’Skam’ sæson 4 afsnit 9: »Jeg er helt vildt uenig i Sanas mors pointe«

Hele sæsonen igennem dissekerer skamaholics Naja Helene Hertzum og Nanna Mosegaard den seneste udvikling i Julie Andems fortælling om Sana.
’Skam’ sæson 4 afsnit 9: »Jeg er helt vildt uenig i Sanas mors pointe«

Lørdag d. 10.06.17 kl. 11.08

Nanna: Det her var tiltrængt! Eskild er jo personligt en af mine yndlingskarakterer gennem alle sæsonerne, og jeg har egentlig ikke tænkt over det før nu, men manglen på hans comic relief har helt klart også været noget af det, der har tynget denne her sæson i starten. ’Skam’ har jo i alle sæsonerne – udover at være aktuel, rammende og alvorlig – også være hylende morsom. I denne sæson har Jente-Chris og Vilde skulle stå for humoren alene. Indtil nu!

Naja: Njaae. Jeg er tilbøjelig til at give dig ret, men jeg synes, det kammer over og bliver lige en tand for gakket. Som om der også har stået nogen og prikket til Julie A for at få lidt Eskild’sk komik ind over. Og så bliver det lidt for fjollet med Eskilds mærkelige associationsrække-ramblings. Selvom vi trofaste fans alligevel får kastet en luns med henvisningen til Eskilds gurustatus, KENDT FRA SÆSON TRE.

Søndag. 11.06.17 kl. 15.46

Naja: Åh manner. Den der følelse af mavekriller, når man er tæt på én, som man er næææsten sikker på er lige så interesseret, som man selv er. Den bliver virkelig spillet fint. Med nedadvendte blikke og genert selvtillid. Lige dele sidde i tavshed og spise stemningen af gensidig besættelse og så akavet samtale om, hvem der medbragte og åbnede fødselsdagsgaverne til Evas bursdag. Det starter så godt…

Nanna: Hov nej, vent lige lidt! Beslutninger om længerevarende rejseaktiviteter midt i en datingtid skal altså altid lige vendes i plenum. Du kan da ikke bare tage til Tyrkia midt i det hele, Yousef – vi er faktisk nogen, der er smerteligt bevidste om, at der kun er en enkelt uge tilbage af vores ’Skam’-tid, og så smutter du? Hvorfor er de så rejselystne, de der Skam-drenge? Så vil de til London, og så vil de til Tyrkia. Bliv nu bare hjemme altså.

Skam soendag2

Naja: Jeg ku’ ikke sige det bedre – Tyrkia må altså lige vente. Til gengæld kan Yousef godt drysse med mange flere af de der heartbreaker-miniblink a la det, han sendte, da han ramte plet i kongespillet. Det miniblinkeblik tog virkelig… kegler (jeg finder selv ud).

Nanna: Nørdedetalje: Gjorde det også dig en lillebitte smule ufokuseret, at Sanas tøj var beskidt fra start af, så man hele tiden gik og ventede på, at han kastede et eller andet efter hende?

Naja: Ha! Nej, den står for producer-Nannas egen regning. Godt spottet.

Nanna: Og vi er enige om, at Noora bare er ved at påføre sig selv en gedigen omgang blærebetændelse sammen med Hr. Wilhelm, ikke sandt?

Naja: Hundrede P! Noora kommer ikke til at kunne tisse smertefrit i en uge. Not worried. En enkelt omgang sexsyge får hende jo ikke op på Level Linn.

Tirsdag 13.06.17 kl. 10.18

Nanna: Nyforelskede mennesker, ikk? Det er sgu anstrengende selskab.

Naja: Men hold nu kæft, jeg synes, den fungerer, den der kyssescene ved bilen, hvor de slet ikke kan slippe. Det vækker de vildeste minder. Altså, bevares, det er stadig dejligt at kysse sin kæreste efter seks år, men den der intense følelse af, at al adskillelse er grundlæggende forkert – selv adskillelse som følger af et par timers gymnasiegang – den er bare så fint skildret med Noora, der forsvinder ind i Williams hals.

Og jeg har da sjældent set et bredere ‘just got f***ed’-smil end Nooras, da hun hopper ud af bilen, i øvrigt. Den rougefarve kan du altså ikke købe i Sephora (ikke engang fra NARS).

Skam tirsdag1

Nanna: Og det er meget cute, at Noora prøver at hive Sana med op på sin lyserøde sky. Men vi er lidt nede på fremdrift pt, eller er det bare mig, der er helt vildt utålmodig efter sidste uges rene og skære vidunderlighedsafsnit?

Naja: Jeg vil også gerne bare have noget #Yousana-action, men jeg synes stadig, der er noget fint og vigtigt i, at Noora – med sin fjolleglade ‘trussel’ om at skrive til Yousef fra Sanas Facebook-konto – indirekte tilgiver Sana for at have gjort præcis det samme. Vi har et par flueben, der skal sættes inden finalen i næste uge, og den syndsforladelse var faktisk et lille vigtigt af slagsen.

En lille detalje er i øvrigt, at Sanas og Nooras tøj matcher i dette klip, lyseblå og sort. Lidt som de er i samme forelskede, fjantede båd. Man kan passe ind på mange måder.

Nå jo, og selvom vi på dette tidspunkt næsten har glemt kontrollerede-altid-on-top-godmother-Sana-med-det-store-overblik, som hun var i begyndelsen af sæsonen og i de forrige, så bidrager dette klip altså også til at vise, hvordan hun pludselig har tillid til at lægge sin skæbne i andres hænder – hoppe ud, hvor hun ikke ved, om hun kan bunde. Nå smiler livet!

Tirsdag 13.06.17 kl. 22.05

Nanna: Har du set chatten? Noora sender kanin-emojis! Og de laver sjove meta-jokes. #Yousefmåsvare

Onsdag d. 14.06.17 kl. 15.06

Nanna: Jeg under hele verden at have en mor som Sanas. Hold da op, hun er god til ikke at virke snagende, men at være helt utroligt forstående og helt vildt mor-manipulerende på samme tid. Jeg tager seriøst noter, til når jeg selv får teenagepiger.

Jeg er dog helt vildt uenig i hendes pointe om, at man har brug for en anden muslim for at blive bekræftet i sin tro. Sådan tror jeg altså ikke, at verden hænger sammen – i så fald definerer man altid sig selv i kraft af andre mennesker, der ligner sig selv? Kan det ikke være omvendt? Men den diskussion taler så fint ind i den samlede tematik for denne her sæson, der handler om at forsøge at høre til og finde sin plads, så selvfølgelig skal vi også høre det mere konventionelle muslimske perspektiv.

Naja: Ja, men siger moren ikke også mere bare, at det er vigtigt at have en person ved sin side, som man deler, hmm, vigtige overbevisninger med? Altså næsten som interesser: Hvis der er noget, der er helt vildt vigtigt for dig, så er det også vigtigt, at din livsledsager bakker op om det.

Måske giver jeg for meget cred, men jeg synes faktisk, den her snak er relativt harmonisk. Og apropos det her med flueben får vi endnu et, måske endda to her: Mor foreslår at invitere de etnisk-norske veninder på besøg, og mor slukker i hvert fald ikke for Sanas forelskelse. Det gør Sana så til gengæld selv. Af bar skuffelse, gætter jeg på, over, at Yousef skal af sted.

Skam onsdag1

Nanna: Lad nu være med at aflyse, Sana! Helt ærligt. Vi har brug for, at der er nogle andre, der tager affære. Det er så let at vælge den uproblematiske vej – men den er jo forkert.

Naja: Ja, men ville det ikke også være aldeles ikkeklassisk Skam at lade slutningen blive så uforløst, som der lægges i ovnen til her? Julie Andem plejer ikke at være karrig med de storladne romantiske scener. Og nu ved vi jo i hvert fald, at Yousef har tid fredag, så mon ikke han finder (tid til) Sana, hvad enten hun er på rulling eller ej.

Fredag d. 16.06.17 kl. 20.15

Nanna: 22 minutter og 38 sekunder!! Det må være det længste klip nogensinde?!? Jeg bliver altid lidt nervøs og anspændt, når de der lange klip meldes ud, fordi så sker der tit noget meget rørende, og jeg er ikke altid lige mentalt forberedt. For eksempel fik ’Oh Helga Natt’-klippet mig jo til at bryde fuldstændig ned i flere dage. Nå, here we go…

Naja: Ja. Dybe indåndinger og rosé i glasset. Og… go!

Fredag d. 16.06.17 kl. 20.41

Nanna: Hvor er første del af klippet, hvor hun beder og nævner både pigerne, Elias og Yousefs navne med et lykkeligt smil om munden, dog rart. Det er så roligt og kærligt et øjeblik. Dernæst: Hurra for, at fem fine frøkner kan finde ud af at skubbe hende i den rigtige retning. Vi havde brug for den date… Og daten fik vi.

Naja: Ja! Tænk at have de fire veninder med sig i lommen altid #drømmescenarie. Og så må vi også give Julie Andem et par kudos for at lade The Weeknd afbryde sessionen. Jeg sad helt ude yderst på stolen og ventede på noget ghettoblaster-balkonscene med Yousef som Romeo. Og så var det bare overboen, og vi måtte vente. Lidt endnu i hvert fald. Jeg blev simpelthen så grundglad, da Yousef afslørede, at han bare køddede, da han sagde, han havde andre planer. Smilede fra øre til øre. Ligesom Sana.

Nanna: Al respekt i verden for, at de gengiver daten så minutiøst som her. Der er så god tid, så mange ægte øjeblikke og reaktioner (svane-scenen var klart improviseret, ikk?) og generelt bare virkelig mange bemærkelsesværdige detaljer. Derudover er det så flot filmet! Det skandinaviske sommerlys og den poesi, der ligger i billederne, er simpelthen mesterligt fanget.

Skam fredag2

Jeg er helt sikker på, at grunden til, at det her forhold (i modsætning til vores tre tidligere starcrossed lovers i de forhenværende sæsoner) får så meget tid er, at kærligheden ikke er fysisk – den skal vises på det følelsesmæssige og mentale niveau. Det tager længere tid, fordi vores hollywoodficerede hjerner er vant til, at man først rigtigt elsker hinanden, når man kysser. Og det gør de jo selvfølgelig ikke her – og det skal de heller ikke.

Vi får serveret romantik i form af blikke, samtaler baseret på undren og søgen efter fælles fodfæste. Det er smukt, og det kræver virkelig den tid, som det får her. Jeg behøver ikke en Hollywood-snaver for at forstå deres kærlighed.

Naja: Det er helt præcis også sådan, jeg læser scenen. Jeg nåede også lige forbi den liderligt uforløste seer-position, men den lander så fint. I en intimitet, der er langt mere nær end et kys, fordi det handler om et sjælefællesskab. Meget smukt og helt nyt. Der findes bare en masse mennesker, der prøver at stå sammen for ikke at stå alene.

Skam fredag1

Nanna: Og lige til sidst: Yousef gør jo præcis det, som Sanas mor sagde, at kun en muslimsk mand ville kunne. Han støtter hende og bekræfter hende i hendes tro ved at udfordre den, men samtidig respektere den (suppe i tasken – hoppede dit hjerte også lige en ekstra gang?).

Naja: Arrmen altså. Han er bare så god. Men jeg kan næsten ikke klare, at de først ser hinanden igen til august. Håber altså lidt, Julie Andem finder på en løsning til, let’s say, om en uge. Jeg synes, vi er tæt på topkarakter (igen). Fordi der sker forløsning, og vi får de her intime øjeblikke, der fremstilles på en helt ny måde.

Læs også: ‘Skam’ afsnit 8 – det var indbegrebet af ‘Skam’, når det er bedst

Tv-serie. Hovedforfatter: Julie Andem. Medvirkende: Iman Meskini, Lisa Teige, Josefine Frida Pettersen, Ulrikke Falch, Tarje Sandvik Moe, Henrik Holm, Marlon Langeland. Premiere: Den 16. juni
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af