Jessica Chastain gjorde Cannes-direktøren opmærksom på kvinderepræsentation: »Hun havde ret«

Jessica Chastain gjorde Cannes-direktøren opmærksom på kvinderepræsentation: »Hun havde ret«
Jessica Chastain under sidste års filmfestival i Cannes. (Foto: Andreas Rentz/Getty Images)

Offentliggørelsen af sidste års plakat for filmfestivalen i Cannes skabte kontroverser. Claudia Cardinales krop var nemlig blevet manipuleret, så hendes hofte og ben så tyndere ud end på originalbilledet fra 1959, og det skabte røre på de sociale medier, hvor eksempelvis ’The Fits’-instruktøren Anna Rose Holmer stillede spørgsmål ved valget. Claudia Cardinale selv havde dog ingen kritiske bemærkninger til plakaten.

Under selve festivalen fortsatte snakken om kvindeskildringer imidlertid, da Jessica Chastain, som var en del af årets jury, til et pressemøde udtrykte sine bekymringer over kvinderepræsentation i festivalprogrammet:

»Jeg tror, at hvis vi inkluderer flere kvindelige historiefortællere, så håber jeg, at vi får flere kvinder, som jeg ser i mit eget hverdagsliv. De reagerer ikke bare på mænd omkring dem. De har deres eget point of view«, sagde skuespillerinden blandt andet.

Nu fortæller Cannes-direktør Thierry Fremaux, at Chastains ord har gjort ham mere opmærksom på kønsrepræsentation på festivalen.

»Vi udligner andelen af kvindeligt personale på festivalen og i vores nomineringsudvalg, hvilket er vigtigt. Sidste år fik Jessica Chastain, som var i juryen, mig til at forstå vigtigheden af ’det kvindelige blik’ under udvælgelsesprocessen«, forklarer han i et interview med Variety.

»Hun havde ret. Vi bruger også vores stemmer i kampen for ligeløn. Det vrimler med disse problematikker. Verden har ikke været den samme siden Weinstein-sagen – den er vågnet op. Og det er et held.«

Fremaux fortæller desuden, at han ser en fremgang i andelen af kvindelige filmskabere på festivalen og verden over:

»Festivalprogrammet inkluderer mange film instrueret af kvinder. I 2017 var 23 procent af de præsenterede film instrueret af kvinder, hvilket er mere end gennemsnittet, siden kvinde-instruerede film repræsenterer mindre end 10 procent af de film, der bliver lavet«, forklarer han.

»Men på samme tid kommer der flere og flere kvindelige filmskabere på filmskoler, på universiteter og på filmsets. Jane Campion er fortsat den eneste kvinde, som har vundet Guldpalmen. Jeg håber, at en anden kvindelig instruktør vil efterfølge hende«.

Årets Cannes-festival løber fra 8. til 19. maj.

Læs også: Cate Blanchett bliver jurypræsident på årets Cannes-festival

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af