Nils Bech fra ’Skam’: »Jeg vil bare have lykkelig kærlighed, lykkelig kærlighed, lykkelig kærlighed«

Nils Bech fremførelse af julesalmen ’O helga natt’ bidrog ifølge en af vore anmeldere i sidste uge til »det nok smukkeste klip til dato« i ’Skam’. Vi har talt med den norske popsanger og performancekunstner om effekten af hans optræden i serien, vilde fanteorier på internettet, og om hvem han helst ser som hovedperson i fjerde sæson.
Nils Bech fra ’Skam’: »Jeg vil bare have lykkelig kærlighed, lykkelig kærlighed, lykkelig kærlighed«

35-årige Nils Bech er mildest talt overrasket over at stå med et decideret julehit på hænderne, da jeg taler med ham over telefonen fra Oslo. Pludselig har medierne – selv her i Danmark – fået øjnene op for elektropopsangeren med den skrøbelige røst.

Bech, der selv er homoseksuel og hvis kunstneriske virke er umiskendeligt queer, optræder i seriens mesterlige nøglescene, hvor Isak sidder til julekoncert i kirken og er ved at miste troen på sin og Evens kærlighed.

Med sin sårbare falset og sit direkte blik går Nils Bechs nyfortolkning af ’O helga natt’ rent ind. Både hos os og hos Isak.

Hvordan kom det i stand, at du skulle være med i serien og fremføre din version af ‘O Helga Natt’?
»De havde allerede brugt ’Waiting’ fra mit nyeste album ’Echo’ i traileren her til tredje sæson og også min sang ’That Girl’ i et afsnit. Men vi aftalte også yderligere, at jeg skulle bidrage senere i serien. Og så fik jeg en henvendelse fra folkene bag ’Skam’, der ville høre, om jeg ville indspille en traditionel julesang til serien.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Da jeg var i 20’erne, beskæftigede jeg mig med klassisk musik, og jeg tænkte med det samme, at det kunne være sjovt at prøve igen. Det var på én og samme tid skræmmende og sjovt at give sig i kast med opgaven og gå ind i den klassiske verden igen. Jeg diskuterede frem og tilbage med mig selv om, hvorfor jeg dog skulle indspille ’O helga natt’, når Jussi Björlings tenorversion er perfekt.

Men det interessante er, at teksten i ’O helga natt’ kan tolkes på flere måder. Enten kan man, som Jussi Björling har gjort, synge teksten som en befaling eller, som jeg har gjort, synge teksten som en bøn. Dér tænkte jeg, at nu var jeg inde på noget interessant. Nu kan jeg lave en ny version«.

Så gav det både mening i forhold til seriens karakterer og dig selv personligt?
»Ja, absolut. Men jeg vidste jo ikke, hvad der skulle ske i serien. Så jeg tænkte mest af alt på, hvordan jeg kunne gøre sangen sand for mig selv. Hvordan kan jeg gøre den sårbar i stedet for pompøs? Derfor valgte jeg at synge den i falset«.

Hvordan har reaktionerne været i kølvandet på din optræden?
»Jeg har fået helt overvældende reaktioner og meget positive tilbagemeldinger. Meget mere end jeg havde forestillet mig! Faktisk ligger sangen nummer 1 på iTunes her i Norge et kort øjeblik i dag!«.

Så du selv ’Skam’ til at begynde med, eller er du først hoppet på her i tredje sæson?
»Ja, jeg har set alle sæsoner helt fra starten. Serien beskriver ungdomstiden overraskende præcist, men de menneskelige relationer den tager op rammer alle aldre. Jeg selv er 35 år, men genkender usikkerheden. Kærlighedsliv og selvbillede er jo ikke konstant, men noget man altid kan være usikker på. Det går op og ned livet igennem, og det er fantastisk at se udfolde sig i ’Skam’. Jeg synes, seriens skabere er ekstremt dygtige til at formidle de følelser«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan har du oplevet hypen omkring ’Skam’ i Norge?
»Det har været virkelig sjovt, men også ret specielt for mig – som homoseksuel mand – i forhold til seriens tredje sæson. Det er så smukt at se, at en kærlighedshistorie mellem to mennesker, uanset seksuel orientering eller køn, er en kærlighedshistorie. Og det rører alle og virker stærkt på os som seere. Serien udfører et vigtigt stykke arbejde, og selvom min rolle ikke er så stor, er jeg stolt over min medvirken«.

Hvad synes du har været særligt i tredje sæson og dens skildring af et gryende homoseksuelt forhold?
»Isaks usikkerhed i forhold til, hvordan han skal forholde sig til sine følelser, er enormt fint beskrevet. Hvordan vil omverdenen reagere? Og når vi så ser, hvordan kammeraterne reagerer og møder ham i den situation, er det både smukt og stærkt«.

Even hedder Bech Næsheim. Du hedder Bech til efternavn, og så vidt vi kan forstå, hedder din kæreste Knut Næsheim. Er det korrekt?
»Ha, ha! Ingen kommentarer«.

Men det kan vel næppe være tilfældigt Julie Andems side – du er nødt til at stille vores nysgerrighed!
»Det har jeg heller ingen kommentarer til…«

Har du haft samtaler med Julie Andem forud for sæsonen eller måske været med til at udvikle karaktererne?
»Nej, jeg har ikke haft nogen indflydelse på tilblivelsen af serien. ’Skam’ er ene og alene Julie Andems værk, og jeg har blot bidraget med min musik«.

Beklager det bliver lidt sladderagtigt igen, men der florerer rygter på nettet om, at du var i et forhold til Julie Andem som ung, og at du forlod hende til fordel for en mand. Har du set de spekulationer, og vil du sige noget om dem?
»Jeg synes faktisk, at det er fascinerende, at folk er så nysgerrige. Men derudover har jeg ingen interesse i at gå yderligere ind i den form for rygter. Jeg har udgivet fire album, og i mit virke som kunstner har jeg optrådt mange steder rundt omkring i verden. Ja, jeg skriver sange, som er meget private, men de sange er private på vegne af mig. Jeg føler aldrig, at jeg udleverer andre end mig selv.

Skam 4

Jeg har opbygget en karriere ud fra mine egne præmisser og har ikke tænkt mig at begynde at overskride min egen eller andres grænser og for eksempel udlevere min kærestes privatliv for at tilfredsstille mediernes opmærksomhed. Det er slet ikke interessant for mig«.

Med sæsonafslutningen på ’Skam’ lige om hjørnet, hvad håber du så skal ske for Isak og Even?
»Jeg håber, det ender godt! Jeg vil bare have lykkelig kærlighed, lykkelig kærlighed, lykkelig kærlighed!«

Hvem så du helst som hovedperson i fjerde sæson af ’Skam’?
»Ja, hvem skulle det være? De er så gode alle sammen! Måske Vilde eller Sana. De er begge virkelig spændende karakterer. Det kunne være sjovt med én af dem«.

Læs også: ’Skam’ sæson 3 afsnit 9 – »vi fik det smukkeste klip til dato«

Læs også: De religiøse symboler i ’Skam’ – afkodet

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af