle antagelser, og derfor vakte det stor opsigt, da Maggie Gyllenhaal til The Wrap konkretiserede problemet og fortalte, hvordan hun som 37-årig blev fundet for gammel til at spille en 55-årig mands elskerinde.

»Det forbavsede mig. Først følte jeg mig skidt tilpas over det, så blev jeg sur, og til sidst måtte jeg bare grine«, bemærkede hun.

Læs også: Ældre mand, ung kvinde – 10 eklatante eksempler på Hollywoods tyndslidte kærlighedsopskrift

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af