De 10 film, vi glæder os mest til på Cannes-festivalen – med Joaquin Phoenix, Nicole Kidman, Adam Sandler og Claes Bang

Tænderne løber i vand hos enhver cineast, der lader øjnene glide ned over programmet for verdens mest prestigefyldte festival. Vi er på pletten på Croisetten, som man siger, og guider her til de mest lovende titler. Vi har religiøst holdt os til filmene, om end særvisningerne af ’Twin Peaks’ og ’Top of the Lake’ sæson 2 bestemt også trækker i os.

the square
’The Square’

Hvem?
Ruben Östlund stod i 2014 bag en af mine favoritfilm på denne side af årtusindskiftet, ’Force Majeure’, om en familiefars kujonagtige reaktion, da han og familien trues af en lavine under en skiferie.

Svenskeren er en mester i humoristisk dissektion af menneskets ofte irrationelle reaktionsmønstre, en stor satirisk observatør af de mest pinagtige sider af vores psykologi. Nu debuterer han i hovedkonkurrencen med sin første engelsksprogede film.

Hvad?
’The Square’ handler om en kendt amerikansk installationskunstner (Dominic West fra ’The Wire’ og ’The Affair’), hvis nye værk – med et simpelt greb – skal promovere næstekærlighed. Det får dog næppe kun altruistiske sider frem i dem, der prøver det af. Også Elisabeth Moss og danskerne Claes Bang og Christoffer Læssø er på rollelisten.

The Killing of a Sacred Deer

’The Killing of a Sacred Deer’

Hvem?
Yorgos Lanthimos blev øjeblikkeligt en af Europas store arthouse-instruktører med den egensindsige og absurde ’Dogtooth’, og med ’The Lobster’ – om et hotel, hvor singler har 40 dage til at finde en mage, før de bliver forvandlet til et dyr efter eget valg – satte han en tyk streg under sin evne til at skabe hysterisk morsomme, surrealistiske og tankevækkende scenarier.

Hvad?
I sin nye film fortsætter den græske instruktør sit samarbejde med Colin Farrell, der spiller en charmerende kirurg, der knytter et venskab med en mut teenagedreng. Kender man Lanthimos ret, er der dog ikke en hjertevarm historie i vente. Nicole Kidman spiller Farrells hustru.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Okja’

Hvem?
Bong Joon-ho hører til blandt de største instruktørnavne i nyere tid med sit store filmiske vingefang og sine overraskende fortællinger, der altid kombinerer en række forskellige genregreb på uforudsigelig vis. ’Memories of Murder’, ’The Host’, ’Mother’ og ’Snowpiercer’ er et cv, de fleste instruktører ville misunde.

Hvad?
Den koreanske mester har lavet sin nye film for Netflix, og det har allerede vakt opsigt, at den biografelskende Cannes-festival har lukket streamingtjenesten ind i varmen. Men på det rent filmmæssige plan synes Joon-ho nu at være helt på hjemmebane med en fabulerende historie, der kan gå i alle retninger. Filmen handler om en ung pige, der forsøger at forhindre, at en stor multinational virksomhed kidnapper hendes bedste ven, kæmpedyret Okja. Tilda Swinton og Paul Dano er på rollelisten.

’Happy End’

’Happy End’

Hvem?
Som en af ganske få instruktører har Michael Haneke vundet Guldpalmen to gange, for ’Det hvide bånd’ og ’Amour’. Og det skulle ikke undre, hvis østrigeren kan gøre det for tredje gang. Han ville egentlig have lavet en film om en flashmob, men den droppede han for i stedet at lave ’Happy End’.

Hvad?
’Happy End’ lyder umiddelbart til at være instruktørens mest samtidspolitiske film, da den foregår med flygtningekrisen som bagtæppe i den franske kystby Calais. Udgangspunktet er dog så Haneke’sk, som det kan blive, da historien udspiller sig i familiens skød. Isabelle Huppert og Jean-Louis Trintignant fra ’Amour’ er på rollelisten.

julian moore
Julianne Moore i ‘Safe’

’Wonderstruck’

Hvem?
Todd Haynes imponerede i Cannes med sin seneste film, det lesbiske periodedrama ’Carol’ med Cate Blanchett og Rooney Mara. Haynes er en af Cannes’ amerikanske favoritter, men han har aldrig vundet en af de officielle priser. Måske er det ved at være på tide?

Hvad?
Hans nye film er en dobbelthistorie, der parallelt fortæller om en dreng i den amerikanske midtvest og en pige i New York 50 år tidligere, som tilsyneladende har en form for forbindelse. To af de bedste kvindelige skuespilkræfter, amerikansk film kan mønstre, er på rollelisten: Julianne Moore og Michelle Williams. Det lugter allerede af Oscar.

we need to talk
Tilda Swinton i ’We Need to Talk About Kevin’

’You Were Never Really Here’

Hvem?
Lynne Ramsay har ikke lavet en dårlig film. ’Ratcatcher’, ’Movern Callar’ og ’We Need to Talk About Kevin’ er uforglemmelige værker, og den 47-årige skottes første spillefilm i seks år har været stærkt imødeset.

Hvad?
Det gør ikke forventningerne mindre, at Joaquin Phoenix har hovedrollen som en krigsveteran, der prøver at redde en pige fra en prostitutionsring. Det går imidlertid helt galt. Ramsay er kendt for sin udsøgt empatiske, poetisk registrerende stil, og vi sætter næsen op efter endnu et mesterværk, intet mindre.

Jupiter’s Moon” directed by Kornél Mandruczo

’Jupiter’s Moon’

Hvem?
Kornél Mundruczó slog benene væk under os med den uhyggelige, rørende og konstant retningsskiftende ’White God’ fra 2014 om en piges forsøg på at genfinde sin hund, som hendes far har smidt på porten.

Den ungarske instruktør er en af festivalens favoritter, men ’White God’, som blev vist i sidekonkurrencen Un Certain Regard, blev hans store gennembrud, og nu er forventningerne høje til opfølgeren.

Hvad?
Som flere andre film i hovedkonkurrencen tager ’Jupiter’s Moon’ afsæt i flygtningekrisen – og som ’White God’ arbejder Mundruczó igen med det magisk realistiske. Filmen handler om en flygtning, der bliver skudt, da han forsøger at krydse en grænse til det forjættede vesten. Efter hændelsen kan han pludselig flyve…

 MV5BNzU2Zjg0YjQtN2Q2NS00ZjllLTkyMDItOWJlYWVlNzFmNDkyXkEyXkFqcGdeQXVyMTMwMTk1MDI@._V1_

’How to Talk to Girls at Parties’

Hvem?
Neil Gaimans vanvittige ’American Gods’ er for nylig blevet til en pirrende tv-serie, og nu er turen kommet til et andet af hans genrekrydsende værker, den novellelange sci-fi-romcom ’How to Talk to Girls at Parties’. Bag filmen står John Cameron Mitchell, som instruktør særligt kendt for ’Hedwig and the Angry Inch’ og ’Shortbus’, der begge kredser om temaer som køn og seksualitet på en let og humoristisk facon.

Hvad?
Historien udspiller sig i 70’ernes England, hvor et par teenagedrenge tager til fest for at hooke og kline, men ender i kløerne på en flok udvekslingsstuderende, som ikke er fra denne galakse. Elle Fanning og Alex Sharp indtager de bærende roller. Filmen bliver vist uden for konkurrence.

while were young
‘While We’re Young’

’The Meyerowitz Stories’

Hvem?
Noah Baumbach er en produktiv herre i disse år, om end hans film på det seneste har haft meget forskellig gennemslagskraft. ’Frances Ha’ og ’While We’re Young’ blev pæne hits også uden for USA’s grænser, mens de færreste herhjemme nok så den screwball-agtige ’Mistress America’, hans seneste film.

Men alene udtagelsen til Cannes hæver forventningerne til hans nye film. Han har aldrig været udtaget til festivalen før.

Hvad?
Baumbach excellerer i familiehistorier – tænk bare på gennembruddet ’The Squid and the Whale’ – og med ’The Meyerowitz Stories’ er han tilbage i familiens skød. En række familiemedlemmer, der ellers har mistet kontaktet til hinanden, mødes i New York ved et arrangement, der hylder deres fars kunst. Adam Sandler, Ben Stiller,  Emma Thompson og Dustin Hoffman er på rollelisten.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’The Beguiled’

Hvem?
Sofia Coppola har måske ikke helt fået den karriere, man håbede efter ’Virgin Suicides’ og ’Lost in Translation’, men det ændrer ikke på, at man altid spærrer øjnene op, når hun kommer med en ny film. Og lad os da bare satse på, at hun denne gang præsterer bedre end den overfladiske ’The Bling Ring’ fra 2013, hendes seneste film.

Hvad?
Med ’The Beguiled’ bevæger Coppola sig ud i nyt territorium med historien om en såret soldat, der i Virginia under Borgerkrigen i 1860’erne får logi på en pigeskole, hvor flere af kvinderne får et godt øje til ham. Traileren antyder et både erotisk og thrilleragtigt snit. Colin Farrrell spiller soldaten, mens Nicole Kidman, Kirsten Dunst og Elle Fanning bejler til ham.

Læs også: Dansk kortfilm om flygtningekrisen skal dyste på filmfestivalen i Cannes

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af