’Black Panther’-modtagelse genererer Oscar-buzz – har den en chance i 2019?

’Black Panther’-modtagelse genererer Oscar-buzz – har den en chance i 2019?
Chadwick Boseman i 'Black Panther'.

Oprindeligt havde amerikanske boxoffice-eksperter beregnet, at Ryan Cooglers nye Marvel-film ville indtjene i omegnen af 120 millioner dollars i sin åbningsweekend, men den formodning satte ’Black Panther’-publikummet hurtigt godt og grundigt til vægs: Efter tre dage havde filmen indtjent 192 millioner dollars, hvilket steg til svimlende 230 millioner dollars på dag fire.

Disse tal gør ’Black Panther’ til den, i åbningsweekenden, næstbedst sælgende Marvel-film til dato, lige efter ’The Avengers’, der tilbage i 2012 hev 207 millioner dollars ind i løbet af de første tre dage.

Det betyder også, at ’Black Panther’ smyger sig ind på den amerikanske top fem over filmhistoriens bedste åbningsweekendbilletsalg, som, udover ’The Avengers’, tæller ’Star Wars: The Force Awakens’, ’Star Wars: The Last Jedi’ og ’Jurassic World’.

Og hypen vil tilsyneladende ingen ende tage. Superheltefilmen er nemlig også begyndt at genere Oscar-buzz. Der er først og fremmest snak om, at filmen meget vel kan komme i betragtning til flere af de mindre kategorier, som Bedste kostumer, Bedste production design og Bedste sang.

Men spekulationerne går også på den allerstørste prisnominering: Bedste film. Det er især på grund af filmens høje score hos Metacritic, der indsamler anmeldelser og generer en gennemsnitskarakter. Her har filmen en metascore på 87 ud af 100, hvilket overgår tidligere Marvel-film, men også flere af dette års ’Bedste film’-nominerede, for eksempel favoritten ’The Shape of Water’ med 86 og ’Get Out’ med 84. ’Darkest Hour’ er helt nede på 75.

Spørgsmålet er så, om ’Black Panther’ formår at vedligeholde sin Oscar-buzz i knap et år frem fra sin februar-premiere. Til filmens fordel kan man bemærke, at det lykkedes for ’Get Out’, der ligeledes havde amerikansk premiere i februar – tilbage i 2017 – og som er nomineret til adskillige Oscars i år.

Hvorvidt Oscar-akademiet i sidste ende vil favne Marvel-filmens superhelteindpakning er straks mere usikkert – selv Christopher Nolans ‘The Dark Knight’ kom ikke i nærheden af en Bedste film-nominering. Op til dette års annoncering af de Oscar-nominerede spekulerede flere i ’Wonder Woman’s chancer, men den fik som bekendt heller ingen Bedste film-kærlighed af akademiet.

Til gengæld modtog ‘Logan’ en flot nominering for Bedste adapterede manuskript, hvilket er lidt af en milepæl for superheltefilm i Oscar-regi. Og akademiets nyfundne fokus på racediversitet kan give ‘Black Panther’ en potes forspring i forhold til sine superheltefæller, idet størstedelen af filmens personel foran og bag kameraet har afroamerikansk baggrund.

Læs også: Anmeldelse – ‘Black Panther’ er gammel vin på nye flasker 

Læs også: Kom tæt på tilblivelsen af ’Black Panther’s stærke score i ny video

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af