Her er filmene, du skal se i biografen i maj: Utøya, ung Han Solo og Wes Andersons stjernespækkede hundefilm

Månedens premierefilm indbefatter to stort opsatte Hollywoodproduktioner, der har været meget igennem, men forhåbentlig kan leve op til presset. Derudover kommer to af de absolutte højdepunkter fra årets Berlinale til de danske biografer, som også gør plads til flere bidrag fra det danske vækstlag.
Her er filmene, du skal se i biografen i maj: Utøya, ung Han Solo og Wes Andersons stjernespækkede hundefilm
Ardalan Esmaili i hovedrollen i Milad Alamis 'Charmøren'.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’Charmøren’

Iransk-svenske Milad Alami er uddannet fra Den Danske Filmskole og står bag et af årets mest ventede danske film. I ’Charmøren’ forsøger iranske Esmail, spillet af ’Greyzone’-aktuelle Ardalan Esmaili, desperat at finde en midlertidig kæreste i Danmark, så han kan få opholdstilladelse. Da han forelsker sig i iranske Sarah, spillet af sangerinden Soho Rezanejad, begynder den kyniske forførelsesplan dog at vakle.

Premiere 17. maj.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. ’Isle of Dogs’

Wes Anderson er altid garant for skæve, komiske og ultrastiliserede filmuniverser. I hans nyeste film udfoldes det i stopmotion-animerede rammer, ligesom det var tilfældet i ’Fantastic Mr. Fox’ fra 2009.

I ’Isle of Dogs’ har den japanske præsident besluttet sig for at bortvise alle landets hunde til en fjerntliggende skraldeø, da de menes at være grunden til en hastigt spredende sygdom. En ung dreng lider så stort afsavn, at han drager mod øen for at finde sin firbenede ven.

Øens mange animerede hunde stemmelægges af et imponerende cast, der blandt andre tæller Anderson-gengangerne Bill Murray, Edward Norton, Frances McDormand og Jeff Goldblum. Der er dog også gjort plads til nye, mindst lige så imponerende navne som Bryan Cranston, Greta Gerwig, Scarlett Johansson og Harvey Keitel.

Forpremiere med Soundvenue og CPH PIX 13. maj – premiere 31. maj.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. ’Sankt Bernhard Syndikatet’

Mads Brügger, der tidligere har instrueret de drilske dokumentarfilm ’Ambassadøren’ og ’Det røde kapel’, har med ’Sankt Bernhard Syndikatet’ prøvet kræfter med sin første fiktionsfilm.

I de to hovedroller ses ’Den Korte Radioavis/Weekendavis’-duoen Rasmus Bruun og Frederik Cilius som Rasmus og Frederik. Da de to gamle Herlufsholm-kammerater efter lang tid genforenes, foreslår den håbefulde iværksætter Frederik, at Rasmus investerer sin millionarv i et genialt projekt: De skal tage til Kina og opdrætte sanktbernhardhunde, som kan sælges til store summer på det sorte marked. Forretningseventyret fører til ydergående eskapader i en kulsort komedie.

Premiere 9. maj. Soundvenue og DriveNow afholder forpremiere med dertilhørende Q&A allerede 7. maj.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. ’Skjold & Isabel’

På årets udgave af dokumentarfestivalen CPH:DOX var Emil Næsby Hansens ’Skjold & Isabel’ noget af et publikumshit. Med hele tre ekstravisninger kom filmen således på en femteplads på listen over festivalens mest sete film. Vores begejstrede anmelder kastede også fem stjerner efter filmen, som han kaldte »et berusende, sørgmodigt, sanseligt break up-digt«.

Filmen, der nu får regulær biografpremiere, følger ekskæresterne Skjold og Isabel over en varm sommer i København. Gennem både rørende og sjove scener forsøger de både at holde fast i hinanden og skubbe hinanden væk.

Premiere 24. maj.

Andrea Berntzen i ‘Utøya 22. juli’. (Foto: Agnete Brun)

5. ’Utøya 22. juli’

Den erfarne instruktør Erik Poppe sprang ud i sit hidtil sværeste projekt, da han besluttede sig for at filmatisere Anders Breiviks forfærdelige massakre på en sommerlejr på Utøya i 2011, hvor 69 personer omkom. Kritiske røster mente, at det var for tidligt at genskabe hændelsen, og da ’Utøya 22. juli’ fik verdenspremiere på årets Berlinale, delte den da også vandene.

Lavet i et tæt samarbejde med massakrens overlevende og pårørende ses filmen udelukkende fra de unges perspektiv, mens gerningsmanden, hvis geværskud konstant kan høres på lydsiden, kun anes i glimt. Samtidig er den optaget i ét, langt skud, så publikum selv kan opleve de forfærdelige 72 minutter, det tog, før politiet fik stoppet Breivik.

Premiere 3. maj.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. ’Solo: A Star Wars Story’

Allerede i denne måned kommer årets ’Star Wars’-film, der som bekendt er et spinoff om Han Solo, spillet af Alden Ehrenreich. I filmen, der foregår før ’Star Wars Episode IV: Et nyt håb’, møder den unge smugler både sin sidenhen faste makker Chewbacca (Joonas Suotami) og Lando Carissian (Donald Glover). Derudover medvirker blandt andre Woody Harrelson, Emilia Clarke, Paul Bettany og Thandie Newton.

Filmen har haft et noget rodet produktionsforløb, hvor ’The Lego Movie’-instruktørerne Phil Lord og Christopher Miller blev fyret, og erfarne Ron Howard blev hentet ind, hvilket blev fulgt af en stor mængde ekstraoptagelser. Det bliver særdeles spændende at se, hvor helstøbt en oplevelse vi har i vente.

Premiere 23. maj.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’Alt om min søn’

»Man glemmer at trække vejret«, skrev vores anmelder, da hun under CPH PIX tilbage i oktober belønnede ’Custody’ med fem stjerner. Nu får franske Xavier Legrands instruktørdebut regulær biografpremiere i Danmark under den nye titel ’Alt for min søn’.

Det intense drama omhandler 11-årige Julien, fantastisk spillet af unge Thomas Gioria, der er fanget midt i sine forældres svære skilsmisse. Moren (Léa Drucker) søger om eksklusiv forældremyndighed, da hun beskylder faren (Denis Ménochet) for voldelige anfald. Han benægter kategorisk dette, mens hans adfærd bliver mere og mere utilregnelig.

Premiere 3. maj.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. ’Foxtrot’

Israelske ’Foxtrot’ blev spået store chancer for indlemmelse i årets felt af bedste ikke-engelsksprogede film til Oscar-uddelingen, men filmen klarede lige præcis ikke cuttet. Hypen kom dog ikke af ingenting.

Da filmen fik premiere på Venedig-festivalen, hvor den i øvrigt vandt The Grand Jury Prize, hyldede Variety den eksempelvis med ordene: »Samuel Maoz gik i en risikabel retning ved at lave en så anderledes og dristig en film som ’Foxtrot’, og hans mod betaler sig på måder, der får én til at række ud efter superlativer«.

Handlingen starter ved et forældrepars fortvivlede sorg, da de får at vide, at deres søn er død i forsvarets tjeneste. Med sin tredelte struktur dvæler ’Foxtrot’ dog ikke længe ved sorgen. I stedet skifter den abrupt retning flere gange undervejs.

Premiere 9. maj.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. ’Tully’

I komediedramaet ’Tully’ genforenes instruktør Jason Reitman med Diablo Cody, som stod bag manuskriptet til deres fælles store gennembrudshit ’Juno’. Charlize Theron, som også havde hovedrollen i Reitman og Codys ’Young Adult’, spiller i den nye film Marlo, der slider i det for sine tre børn og travle mand. En dag hyrer hendes bror barnepigen Tully, spillet af Mackenzie Davis (’Halt and Catch Fire’), så Marlo kan blive aflastet lidt. Først er hun tøvende, men snart knytter hun et uundværligt bånd med barnepigen.

Premiere 9. maj.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. ’Deadpool 2’

Den ventede ’Deadpool’-efterfølger oplevede visse vanskeligheder i starten af sin produktionsfase, idet instruktør Tim Miller på grund af kreative uenigheder blev fyret. Nu er filmen dog snart i biografen, og det er gentagne gange blevet påpeget med den ene mere opfindsomme teaser efter den anden.

Videoerne er dog så ironiske, at vi stadigvæk ikke ved meget om filmens plot. Udover Ryan Reynolds vansirede ekssoldat Wade ser det ud til, at handlingen vil rotere om drengen Russell, spillet af Julian Dennison (’Hunt for the Wilderpeople’), som Josh Brolins skurkagtige Cable er på udkig efter. Derudover kommer der nye ansigter i form af Zazie Beetz (’Atlanta’) og Terry Crews.

Premiere 16. maj.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

11. ’Blockers’

At Kay Cannon med ’Blockers’ får sin instruktørdebut betyder bestemt ikke, at hun er uvant i komediegenren. Hun har således allerede ageret manuskriptforfatter på succeserne ’30 Rock’, ’New Girl’ og ’Pitch Perfect’-trilogien.

Hendes nye og forbløffende anmelderroste film handler om tre forældre, spillet af Leslie Mann, John Cena og Ike Barinholtz, der finder ud af, at deres tre døtre har lagt en plan for at miste deres mødom under Prom Night. Det får de akavede forældre til i flere absurde og komiske optrin at agere cock blockers for døtrene, der spilles af Gideon Adlon, Geraldine Viswanathan og Kathryn Newton. Sidstnævnte har i de sidste par år haft roller i flere store produktioner som ’Big Little Lies’, ’Halt and Catch Fire’ og ’Lady Bird’.

Premiere 31. maj.

Læs også: Mads Brügger om ‘Sankt Bernhard Syndikatet’ – »En meget, meget mørk komedie«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af