‘House of Cards’: De fem største spørgsmål før den nye sæson

‘House of Cards’: De fem største spørgsmål før den nye sæson

Spoiler: Læs ikke artiklen, hvis du ikke har set ’House of Cards’ sæson 4.

At konstatere at virkeligheden for længst har overgået fiktionen, er i disse Trump-tider en så udvandet kliche, at man på forhånd har en smule ondt af Netflix’ serieflagskib ’House of Cards’, hvis femte sæson står over for sin hidtil største dramaturgiske udfordring i fortællingen om Francis Underwood og dennes bundkorrupte præsidentskab, der pludselig ikke længere pirrer helt så underholdende urealistisk som fiktivt skrækscenarie.

Men ikke nok med at verdenssituationen ser anderledes kolbøtteskør ud, end da ’House of Cards’ fjerde sæson fik premiere tilbage i det svundne 2016. Serien har tillige fået nye showrunners, efter Beau Willimon i vinter forlod skuden efter fire sæsoner og overlod roret til manusforfatterduoen Melissa James Gibson og Frank Pugliese.

Kan Frank (Kevin Spacey) og viv Claire (Robin Wright) klamre sig til mahogniskrivebordet i Det Ovale Kontor, og kan præsidentsnogens tro væbner Doug Stamper (Michael Kelly) holde sig fra både flaske og fallerede kvinder?

Vi gennemgår her de mest pressende spørgsmål til ’House of Cards’, inden tæppefaldet går for Underwood-parrets fortsatte politiske eskapader på Netflix den 30. maj.

Lars Mikkelsen som den russiske præsident Petrov, og Kevin Spacey som Præsident Frank Underwood i 'House of Cards' fjerde sæson.
Lars Mikkelsens russiske præsident Petrov og Kevin Spaceys Præsident Underwood tørnede sammen i ‘House of Cards’ fjerde sæson.

1. Vil sæson fem adressere den nye politiske virkelighed?

Nej, siger seriens bagmænd.

Men hvordan i al verden skal Franks rådne krumspring kunne vække samme uhyrlige gysen i dag, hvor skandalerne flyder fra det Det Hvide Hus i en historisk lind strøm, der på absurd vis tegner fiktive Præsident Underwood som en nær ved mere attråværdig og resolut handlekraftig politisk leder end USA’s nuværende Commander in Chief (morderiske tendenser ikke medregnet)?

Tidligere års sammenligninger af Frank og Claire Underwood med Clinton-parret synes decideret tamme over for den nye politiske virkelighed, og det bliver svært at se ’House of Cards’ seneste sæson uden metabrillernes fedtede filterfarvning af handlingen.

Ikke mindst fordi premieren opsigtsvækkende blev rykket fra seriens vanlige februar-marts-slot til slut maj og satte gang i rygter om aktualitetstilpassede omskrivninger af manuskriptet.

Ifølge hovedrolleindehaver Kevin Spacey skal seerne for så vidt muligt ikke drage direkte paralleller til Trump: »Det har aldrig været vores intention at spejle den politiske virkelighed i ’House of Cards’. Vi ønsker, at serien står som et alternativt univers«, sagde Spacey for nylig til publikum ved en Netflix-event.

Men i en tid, hvor alternative fakta slører nyhedsstrømmen, kan det blive tricky for ’House of Cards’ at skabe differentiering mellem alternative politiske universer og reel samfundspolitisk kritik. Særligt når serien førhen har præsenteret figurer, der mere end minder om velkendte ansigter fra den politiske verdensscene a la Lars Mikkelsens russiske Putin-kopi-præsident Petrov, der vender tilbage i femte sæson.

Neve Campbell, der spiller Claires rådgiver Leann Harvey, anerkender problematikken til CNN: »Forfatterne har gjort det virkelig godt med sæson fem, men ja, det er en udfordring, fordi alt, der er sket i løbet af de sidste 20 måneder, har været så vanvittigt«, siger skuespillerinden.

Vil Willimons touch glimte ved sit fravær? Vi krydser fingre for, at sæson fem finder sit fodfæste under nyt lederskab.

Joel Kinnaman som den republikanske præsidentkandidat Will Conway.
Joel Kinnaman som den republikanske præsidentkandidat Will Conway, og hans kone Hannah, spillet af Dominique McElligott.

2. Besejrer Frank spejderdrengsrivalen Conway?

Det store omdrejningspunkt for femte sæson er Frank og Claires kamp for at vinde præsidentvalget 2016 foran den – på overfladen – mere renskurede all-American republikanske kandidat Will Conway (stærkt spillet af svenske Joel Kinnaman).

I fjerde sæson haltede Frank, som aldrig har været folkets darling, bagud i meningsmålingerne, og med avisredaktør Tom Hammerschmidts (Boris McGiver) publicering af en afslørende artikel i Washington Herald om Franks ufine arbejdsmetoder og mulige indblanding i både journalisten Zoe Barnes og politikeren Peter Russos død – sammenfattet med hjælp fra den tidligere allierede Remy Danton (dette års Oscar-vinder Mahershala Ali) og whip Jackie Sharp (Molly Parker) – er der for alvor smidt brænde på bålet under Franks fremtid på magtens tinde.

I lighed med Trump (beklager, nu ruller sammenligningerne allerede) er Frank imidlertid mester udi at dirigere medier såvel som folkets opmærksomhed væk fra egne fadæser med endnu vildere distraktionsmanøvrer.

Brænder lortet? Så start et endnu større bål andetsteds. Frank og Claire er således klar til at kaste nationen ud i åben krig mod terrororganisationen ICO, der i slutningen af fjerde sæson henrettede en amerikansk statsborger for rullende kameraer.

Spørgsmålet er, om Conway kan vinde folkets tillid når Frank redeligt positionerer sig som landets redningsmand over for ICO’s mellemøstlige terrortrussel. Traileren til sæson fem indikerer, at ræset mellem de to præsidentkandidater bliver uhyggeligt tæt, og mon ikke udsigten til et nederlag til Underwood-parret kan anspore Conway til at spille ud med egne beskidte tricks?

Spejderdrengen har allerede (uden succes) forsøgt at købe forfatter Tom Yates (Paul Sparks) og hans uudgivne bogportræt af Underwood-parrets dysfunktionelle ægteskab og desuden flirtet med ulovlig fiflen af søgemaskinevisninger for at fremme sin synlighed på nettet.

Sidstnævnte inspirerede Underwoods folk til at snuse til det samme, og der er lagt i ovnen til eksplosive skandaleafsløringer og masser af desperat skyldpålæggelse i begge lejre, når FBI formentlig inden længe får kigget nærmere på netalgoritmerne.

Bliver Frank og Claire USA's første præsident og vicepræsident, der også udgør en power-duo i privaten?
Bliver Frank og Claire USA’s første præsident og vicepræsident, der også udgør en power-duo i privaten?

3. Er Underwood-ægteskabet vandtæt?

Frank og Claires ægteskabelige og professionelle parløb var under hårdt pres i fjerde sæson, hvor førstedamen momentant vendte sin mand og duoens mangeårige fælles magtvision ryggen for at køre sololøb.

Claires ’forræderi’ var et irriterende svagt skitseret plot i en ellers forrygende sæson, men med lovning om vicepræsidentposten vendte hun heldigvis slutteligt tilbage til folden, da Frank indså, at han er mere afhængig af sin isdronning, end hans ego bryder sig om.

Nu plotter de to så at holde fast i præsidentembedet i mange perioder frem – »One nation, Underwood« – men sprækkerne i forholdet er langt fra helet og blind loyalitet endegyldigt erstattet af ulmende opportunistisk svigefuldhed.

Nok har Frank givet Claire grønt lys til at fortsætte sin affære med taleskriveren og forfatteren Tom Yates, men eftersom præsidenten selv har haft et godt øje til Tom og dennes fascination af Claire til gengæld tangerer besættelse, skal vi nok ikke gøre os de store forhåbninger om en gentagelse af anden sæsons gensidigt vindende ’threechum’ i de private gemakker. Ej heller at affæren forbliver hemmelig meget længere.

Måske Frank ligefrem selv finder seksuel adspredelse i et nyt par arme? Det er trods alt ved at være et par sæsoner siden, at Claire medlidenhedsknaldede sin mand til styrket selvtillid på gulvet i Det Hvide Hus, og uden sin faste armcandy-sikkerhedsmand Meechum har Frank ikke længere et fikseringspunkt for sporadiske kødelige lyster.

Kevin Spacey og Robin Wrights giftige samspil og imponerende strategiske forholdsdynamik udgør ’House of Cards’ sorte hjerte, og i den nye sæson bliver det rasende interessant at se, hvor længe de to fortsat vil have hinandens ryg, og om den ene bliver fristet til at smide sin bedre halvdel under bussen, når indsatserne stiger.

Stabschef Doug (Michael Kelly) fortæller kommunikationschef Seth Grayson (Derek Cecil) og Claires rådgiver Leann Harvey (Neve Campbell), hvor skabet skal stå.
Stabschef Doug (Michael Kelly) fortæller kommunikationschef Seth Grayson (Derek Cecil) og Claires rådgiver Leann Harvey (Neve Campbell), hvor skabet skal stå. Her uden spontan waterboarding.

4. Knækker Doug Stamper?

Stakkels Doug.

Franks skræmmende loyale skødehund og effektive altmuligmand var i fjerde sæson klar til at donere sine organer for at redde sin chefs liv efter attentatet, der nær kostede os seriens hovedperson, i hvad der et kort øjeblik truede med at blive alle tiders vildeste plottwist.

Så galt gik det ikke, og Doug brugte i stedet sit vanlige arsenal af stærkt overbevisende trusler til at fremskynde Franks akutte levertransplantation. Præsidenten levede, og en tilfældig mand døde – hvorefter Doug gudhjælpemig fik moralske tømmermænd og opsøgte mandens skrøbelige enke!

Doug har alle dage haft en fatal forkærlighed for slagne kvinder og alkohol, og når han ikke nyder begge i uskøn forening, er det førstnævnte, der særligt udfordrer stabschefens fornuft. Ofte med dødelige følger for de stakkels svaler (forbliver Rachels skæbne begravet i den støvede muld? Vi tvivler).

Men i femte sæson gør Doug altså klogt i at holde øjnene på bolden og ude af damernes skælvende kavalergange.

Hvis Hammerschmidts artikel for alvor fyrer op under den offentlige mistillid til Frank, skal Doug ikke vide sig for sikker på, at hans overordnede ikke ofrer ham som syndebuk på skafottet. Derfor ville det være smart, hvis Doug hurtigst muligt fandt en stærk allieret i Leann, som han ellers har brugt uforholdsmæssig meget tid og barnlig jalousi på at forsøge at intimidere (uden held – Leann er en tough cookie).

Franks højre hånd og Claires betroede hofdame har meget til fælles og endnu mere insider-snavs på Underwood-parret, og sammen kan de danne farlig fælles front mod deres arbejdsgivere, hvis og når det blive nødvendigt.

Når Doug at hytte skindet, inden fælden klapper? ’House of Cards’ er ikke bleg for at kvase centrale karakterer, og Michael Kelly udtalte for nylig kryptisk til Deadline om den nye sæson, at »man mister karakterer, man elsker.«

Frank liner tropperne op i sæson fem.
Frank liner tropperne op i sæson fem.

5. Dør Frank Underwood?

’House of Cards’ persontegning har draget megen inspiration fra Shakespeares ’Richard III’, som Kevin Spacey har et nært forhold til efter at have spillet karakteren på teaterscenen (hvis man ikke har set dokumentaren ’Now: In the Wings of a World Stage’ om stykket instrueret af Sam Mendes, kan det varmt anbefales).

I ’Richard III’ omkommer den diabolsk magtsyge konge på slagmarken i slutningen af femte akt, og det har fået mange til at spekulere i, om ’House of Cards’ mon går Shakespeare-linen ud og dræber Frank i femte sæson.

Det er svært at forestille sig ’House of Cards’ slutte med et valgnederlag til Frank, hvorefter slangen blot kryber ydmyget væk i skjul, og derfor kunne hans død meget vel være i kortene. Ganske vist har både Kevin Spacey og showrunnerne udtalt, at de er klar på flere sæsoner, så længe seerne også er det, men den slags fremtidssnak kan i serieland sagtens være rent blålys, inden det ultimative chok river tæppet væk under os.

»Trump har stjålet alle vores ideer til sæson seks«, sagde Robin Wright til Variety i sidste uge. Og skønt bemærkningen faldt med slet skjult ironi, er det ikke usandsynligt, at vi skal berede os på et dramatisk farvel til ’House of Cards’.

Alle afsnit af ’House of Cards’ sæson 5 lanceres på Netflix den 30. maj.

Læs også: Anmeldelse af ‘House of Cards’ sæson 4

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af