Scarlett Johansson forlader transrolle efter voldsom kritik

Scarlett Johansson forlader transrolle efter voldsom kritik
Scarlett Johansson. (Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images)

Det er kun lidt over en uge siden, at Scarlett Johansson løftede sløret for sin kommende rolle som den transkønnede 1970’er gangsterboss Dante ‘Tex’ Gill i Rupert Sanders ‘Rub & Tug’, men nu har stjerneskuespilleren valgt at trække sig fra rollen efter voldsom kritik fra Hollywoods LGBTQ-samfund.

Castingen af Johansson blev hurtigt hvirvlet ind i en større kontrovers, da flere langede ud efter Hollywoods beslutning om endnu en gang at lade en ciskønnet skuespiller portrættere en transkønnet rolle. De transkønnede skuespillere Trace Lysette og Jamie Clayton kristerede blandt andet Hollywood for at forbigå transkønnede skuespillere i forbindelse med både transkønnede og ciskønnede roller. Men nu reagerer Johansson altså på tiltalen.

»I lyset af nye etiske spørgsmål, der er blevet rejst i forbindelse med min casting som Dante ‘Tex’ Gill’, har jeg besluttet at trække min deltagelse respektfuldt fra projektet«, udtaler Johansson i en pressemeddelse til Out Magazine.

»Vores kulturelle forståelse af transkønnede mennesker bliver hele tiden større, og jeg har lært meget fra fællesskabet, siden jeg gav min første udtalelse om min casting, og indså, at den var ufølsom«, fortsætter Johansson med henvisning til sin kommentar om, at kritikerne blot kunne henvende sig til skuespillere som Jeffrey Tambor og Jared Leto, der også har spillet transroller.

»Jeg nærer stor beundring og kærlighed til trans-samfundet, og jeg er taknemmelig for, at samtalen om inklusion i Hollywood fortsætter. I følge GLAAD (LGBTQ-forbund, red.) er antallet af LGBTQ+-karakterer faldet med 40% i 2017 fra det forgående år – uden repræsentation af transkønnede karakterer i nogen af de store studiofilm«.

Johansson udtaler desuden, at hun forstår, hvorfor mange følte, at Dante ‘Tex’ Gill burde blive portrætteret af en transkønnet person.

»[Jeg er] taknemmelig for, at denne casting-debat, selvom den er kontroversiel, har sat gang i en større samtale om diversitet og repræsentation i film«, fortsætter skuespilleren.

»Jeg mener, at alle kunstnere bør tages i betragtning ligeligt og fair. Mit produktionsselskab These Pictures søger aktivt projekter, der både underholder og skubber grænser. Vi ser frem til at samarbejde med alle samfund for at bringe de mest gribende og vigtige historier ud til publikummer over hele verden«, afslutter Johansson.

Siden skuespillerens pressemeddelelse har Hollywoods LGBTQ-samfund rost Johansson for beslutningen. GLAADs direktør Sarah Kate Ellis udtaler blandt andet:

»Scarlett Johanssons udtalelse, sammen med de transkønnede stemmer, der råbte op omkring denne film, er gamechangers for fremtidens transkønnede billeder i Hollywood«.

Flere har desuden reageret på Twitter:

Læs også: Hollywood whitewashing: Scarlett Johansson som japansk cyborg i ‘Ghost in The Shell’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af