De største overraskelser, uretfærdigheder og en ægte hjertevarmer ved nattens Emmy-uddeling

Emmy-natten var fuld af overraskelser, og det var ikke kun en god ting.
De største overraskelser, uretfærdigheder og en ægte hjertevarmer ved nattens Emmy-uddeling
Elisabeth Moss og Samira Wiley fra 'The Handmaid's Tale' overrakte en pris under Emmy-uddelingen. Kun sidstnævnte vandt dog en pris. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

1. Elisabeth Moss og ’The Handmaid’s Tale’ var en one-off

’The Handmaid’s Tale’ var sidste års helt store vinder med såvel prisen for bedste dramaserie som bedste kvindelige hovedrolle til Elisabeth Moss, birolle til Ann Dowd, instruktion og manus. Det var ventet, at sæson 2 ville få kamp til stregen af ’Game of Thrones’, der ikke var i spil sidste år, mens Moss lignede en relativt sikker prisvinder for andet år i træk.

Det eneste, ’The Handmaid’s Tale’ fik med hjem, var imidlertid en pris til Samira Wiley for bedste ’gæsteskuespillerinde’, og man må således sande, at nyhedens interesse er falmet for Hulu-serien, som mange i akademiet nok simpelthen har haft svært ved at sidde igennem – ligesom visse andre. Serien er dyster, illusionsløs og fuld af lidelser, og tidsåndsfaktoren har ikke kunnet bære ind i sæson 2. Jeg tvivler på, at ’The Handmaid’s Tale’ vender tilbage til toppen.

Donald Glover ser forståeligt nok ikke vildt begejstret ud backstage under Emmy-festen. (Foto: Rebecca Sapp/Getty Images)

2. Donald Glover frosset ude

Ved sidste års Emmy-uddeling vandt Donald Glover både prisen for bedste skuespiller og bedste instruktion i kategorien bedste komedie med sin hyldede serie ’Atlanta’. Da den seneste årrækkes vinder af hovedprisen Bedste Komedieserie, ’Veep’, ikke var aktuel i år, var der derfor lagt i kakkelovnen til, at ’Atlanta’ skulle få en stor aften med sin meget omtalte sæson 2, der gjorde det umulige og overgik første ombæring i originalitet og uforudsigelighed.

Men ak. Selvom Donald Glover havde gjort et Teddy Perkins-stunt klar i salen, blev hverken han eller hans ’Atlanta’-kolleger kaldt på scenen én eneste gang. I stedet dominerede Amazons periodekomedie ’The Marvelous Mrs. Maisel’ komediefeltet med fem priser, inklusive for Bedste Komedie, mens også HBO’s ’Barry’ gjorde det godt, blandt andet med prisen for bedste mandlige hovedrolle til Bill Hader, som Glover altså vandt sidste år.

Intet ondt ord om ’Mrs. Maisel’ eller ’Barry’ – men ’Atlanta’ sæson 2 er til stadighed årets store serieoplevelse, og efter en relativt progressiv uddeling sidste år må man sande, at Akademiet stadig er en konservativ forsamling, der helst ikke vil udfordres for meget.

Regina King var den første sorte vinder under nattens ellers meget hvide show. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

3. Hvide vindere

Mens Oscar kæmpede med at være so white – og so male – har Emmy de seneste år præsenteret sig bedre. Sidste år dominerede kvindedrevne serier som ’The Handmaid’s Tale’ og ’Big Little Lies’ således, mens ’Atlanta’ og Donald Glover som sagt gjorde en god figur på den afroamerikanske front.

I år startede showet med en ironisk sang med titlen ’We Solved It’, der gik på, at alt nu bare er okay i Hollywood efter den seneste tids Metoo- og diversitetsdiskussioner. Derefter beviste Emmy-uddelingen selv, hvor ironisk budskabet var, da den ene hvide vinder efter den anden indtog scenen. Faktisk tog det fem kvarter, før den første ikke-hvide modtager kom på vinderpodiet i form af Regina King, der vandt prisen for bedste kvindelige hovedrolle i en miniserie/tv-film for Netflix-krimien ’Seven Seconds’.

Benedict Cumberbatch gik tomhændet hjem fra nattens Emmy-fest. (Foto: Tommaso Boddi/Getty Images)

4. Masser af Versace, men ingen Cumberbatch

De fleste havde regnet med, at superstjernen Benedict Cumberbatch ville vinde for bedste mandlige hovedrolle i en miniserie for sin flotte titelpræstation som narkovrag og traumatiseret rigmandssøn i ’Patrick Melrose’.

Men Cumberbatch og ’Patrick Melrose’ blev kørt fuldstændigt inden om af den i USA populære, men herhjemme utilgængelige ’The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story’ (opfølgeren til OJ-serien sidste år), hvis Darren Criss vandt hovedrolleprisen. Det er selvfølgelig fint, at Emmy-akademiet ikke lader sig forblinde af indtoget af store stjerner i tv-land, men man kan også mistænke mange akademimedlemmer for slet ikke at have set ’Patrick Melrose’, som man godt kan argumentere for besidder en af Cumberbatchs bedste præstationer i karrieren.

Matthew Rhys med sin første Emmy. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

5. Kærlighed til ’The Americans’

Vi håbede, at en af de seneste års bedste serier, FX’ ’The Americans’ (der herhjemme kan ses på ’Netflix’), ville få noget Emmy-love med sin allersidste sæson. Men det var ikke som skrevet i granit, og det var derfor dejligt at se, at Matthew Rhys hjemtog den tunge pris som bedste mandlige hovedrolle i en dramaserie foran konkurrenter som Jeffrey Wright og Ed Harris (begge ’Westworld’) og sidste års vinder Sterling K. Brown (’This Is Us’). Det var første gang, at ’The Americans’ vandt en hovedrollepris ved The Emmys, ja, faktisk er et par gæsterollepriser til Margot Martindale seriens eneste sejre gennem tiden.

Derudover vandt Joel Fields og Joseph Weisberg manusprisen for seriens allersidste, fuldstændigt sublime afsnit, og det var så fortjent, som det kunne blive.

Alt i alt må man stadig sige, at Emmy-akademiet langt fra har givet ’The Americans’ den opbakning, som de burde have gjort, men i år udgjorde trods alt et plaster på såret.

Thandie Newton var den eneste ‘Westworld’-vinder. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

6. Stort anlagte serier ignoreret

Allerede ved nomineringerne stod det klart, at David Lynchs comeback til Twin Peaks nok alligevel var for kompromisløst til at falde i akademiets brede smag. Men det er stadig bemærkelsesværdigt, at The Return ikke kunne samle så meget som en enkelt lille pris. David Lynch var en outsider til prisen for bedste instruktør i en miniserie, men den gik i stedet til ’The Assassination of Gianni Versace’. Eneste trøst er, at det originale ’Twin Peaks’ heller ikke vandt nogen tunge Emmy-priser, hvilket jo ikke rigtigt skadede dens langsigtede renommé. Nå ja, og så er Lynch sikkert pænt ligeglad.

Værre er det nok for HBO, at deres svinedyre flagskib ’Westworld’ ikke for alvor er blevet taget imod af den amerikanske tv-branche. Thandie Newton, der spiller robotten Maeve i serien, vandt for bedste birolle, men ellers blev det ved nomineringerne. Til gengæld kunne HBO jo så glæde sig over, at ’Game of Thrones’ var tilbage på tronen.

Henry Winkler med den Emmy, han har vundet på i 43 år. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

7. Og en hjertevarmende fortjent pris

Vi havde på forhånd udtrykt vores ønske om, at veteranen Henry Winkler skulle vinde en Emmy for sin rolle som dramalærer i HBO-komedien ’Barry’. Og ønsket gik i opfyldelse, hvilket særligt var bevægende, fordi Winkler første gang var Emmy-nomineret helt tilbage i 1976 (for ’Happy Days’), men aldrig har vundet prisen.

»Jeg skrev det her for 43 år siden«, sagde han i sin tale. »Skip Brittenham (kendt Hollywood-advokat, red.) sagde til mig for lang tid siden, ’hvis du bliver ved bordet længe nok, skal du nok få de gode kort’. I aften kunne jeg rydde bordet«.

Læs også: Her kan du streame Emmy-serierne, der er blevet overset herhjemme 

Læs også: ‘Game of Thrones’ sejrede, ‘Atlanta’ fik smæk: Se alle nattens Emmy-vindere

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af