’Skam’ sæson 3 afsnit 2: »Hvilken velskruet og megasørgelig episode«

'Skam'-fanatikere Naja Helene Hertzum og Mads Laurids Petersen skriver hver uge om det nyeste 'Skam' – og sætter deres tanker løs, når det fulde afsnit har ramt NRK i slutningen af hver uge.
’Skam’ sæson 3 afsnit 2: »Hvilken velskruet og megasørgelig episode«

Tirsdag d. 11. oktober kl. 16.21

Mads: Er det bare mig, eller er ‘Skam’ lidt nærige med bidderne? Man bliver sgu afhængig af at få en ny snas hver dag, og indtil videre har der kun været to klip siden fredag (i parentes bemærket er jeg så afhængig, at jeg satte mig til at se kosegruppe-klippet alene til en fest natten til lørdag).

Men anyway, nu er der i hvert lagt i ovnen til en Isak-Even-love-interest. Hvordan tror du, at det kommer til at foregår, altså Isaks udspring/hooking med Evan? Noget kunne godt tyde på, at mastermind-Sana i hvert fald har lugtet lunten (men hun lugter da også bare alle lunter). Er hun typen, der kunne bruge det på en grim og afpressende måde, ligesom med deres pot? JEG VIL HAVE SVAR!

Onsdag d. 12. oktober kl. 11.29

Naja: Jeg sparer op. Jeg er så åbenbart det mindst millennial-agtige menneske i verden. Har ikke set et eneste klip siden lørdag, fordi jeg vil binge (fedt, alligevel, at kalde det ‘binge’, når det max løber op i 25 minutters serie per gang!).

Har du hørt, at DR3 begynder at sende ‘Skam’ om ganske snart? Med danske undertekster og det hele. Hvilket i øvrigt affødte et (aldeles håbløst) indslag i P1 Morgen i morges: Den ene vært til den anden: »Jo, ‘dritt’ betyder ‘lort’ eller ‘skide’. Det er et meget alsidigt ord. Og en ‘føkkboi’ er faktisk det samme som en ‘fuckboi’ på dansk« (medværten afbryder: »Ja, man kan vel kalde det en ‘bolledreng’?. Altså, det er en mand, der vil gøre rigtigt meget for at få sex«).

Jeg mistænker simpelthen, at det greb – altså at DR køber rettighederne til at vise ‘Skam’ – kan blive seriens kult-endeligt i Danmark. For der er netop noget helt specielt over at være medlem af klubben af særligt indviede, der fanger de norske slangudtryk og går den der ekstra mil for at se serien (du ved: besøger en fremmed webside i et fremmed land – hva’ giver du mig – sikken indsats!).

Torsdag d. 13. oktober kl. 23.56

Naja: Åhh. Lige kommet fra bio (så Magnificent 7, der var fuldstændigt kedelig og cirka 40 minutter for lang). Har lige set alt tilgængeligt ‘Skam’ og bliver decideret varm om hjertet i scenen, hvor Isak ser Evens skolevideo. Det er strålende skuespil, det der.

Da han først lyser op, mens Even fortæller om homoromancer mellem Putin og Captain America, og hans blik siden slukker helt ved Evens kommentar om, at »man altid skal have en god dame ved hånden«… og så tænder lidt igen, da Even fortæller, at hans yndlingsinstruktør er romantikkens konge, Baz Luhrmann.

Det er strålende skuespil, det der

Måske er det en lille smule stereotypt, men det er jo for fanden, hvad man har at gå med, når man som teenager skal finde ud af, om crushet er til fyre. Det må være verdens mest rædselsfulde følelse. Det var sgudda hårdt nok bare at tyde blikke og kommentarer for at gætte, om den søde fra parallelklassen var interesseret dengang – at gætte seksualitet er virkelig en anden level.

De kører virkelig på med referencerne, både Kim K’s insta-fravær, klovne-craze, og hvad har vi. Så du også Jonas’ billede på insta i dag? En t-shirt med »grab my pussy. I dare you«. Der sidder altså nogle dygtige SoMe-folk og fixer de profiler. Sødest var det dog, at en af profilens følgere (der måske har set knap så meget amerikansk valgdækning) kommenterede på billedet, at »det var stødende, og venligst fjern det«. Miv.

Lørdag d. 15. oktober kl. 10.32

Naja: ’Romeo & Julie’-afsnittet!! OMG. Ej, Isaks tåre til lyden af Des’ree (som totalt var min efterskoletids soundtrack), da han ser vores generations teenagefilm.

Og den fake emailadresse, han bruger til at oprette sin Grindr-profil. Så meget on point.

Naja: P.S. Vildt, i øvrigt, at potrygende rappende Isak alligevel er retskaffen nok til at gå på iTunes og købe ‘Romeo + Julie’ … i stedet for at piratdownloade den. Jeg caller inkonsistens.

Lørdag d. 15. oktober kl. 11.01

Naja: Måtte holde en hånd op foran det ene øje, da Isak møder Even i bussen/sporvognen/særegent norsk offentligt transportmiddel. Så flovt. Åh, jeg kan tydeligt huske, da jeg fuldstændigt uventet mødte mit folkeskolecrush på cyklen på vej fra skole i sjette. LIGE DEN DAG JEG HAVDE GLEMT MIN CYKELHJELM. Det føltes som det største lykketræf og et klart tegn fra de guder, jeg et år senere bekendte mig til for at få et minianlæg fra Sony i konfirmationsgave.

Even+Damen-Min er bedre end et dobbelt selvmord. Trods alt

Mivsen! Følelsen, når Even introducerer Sonja, damen sin, og man udbryder et højt og gjaldende ulykkeligt noooooooooo i sit soveværelse. Selvom man lidt havde på fornemmelsen, at det måtte være den vej, det gik. Ingen ’Romeo + Juliet’ uden en smule modgang. Og der kan man vel argumentere for, at Even+Damen-Min er bedre end et dobbelt selvmord. Trods alt.

P.S. Har lige googlet ‘pottagaldrar’. Det er et for mig aldeles ukendt islandsk krydderi. Så det.

Lørdag d. 15. oktober kl.15.23

Mads: OMG EVEN ER IKKE BØSSE!!! Og OMG du har godt nok skrevet meget – beklager mit fravær, jeg har lige haft noget andet at se til, og det føles helt rart at have sparet op.

Men altså, hvilken velskruet og megasørgelig episode! Kan godt se det pinlige ved, at de møder hinanden i bussen – men som den Baz Lurhman-romantiker-bøsse jeg er, synes jeg også, at det var en rigtigt dejlig romantisk opbygning til noget, som kunne starte deres affære. Du har meget ret i, at Isak’s blik på Even skildres vildt godt. Scenen, hvor Isak ser Even i skolegården til musik fra ’Romeo + Juliet’. Even er jo Dylan McKay, eller William om man vil.

Men hvad fanden skal der ske nu? Den kan vel ikke være helt lukket

Men hvad fanden skal der ske nu? Den kan vel ikke være helt lukket. Måske er Evan så moderne, at hans seksualitet er flydende – det kunne godt være der, det bærer hen. Eller også må Isak springe ud selv. Bare han ikke finder sammen med (ellers skønne-skønne) Eskild. Det ville være for nemt.

Og ja, ‘Skam’ er virkelig over alt. Alle vil have ‘Skam’ i håret. Så også, at Enhedslisten prøvede med et ‘Skam’-meme i forbindelse med en SU-demonstration i løbet af ugen. Det virker sgu lidt påtaget. Tror som sådan ikke, at al omtalen bliver seriens endeligt – det er den for god til! – men det er klart at kult-lukket-klub-følelsen aftager.

Den største fare ved al omtalen er, at man bliver så træt af at høre om den, at man ikke orker at se serien. Men det tror jeg faktisk, at den er for stærk til. Efter andet afsnit er jeg i hvert fald stadig dritt-hooked på at få mere af Isaks historie.

Læs også: Anmeldelse af ‘Skam’ sæson 3 afsnit 1

Tv-serie. Hovedforfatter: Julie Andem. Medvirkende: Tarje Sandvik Moe, Lisa Teige, Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Iman Meskini, Marlon Langeland. Premiere: Den 14. oktober på tv.nrk.no/serie/skam
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af