Kommentar: TV 2 bekender kulør med aflysningen af ’Norskov’ – det vil få konsekvenser for deres næste serier

Kommentar: TV 2 bekender kulør med aflysningen af ’Norskov’ – det vil få konsekvenser for deres næste serier

Det har været en hård og uretfærdig kamp, men ikke desto mindre en kamp, som TV 2 har lagt mange kræfter i at vinde: I årevis har kanalen lagt sig i selen for at komme på niveau med den velhavende stræbermastodont fra DR, hvis dyre, licensfinansierede serier har gået deres sejrsgang over hele verden, eller i hvert fald blandt kultureliten i England og USA.

I 2011 ansatte man sågar produceren Katrine Vogelsang fra DR’s dramaafdeling som ny fiktionschef, for nu skulle den ufrugtbare TV 2-struktur, hvor alt for mange kokke fordærvede de serielle måltider, til livs én gang for alle. Hos DR bestemmer hovedforfatteren (næsten) alt – hos TV 2 skulle forfatteren nu også have magten, om end i samspil med en producer. DR’s one vision blev til TV 2’s twin vision.

Norskov 3
Med Dunja Gry Jensens ’Norskov’ lykkedes missionen. Vi har tidligere skrevet om årsagen til, at serien er den vigtigste på dansk grund i mange år og kan bare tilføje, at i efterårets parløb mellem ’Norskov’ og DR’s ’Broen’ har TV 2’s forfriskende bud på krimigenren trukket stikket.

’Norskov’ har været et hjertebarn for Vogelsang, og derfor må det også gøre mere ondt end en amputation uden bedøvelse, at serien nu har fået kniven efter blot en enkelt sæson. Kun 634.000 danskere så serien i gennemsnit, og seerskaren var stabil gennem hele sæsonen, men der ikke var fremgang at spore. Forventningen var mindst 800.000, drømmen en million – til sammenligning bliver ’Badehotellet’ set af mere end dobbelt så mange, 1,3-1,4 millioner.

Ét altoverskyggende kriterium

TV 2’s eneste begrundelse for at lukke serien er netop de svigtende seere. Og det er svært at vinde et argument mod regneark, især når ingen vil sætte tal på, præcis hvad der skal til, før investeringen betaler sig.

Det er ingen hemmelighed, at TV 2 er presset på pengepungen. Men kunne stationen ikke hente pengene andetstedsfra? Er det helt utænkeligt, at det overskud, der forhåbentligt kommer fra at sende ’Hvem sagde vuf’ hver lørdag i primetime, kan retfærdiggøre, at man taber knaster på kanalens bedste dramaserie nogensinde?

Vuf

Hvem sagde vuf? Felix Smith, åbenbart.

Med andre ord: Hvis man virkelig ville, var der så ikke råd til ’Norskov’, som over en tiendedel af Danmarks befolkning trods alt ser og tilmed virkelig godt kan lide (serien rater usædvanligt højt i de kvalitative seermålinger)? En tiendedel af alle danskere er dog også noget i disse tider, hvor de lige så godt kunne droppe TV 2 helt og kaste sig over de utallige serier på streamingtjenesterne i stedet.

Selvom sammenligningen ikke er helt 1:1, kunne TV 2 gøre som mange kommercielle amerikanske kanaler, der har en flagskibsserie, som de lader leve trods dårlige seertal, fordi den styrker deres anseelse og brand (fx ’Halt and Catch Fire’ hos AMC, ’The Americans’ hos FX). Det handler om prioritering.

Men hvad med public service?

TV 2 er en 100 procent kommercielt finansieret virksomhed. Men samtidig – og måske uretfærdigt? – er stationen stadig underlagt public service-forpligtelserne, ifølge hvilke man skal tilstræbe »kvalitet, alsidighed og mangfoldighed«, og som blandt andet omfatter »dansk drama«.

Men med ’Norskov’-lukningen står det klart, at public service-kravene i TV 2’s fortolkning da er udmærkede og en fin rettesnor, men at der gennem stationens kommercielle kikkert alligevel er ét altoverskyggende kriterium, når man har med et så dyrt produkt som fiktionsserier at gøre: Høje seertal, der giver reklamekroner i den anden ende. Kvalitet er nice to. Et tårnhøjt seertal er need to.

Badehotellet

De smiler i ‘Badehotellet’. De har nemlig mange seere.

Nu skal kanalens fiktionsafdeling så finde ud af, hvordan man forener de to ting, Kvaliteten fra ’Norskov’ og seerne fra ’Badehotellet’. Det bliver ikke nemt, og der er ingen tvivl om, at sporene fra den narkoramte nordjyske ishockeyby skræmmer. Siden de lave seertal allerede fra første afsnit ramte folkene bag som en hammer, har fiktionscheferne da også fået grå hår af spekulation over, hvad der gik galt.

Lukningen af ’Norskov’ er således én ting, noget andet er, hvad det betyder for de kommende serier. Katrine Vogelsang skal i hvert fald have mere en almindeligt is i maven, når hun skal fastholde integriteten og samtidig for alt i verden ikke må gå en lignende seerfiasko i møde (hvis hun vil beholde sit job, altså).

Konsekvenserne for TV 2’s næste dramaserie

Det kan få tre mulige konsekvenser for deres næste store dramasatsning.

1. TV 2 vil gå målrettet efter ét stort navn i hovedrollen – vi kan roligt forberede os på en Anders W. Bertelsen, Nikolaj Lie Kaas, Ulrich Thomsen eller Paprika Steen. Hvis de da gider.

2. Vi kan formentlig se frem til et mere kulørt – eller i hvert fald appellerende – visuelt univers, for der er ingen tvivl om, at de grå og triste billeder (som står i skarp kontrast til TV 2-serier som ’Rita’ og ’Lærkevej’) har gjort markedsføringen svær: Mange danskere har nok fået lidt for mange associationer til østeuropæisk betonblok.

3. Plottet vil blive mere high-concept, altså mere skarpt og letafkodeligt – det skal kunne forklares i to sætninger. Noget med narko og byudvikling i udkantsdanmark har været for diffust til at få taget på folk.

Forhåbentligt kan TV 2 bruge erfaringerne fra ’Norskov’ til at lave flere serier på samme høje niveau – og kanalen skal da også have ros for at have søsat serien i første omgang. Man kan heller ikke fortænke TV 2 i at tænke på penge, når de udvikler nye programmer.

Men med ’Norskov’ har de stemplet deres største seriesucces som en fiasko og dermed også bekendt fuldtonet kulør. »TV 2 tjener penge for at lave indhold«, lyder erklæringen på kanalens website. Med lukningen af ’Norskov’ har de bevist det modsatte. TV 2 laver indhold for at tjene penge.

Læs også: TV 2 afliver ‘Norskov’ – hovedforfatter er »skuffet, ked af det og sur«

Læs også: Hvorfor ‘Norskov’ er den vigtigste danske serie i årevis

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af