’Skam’ sæson 3 afsnit 9: »Vi fik det smukkeste klip til dato«

'Skam'-fanatikere Naja Helene Hertzum og Mads Laurids Petersen skriver hver uge om det nyeste 'Skam' – og sætter deres tanker løs, når det fulde afsnit har ramt NRK i slutningen af hver uge.
’Skam’ sæson 3 afsnit 9: »Vi fik det smukkeste klip til dato«

Søndag d. 4. december kl. 00.10

Naja: Hvor jeg dog under Isak den sms fra mamma (jeg synkrontuder med ham lige nu, må vænne mig til at være blevet den sentimentale type – ’Skam’ does that to you). Lige som det ser allersortest ud, smider Julie Andem os alligevel en luns. Selvom der er noget rædsomt over at springe ud og så potentielt alligevel ikke kunne introducere sin fling. Det kræver ligesom bare alt for meget forklaring på et helt råt og ømt tidspunkt.

Men tææænk nu hvis alting når at blive godt igen, så vi får endnu en smuk montage til korale toner af ’Dejlig er jorden’ med panorering hen over Even, Isak, mamma, pappa og Sonja, der alle står hånd i hånd om juletræet (in my dreams).

Mandag d. 5. december kl. 13.34

Mads: Jeg tror, at alt nok skal blive godt. Det kan godt være, at alle ikke ender med at være bedste venner, men de ender med at acceptere hinanden på den ene eller den anden måde. Ligesom Eva og Ingrid gjorde i slutningen af sæson 1.

Men du har meget ret i, at den sms fra mama rammer helt plet og giver os og Isak et vigtigt lille håb om, at alt nok skal gå.

Onsdag d. 7. december kl. 13.03

Naja: Jeg har lige genset gårsdagens klip med Magnus i kantinen. To gange. Det er bare så stærkt. Magnus taler til alle i det klip – alle, der ikke selv har været nødt til at forstå psykisk sygdom, enten fordi de selv kæmper med det eller har pårørende, der gør. Det er så vigtigt. Selvfølgelig er homo-storylinen også vigtig, men det er lige før, jeg synes, det her er vigtigere.

Jeg bilder mig ind, at det i hvert fald i skandinaviske millennial-generationer er mere tabuiseret at tale om psykisk sygdom end om homoseksualitet. Og Magnus siger det så klart – og med præcis den naturlighed, det fortjener: Even er ikke gal, han er bare bipolær. Han er ikke hjernedød, fordi han havde en manisk episode.

Skam 1

Jeg er helt vildt rørt over det her klip. Og det var lige præcis lige-ud-ad-landevejen-Magnus og ikke én, der er helt tæt på Isak, der skulle fortælle ham den her sandhed. Den skulle komme fra én, Isak ikke mistænker for ‘bare at sige det for at gøre ham glad’. Og smukt at se, hvordan pråsen langsomt går op for Isak: Måske er Sonja ikke den helt rigtige at rådføre sig med om Evens kærlighed og forelskelse.

Gid alle, der bakser med psykisk sygdom, har en Magnus. Ellers kan de i hvert fald låne ham lidt i det her helt fantastiske klip, der tager dødssygt public service-uddannelsesfjernsyn så langt væk fra moraliserende skolebænke som overhovedet muligt.

Mads: Det er fedt, at det er Magnus, som ellers fremstår som den mest umodne af alle karaktererne, der kommer med disse pointer. Det er, som om Isaks forskellige relationer hver har deres ressourcer, som stille og roligt bliver foldet ud. På den måde kan ’Skam’ forhåbentlig lære os alle at tale noget mere sammen (’kvart et menneske er en øy), for vi kan alle sammen lære af hinanden (jeg har virkelig ja-hatten på i denne uge – and I wish I could bake a cake filled with rainbows and smiles and everyone would eat and be happy…).

Samme dag kl. 17.10

Naja: Suk, hjerte brist ej. Jeg kan ikke holde til det her. Stakkels Isak. Det ende lykkeligt.

Mads: Ej, men der kan være alle mulige grunde til, at Even ikke tager telefonen! Især hvis han er inde i en deppa periode. Men hvor jeg dog kender den totale nederlagsfølelse af, at alt er tabt, når man endelig tager sig sammen til at ringe op – og opkaldet ikke bliver besvaret.

Noget andet, jeg kender, er forældre, der har det med at ringe på de mindst belejlige tidspunkter, der findes. På det tidspunkt hvor de umiddelbart er de sidste, man har lyst til at snakke med, men hvor det dog alligevel føles rart, at man har trodset irritationen, taget telefonen og gennemført en akavet samtale. Hvor ser jeg bare meget frem til den julekoncert. Mon Isak kan opretholde sin kolde og sårede facade? Jeg tror det ikke.

Skam 2

For øvrigt. Hvad skal vi lægge i, at Isaks t-shirt har skiftet motiv fra Jesus til Edvard Munchs ’Skriget’? Vi er i petitesserne, og måske er jeg bare ved at være ramt af symbol-overdose, men er det ikke lidt mærkeligt, at en 17-årig gut skulle rende rundt med en t-shirt påført et fortærsket kunst-replika? Synes ikke helt, det holder.

Lørdag d. 10. december kl. 17.28

Mads: Julen 2016 blev den jul, hvor halvdelen af alle deltagere til fredagsjulefrokoster på skift sneg sig på toilettet i påfaldende lang tid for at se ’Skam’. Jeg gjorde det i hvert fald (igen) i går.

Og det var jeg glad for, at jeg gjorde, for vi fik her det nok smukkeste klip til dato (i konkurrence med øjenkontakt-mens-vi-snaver-hver-vores-dame-til-Robyn i afsnit 3 og ‘Samme tid et helt annet sted’ i afsnit 5). Mine tårer kunne i hvert fald ikke holdes tilbage fra de snapseslørede øjne, da jeg sad og så det alene på et fugtigt kældertoilet i provinsen, mens de andre sang med på Mariah ovenpå.

Den Baz Lurhmann’ske overiscenesættelse af kirkerummet, med et neonlysende blomsterkors og Nils Bechs version af ‘O Helga Natt’ er næsten for meget. Men jeg ikke bare køber det, jeg sluger det råt. For på en eller anden måde binder det den fineste, glædelige og positive julesløjfe på alle de forfærdelighedsprofetier, som korsfæstelses- og ’Romeo + Juliet’-referencerne har plantet i os. Jeg er i hvert fald kommet i julestemning!

Skam 3

Naja: Ja, jeg sneg mig også væk fra julefrokosten for at se klippet i går. Og fattede kun halvdelen (snaps), men genså det to gange i dag. Med tårer og tømmermænd. Det holder hele vejen. Og denne uges klip står samlet som nogle af de absolut stærkeste i sæsonen.

Hele ’Romeo + Juliet’-referencen gennem sæsonen og med den vores frygt for, at noget-må-dø, kan vel også handle om, at Isaks fængsel må ‘dø‘ – brydes ned – netop som den frihed, Nils Bech synger om i ’O Helga Natt’ (som jeg seriøst også slugte lige så råt som risalamanden). Isak bliver vel lidt sat fri gennem accepten af sin kærlighed til Even?

Min eneste store bekymring er, hvad der skal ske i sidste afsnit, for den forløsning, vi fik denne uge, kan bare næsten ikke toppes, vel?

Læs også: ‘Skam’ sæson 3 afsnit 8 – »så kommer der lige et kæmpe tabu på banen«

Læs også: De religiøse symboler i ‘Skam’ – afkodet

Tv-serie. Hovedforfatter: Julie Andem. Medvirkende: Tarje Sandvik Moe, Henrik Holm, Lisa Teige, Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Iman Meskini, Marlon Langeland. Premiere: Den 9. december på tv.nrk.no/serie/skam
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af