Jordan Peele udfordrer spydigt Golden Globe-beslutning: »’Get Out’ er en dokumentar«

Jordan Peele udfordrer spydigt Golden Globe-beslutning: »’Get Out’ er en dokumentar«
'Get Out' er ikke sådan lige til at sætte i en boks

Et vellykket stykke satire opnår som regel gennemslagskraft ved at sætte en aktuel samfundstendens på spidsen. ’Get Out’ fremstillede i år nutidens amerikanske racismeproblemer med lige dele horror og humor, og det gav bonus i en billetindtjening på over 250 millioner dollars. Ifølge filmens instruktør, komikeren Jordan Peele, er dog ikke noget at grine af.

Nyheden om, at ’Get Out’ vil blive bedømt i kategorien bedste musical eller komedie (modsat kategorien ‘bedste drama’) ved de kommende Golden Globes, vakte hurtigt kritik på Twitter, og nu har Jordan Peele givet sit eget syn på sagen.


Tweetet kan umiddelbart forstås som en ironisk kommentar til den ophøjede diskussion om ’Get Out’s genremærkat, men der er samtidig ingen tvivl om, at det er vigtigt for ham, at filmen bliver taget seriøst.

Før et middagsevent for filmen på Lincoln Ristorante i New York skulle Peele ifølge Indiewire have udtalt følgende:

»Problemet er, at det ikke er en film, som man kan putte i en genreboks. Oprindeligt satte jeg mig for at lave en gyserfilm. Jeg endte med at vise den til folk og forstod, at den ikke engang føles som en gyser. Den foregår i vores thrillerverden, så det er en socialthriller«.

Det er tilsyneladende selskabet bag filmen, Universal, som har indstillet den til bedste musical og komedie-kategorien i stedet for bedste drama (eller dokumentar). I hvert fald har Peele ikke selv haft noget med beslutningen at gøre.

»Det, filmen handler om, er ikke sjovt. Mange sorte folk er kommet hen til mig og har sagt, ’mand, dette er filmen, vi har talt om i et stykke tid, og du gjorde det’. Det er en meget stærk ting. At sætte den i en mindre boks, end den fortjener, er der, hvor kontroversen opstår«, understregede Peele.

Instruktøren giver dog også en lidt mere uddybende forklaring om begrundelsen for sit tweet.

»Den vigtigste pointe at identificere her er, at vi ikke ønsker, at vores sandhed bliver trivialiseret. Mærkatet ‘komedie’ er ofte en triviel ting. Det reelle spørgsmål er, hvad der grines af? Bliver der grint af rædslen, af lidelsen? Overser man, hvad projektet egentlig handler om? Derfor besluttede jeg at sige, ‘okay, det er en dokumentar’«, forklarer Jordan Peele til Indiewire.

Reaktionerne på Pheeles tweet er til gengæld anderledes sort-hvide i synet på, om ’Get Out’ er en satire eller ej. Blandt andet komikeren Lil Rel Howery, der medvirker i filmen som politimanden og det komiske sidekick Rod, har givet sit besyv med.

Læs også: ’Get Out’-instruktør Jordan Peele: »Når jeg går ned ad gaden i et hvidt kvarter, prøver jeg at være usynlig«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af