TopGunn-serien ‘Fucking fornuftig’: Hvad vi tænkte, da vi så første afsnit

TopGunn-serien ‘Fucking fornuftig’: Hvad vi tænkte, da vi så første afsnit
Foto: Morten Jerichau

Sent i går aftes løb første afsnit af TV 2 Zulus TopGunn-serie ’Fucking fornuftig’ over skærmen. Det ville være unfair at fælde den endelige anmeldelsesdom over serien efter blot én episode, så i stedet bad vi vores kritiker skrive alt det ned, der faldt ham ind, mens han tilbragte lidt over 20 minutter i selskab med Oliver Gammelgaard og hans crew. Og der var både positive og negative ting at bemærke.

– Når jeg ser ham, de kalder kongen kommer jeg af en eller anden grund uvilkårligt til at tænke på kongerne af Marienlyst, Rømø, Svendborg, misforstået selvtillid og kunsten at få en pige til at sige »NEJ!!!«. Forhåbentlig stopper sammenligningerne dér…

– Okay, interessefeltet er måske lidt det samme – damer, stripklubber, prostituerede, sexskandaler. Vi tager det med.

– Mange af scenerne er efter sigende improviseret frem. Lidt af en øvelse for helt grønne skuespillere. Fordelen er, at det kan give naturlighed og umiddelbarhed. Faren er, at dialogen kan blive banal og upointeret. Jeg synes, vi ser symptomer på begge dele so far. Man kan godt mærke, at nogle af replikkerne først lige skal passere fra tankekassen og ned til tungen. Der kom ikke de store åndrigheder eller grin ud af den her ’piger hader blomster’-snak.

– Apropos naturlighed og umiddelbarhed: Jeg kan godt lide den håndholdte, doku-autentiske måde, serien er filmet på. Der er lidt guerillafjernsyn over det. Til gengæld lidt af en kliché med den suggestive musik og slowmotioneffekt, da TopGunn/Oliver kaster sig opgivende i sin seng.

– Kongen river sin pinlige Palads-uniform itu og bedyrer, at han får fisse i aften på Sunday. Jeg henviser til første punkt.

– Jeg synes, drengene klarer skuespillet okay alt taget i betragtning. De er lidt stive til tider, men det er forventeligt. Det falder dem dog tydeligvis mere naturligt, når det er drengerøv og skæg og ballade, end når der skal lidt følelse bag. Som her hvor Hanned og Oliver har en forceret tete-a-tete om Olivers skrantende forhold til Caroline. Hanned lader til at være gruppens svar på Eric Murphy fra ’Entourage’, som serien ligner en mere grynet og mindre glittet udgave af.

– Fandeme en lækker sofa i øvrigt.

– Så er der fest! Og Oliver sidder og skriver med Fetterlein, som er sur over, at Oliver har knaldet med hans forlovede. Vi havde fået at vide, at de (a)sociale medier ville spille en stor rolle i serien, fordi de også gør det i drengenes liv, og det er ret lækkert indføjet, som vi har set det i for eksempel ’Sherlock’ og ’House of Cards’. Til gengæld mindes jeg ikke at have set det i en dansk serie før (ungdomsfilm som ’Frit fald’ har tidligere gjort det ret vellykket). Det ser godt ud, men lad os se, om det også har en reel funktion og pointe i historien, eller om det bare er tom staffage.

– Speaking of ’Entourage’: Første kendiscameo går til Master Fatman uden for Sunday. Han er væk igen nu, var det dét?

– »Var det Wesley Snipes?« spørger den skamtatoverede Tiger, efter at Oliver har haft et skænderi med Christopher Læssø. Meh.

– Næste kendiscameo: Casper Christensen! Et nik til ’Klovn’, som også har været en inspirationskilde. Casper kører sin egen ’Klovn’-karikatur helt ud i excesser, det er lidt for meget for en serie, der ligesom ’Klovn’ spiller på den konstante tvivl om, hvor autentisk det hele er. Den her scene var i hvert fald ikke.

– Fetterlein er villig til at slå en streg over det hele, hvis bare Oliver skaffer ham en plads i ’Danmark har talent’-dommerpanelet. Det er sgu meget sjovt! Og det samme med idéen om, at Kidd er så ivrig efter at lande samme plads. Det fungerer faktisk med de sociale medier. Det er flot udført, og her i første afsnit har det i hvert fald sin egen handlingstråd og running joke. Ikke tosset.

– Oliver dropper til sidst at komme tilbage i varmen hos Caroline og tager videre i byen med to villige piger. Måske serien skulle gøre det samme. De her dybfølte stunder føles ikke synderligt ægte og helhjertede.

– That’s it, det var afsnittet. Men ’Fucking fornuftig’ er jo ikke bare en tv-serie, siger Zulu, det er en ’hybridserie’. Holdet bag spreder løbende små brødkrummer rundt på de sociale medier, som bliver samlet på fuckingfornuftig.dk, et »digitalt ekstraspor«, som det hedder. Lad os se … der er en håndfuld klip, som også var med i afsnittet … en masse billeder fra byturen … en Spotify-spilleliste til opvarmningen i Olivers lejlighed … en regning fra Sunday på 27.000 kroner … en ’-Blade’-filmplakat, hvor Christopher Læssøs ansigt er photoshoppet ind i stedet for Wesley Snipes’. Jeg kan stadig ikke se ligheden, det må være det, amerikanerne kalder ’cross-race effect’. Borderline racistisk?

– Så kan jeg se, at Zulu på et tidspunkt lod en Messenger-besked fra Tiger til Oliver poppe op på skærmen under et Rune Klan-show. Og endelig er der nogle klager over drengenes opførsel, tilsyneladende fra virkelige mennesker. Indtil nu er det helt klart mere gimmicks og teasere, end det er et ekstra fortællelag, men det er en cool og forholdsvis original idé, som måske kan føre til mere hen ad vejen. Foreløbigt er det først og fremmest med til at understrege seriens guerillapræg – det er en serie, der spiller på virkelighedsreferencer, men som også finder sted i virkeligheden og dermed rykker en lille smule ved den. Det kan godt blive rigtig interessant længere henne.

– Men! Er der noget, vi har lært af amerikansk tv de seneste år, så er det, at seriers bedste våben mod de nye, flygtige medier, er kvalitet. Ægte kvalitet kan stadig fastholde interessen, selv når telefonen bimler og bamler. ’Fucking fornuftig’ er ud fra første afsnit at bedømme en flot produceret serie med en god drengerøvsenergi og nogle fine idéer. Men man kunne ønske sig, at der blev gjort mere ud af manuskriptet. Det opleves, som om meget af det er udtænkt on the spot af folk, der ikke har megen erfaring med at improvisere foran et kamera, og derfor bliver det temmelig internt, temmelig planløst og desværre ikke nær så sjovt at være vidne til, som det garanteret har været at være med til.

– Men hey, ’Fucking fornuftig’ er et work in progress, der stadig optager, mens serien ruller. Forhåbentlig kan Zulus erfarne tv-folk kigge de kække drenge over skuldrene og hjælpe dem med at tøjle deres energi og spidse jokes og pointer til, så de næste afsnit bliver en mindre lukket fest.

Andet afsnit af ‘Fucking fornuftig’ kan hver mandag på TV 2 Zulu. Første afsnit kan ses eller genses på TV 2 Play.

Læs også: 10 skæve til TopGunn

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af