’Skam’ sæson 4 afsnit 8: »Det var indbegrebet af ’Skam’, når det er bedst«

Hele sæsonen igennem dissekerer skamaholics Naja Helene Hertzum og Nanna Mosegaard den seneste udvikling i Julie Andems fortælling om Sana.
’Skam’ sæson 4 afsnit 8: »Det var indbegrebet af ’Skam’, når det er bedst«

Lørdag d. 3. juni kl. 14.10

Naja: Der er noget meget rent og søskendekærlighedsagtigt over det her klip. Det behøver ikke så mange ord, og det er nok, at Sana bare siger, at hun er ovre Yousef. Der er noget, der lysner lidt!

Mandag d. 05.06.17 kl. 10.15

Nanna: Hvis jeg skulle bekende mine synder til nogen fra Olafia-gruppen, ville jeg nok også have valgt Jente-Chris som den første. Og midt i al den dårlige samvittighed kunne jeg ikke lade være med at grine lidt af kontrasten: Når det er Sana, der har siddet som den lyttende part i disse små tête-à-tête-scener, har hun delt ud af sin klogskab og indsigt, og så har vi nu bare Chris, der er præcis det modsatte. Hold op hvor er hendes lamslåede blik genialt.

2.2

Naja: Ja, det er faktisk meget vildt, hvor blank – men venlig, bevares! – Jente-Chris er her. Jeg drømte jo også lige om en Jente-Chris-sæson, for jeg synes virkelig også hendes karakter har noget potentiale, der kunne foldes yderligere ud. Men igen bliver jeg lidt skuffet over, at den tykke pige forbliver en lidt flad, holdningsløs yoghurt-ske-slikkende birolle.

Nanna: Udover det havde alt i mig lyst til at sige: »SIG DET SÅ SANA! DE KAN GODT TILGIVE DIG!« For det er de stærke nok til at kunne, ikk? Ikk?

Naja: Altså Jente-Chris’ reaktion tyder jo bestemt ikke på, at de er stærke nok. Men jeg er på dit hold. Full disclosure-holdet. Og det mistænker jeg altså også, at Julie Andem er!

Mandag d. 05.06.17 kl. 19.54

Nanna: Fuck! Det der var den værste måde, det kunne komme ud på. Åh nej.

Naja: Jeg fik en helt fysisk reaktion, da hyletonen begyndte, og Sana indser, at beskeden er røget til Eva: Hårene i min nakke rejste sig! Nej, nej, nej.

Nanna: Jeg lærte på den virkelig frygteligt akavede måde som 14-årig, der datede to på samme tid, altid at trippel-tjekke modtageren, når der er vigtige beskeder i spil. Det er én af de ting, jeg stadigvæk kommer i tanke om, lige inden jeg falder i søvn. Men omvendt: Så er det ude! Nu kan hun ikke andet end lægge sig fladt ned og sige undskyld.

Naja: Ja, jeg tænker også, at det måske er meget godt, at det kom for en dag. Men tænk, hvis Sana bliver bortvist fra eksamen.

Tirsdag 06.06.17 kl. 16.10

Nanna: Så kom de – tårerne. Både mine og Sanas. Åh hvor spiller Iman vidunderligt godt – og jeg ved, at tårer ofte fejltolkes som godt skuespil. Men det sidste halvandet minut, hvor der slet ikke er klippet i det, er virkelig dybt rørende.

Naja: Fuldkommen enig. Det er bare en så oprigtigt ødelagt Sana, vi ser i dette klip. Helt tæt på. Helt dvælende. Og der er ikke en gran overspil – tårerne får bare, bogstaveligt talt, frit løb.

Nanna: Samtidig værdsætter jeg virkelig, at hele Yousef-situationen er sat på standby i de her klip. Når venskaber er på spil, så kan alt andet være ligegyldigt. Det illustreres fint, hvor meget Sana værdsætter sine piger, når hun søger trøst i billeder og breve. Det er vel hendes form for forsikring om, at alt nok skal blive godt igen. Det er i hvert fald min forsikring. For det skal blive godt igen.

PS: »Pipetonen« – jeg elsker bare norsk.

4.1

Naja: Ja, og samtidig handler det jo om meget mere end bare at være uden for vennegruppen. Der ligger jo et større tema lige under overfladen, der handler om ‘at være uden for fællesskabet’ på et mere overordnet plan. Fordi Sana bærer sin ‘anderledeshed’ så synligt, som vi også hørte hende beskrive i Isak-på-bænken-klippet. Og det er, som om det bliver desto mere hjerteskærende, fordi Jente-Chris også i opkaldet bekræfter, at Sana faktisk var en del af fællesskabet, »de kan ikke så godt lide dig længere«. Hun havde noget, og nu har hun mistet det. I hvert fald for en stund (here’s to hoping!). Puha. Der er lang tid til onsdag lige nu.

Onsdag 07.06.17 kl. 15.59

Naja: Okay. Jeg er et hot tudende mess lige nu. Fuck mig, det er stærke sager det her. Vi havde bilen med William, der bakkede tilbage til Noora i anden sæson, undervandskysset i tredje og den røde Los Losers-mobil i denne, sidste sæson.

Nanna: Det her klip er grunden til, at denne her serie fortjener al den hype i hele verden, som den får. For fanden da, hvor er det dog uendelig pragtfuldt, at jeg kan sidde bagved en computerskærm og føle ægte – Naja, helt ægte – lykke. Min mave og mit hjerte knuger sig mere og mere sammen over hvor modig, Sana er. Hvor nådesløst teenagelivet kan være, og hvor vigtigt et signal det er, at hun ikke stikker hovedet i jorden, men møder sin frygt med oprejst pande.

5.1

Og så sker miraklet: Det magiske uventede twist, som man ikke har turdet håbe på – og som ikke kunne være udformet smukkere. Mine mundviger blev trukket så langt op i øjnene, at jeg ikke kunne andet end fælde glædestårer.

Naja: Ja, Julie Andem trækker virkelig suspense til det yderste. Alt virker fortabt. Pepsierne er helt passive. Og , lige da vi har opgivet håbet, og alle på nær Sana rejser sig fra bordet, råber gjengen fra bilen, og crescendoet i musikken passer perfekt, »Jeg håber, du har plads, jeg kommer helt alene«.

Nanna: Og så har vi ikke engang snakket om, hvor perfekt formuleret en besked, hun havde skrevet forinden. Genialt, at hun selv læser den op – og sjældent har jeg hørt en bedre tale om at høre til. »Så lenge jeg kan høre sammen med dere«.

Torsdag d. 8. juni kl. 22.13

Naja: Hov, den chat, der ligger på bloggen her til aften, er faktisk interessant og – med mindre pointen fra den gentages i fredagsklippet, så får vi her lidt ekstrainfo, som vi jo ellers har talt om, at vi har savnet lidt denne sæson, hvor der ikke er blevet kastet så mange krummer til os særligt dedikerede Skam-fans på bloggen.

For i denne Olafia-chat forklarer Vilde, at hun er klar over, at det var Isak og ikke Elias, der startede fighten til karaokefesten. Og det er vigtigt, at den info bliver delt med gruppen, fordi det jo sådan lidt frikender Sana by proxy. Fin lille detalje. Trådene løses langsomt op.

Fredag 09.06.17 kl 19.18

Naja: Tretten gange klamydia alligevel, Linn. Så kan du da ikke ligge heeelt alene på den sofa med din saftevand hele tiden.

Nanna: Måske følgende bliver en kende farvet af, at jeg har set det sidste klip i silende regn (uden gummistøvler) på Northside med rosé i kroppen, kærlighed omkring mig og forventningsglæde over MØ om lidt.

Så bær over med mig. Men jeg skriger og hviner som en 13-årig til Justin Bieber-koncert. Jeg er så taknemmelig for, at denne her sæson (og hele serien generelt) tegner til rent faktisk at kunne afrundes uden løse ender og letbundne dramaturgiske sløjfer. Det hele falder perfekt på plads i Andems kærlighedspuslespil. Onde tunger kunne måske påstå, at det falder lidt for behændigt på plads. Men ved du hvad? Denne her verden har brug for glæde og troen på, at alt faktisk kan falde i hak for en stund.

Naja: Aldrig har en fiktiv sms-korrespondance da smadret min øjenmakeup så brutalt.

Skam William

Nanna: Jeg troede, jeg var ovre ’Noora + William’, men det er jeg tydeligvis ikke. Den episke Heathcliff-mytologi, der er opbygget omkring ham – ikke mindst efter hans forsvinden fra serien – giver instant pay off, når hans bølgende hår og gevandter endnu engang kommer gående mod kameraet i slowmotion. Det er for meget og på sin plads på samme tid.

Naja: Well, jeg har egentlig ikke brug for Noora og William. Jeg har til gengæld sygt meget brug for Sana og Yousef. Nu! Men du har ret i, at der skal bindes nogle ender sammen, så vi kan vinke farvel til ’Skam’ for good om to uger (er vi parate til det?). Og der er det selvfølgelig rigtigt, at Noora + William er et par vigtige brikker. Det bekymrer mig bare, at Williams genkomst og ‘tak for mailen’ også varsler endnu et drama på vej. Fordi Sana jo obviously har benyttet sig af det sagnomspundne Exper5. Men på den anden side – der er jo to afsnit at rede trådene ud i. Julie Andem har en plan.

Nanna: Og så må vi ikke glemme det blik, der kommer fra Yousef, da hans og Sanas øjne mødes, og ingen af dem slipper blikket. Kan mit 30-årige hjerte kapere så meget kærlighed og forløsning i ét klip? Ja sgu!

Naja: Ja. Jeg vil se det #TeamSanef-kys! Og så er vi vist helt enige om, at denne uges afsnit skal belønnes med topkarakter. Om ikke andet, så fordi jeg burde have lært allerede i onsdags, at ’Skam’ skal ses med vandfast mascara.

Nanna: Yup. Seks stjerner – eminent godt afsnit, der var indbegrebet af det, ’Skam’ kan, når ’Skam’ er bedst.

Læs også: Anmeldelse af ‘Skam’ sæson 4 afsnit 7 – »Tak, Julie Andem, for at du alligevel ikke har forladt mig

Tv-serie. Hovedforfatter: Julie Andem. Medvirkende: Iman Meskini, Lisa Teige, Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Tarje Sandvik Moe, Henrik Holm, Marlon Langeland. Premiere: Den 9. juni
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af