Mesterinstruktør, ‘Big Lebowski’ og lyden af Nic Cage: Syv events, du ikke må misse på CPH PIX

Danmarks største fiktionsfilmfestival er skudt i gang, og foruden mere end 180 titler på programmet byder festivalen også på talrige events uden for biografsalen. Vi guider dig til højdepunkterne.
Mesterinstruktør, ‘Big Lebowski’ og lyden af Nic Cage: Syv events, du ikke må misse på CPH PIX
Eva Mendes og Denis Lavant i Carax' i 'Holy Motors'.

1. Masterclass med Leos Carax

Den franske auteur Leos Carax, der står bag mesterværker som ’De elskende fra Pont-Neuf’ og ’Holy Motors’, gæster Filmskolen, hvor han fortæller om sit filmiske oeuvre, heriblandt det kommende musicaldrama ’Annette’, der har Adam Driver i hovedrollen.

Carax er selvlært instruktør og manuskriptforfatter, der gjorde en stærk entré med sin første film ’Boy Meets Girl’ fra 1984 og fik stor ros for sin sidste udgivelse af det fantasyprægede drama ’Holy Motors’ fra 2012 – en periode på knap 30 år, hvor auteuren har udviklet sin særegne og eksperimenterende stil.

Christoffer Boe er vært for arrangementet, hvor det også vil være muligt at stille spørgsmål fra salen.

Mød den verdenskendte instruktør på Den Danske Filmskole den 7. oktober kl. 13, billetter findes her.


Crispin Hellion Glover.

2. Crispin Hellion Glover Live

Den amerikanske skuespiller og multikunstner Crispin Hellion Glover er for mange kendt som George McFly i ’Back to the Future’, men det er ikke det, du vil huske ham for, efter du har oplevet ham i Cinemateket, hvor han opfører sit ’Big Slide Show’ (et mix af optræden, oplæsning og stand-up), hvorefter hans surrealistiske komediefilm ’What Is It?’ fra 2005 bliver vist.

I 2011 gæstede Glover PIX med en mindeværdig og rablende skør præsentation af filmen ’It Is Fine! Everything Is Fine’, der skaber forventninger til, hvilke tricks kunstneren har oppe i ærmet denne gang. ’What Is It?’ er både skrevet og instrueret af Glover, og filmen følger en ung mand, der hovedsageligt interesserer sig for snegle og salt. Castet består af mennesker med Downs syndrom, og filmens budskab er ligesom Glovers uforudsigelige shows at få folk til at reflektere over, hvad de ser, og hvorfor de ser det.

’Crispin Hellion Glover Live’ opføres i Cinemateket den 9. oktober kl. 19.15, køb billetter her.


Nikolaj Lie Kaas, Mads Mikkelsen, Ulrich Thomsen og Søren Pilmark i ‘Blinkende Lygter’.

3. ’Blinkende lygter’ live

Anders Thomas Jensens legendariske komediedrama ’Blinkende Lygter’ fra år 2000 hyldes den 8. oktober, når PIX inviterer til live-reading af ny-klassikeren med omvendt kønsfortegn: Det er nemlig en række prominente skuespillerinder, der skal fremføre de ikoniske replikker fra filmen.

Og det er ikke svært at forestille sig, at de hysterisk morsomme og absurd dumme dialoger får nyt liv, når de læses op af kvindelige modstykker til Arne, Thorkild, Peter, Stefan og de andre.

»Det ska’ jeg da ha’! Det ska’ jeg da ha’, Thorkild!«.

’Blinkende Lygter live’ kan ses på Nørrebro Teater den 8. oktober kl. 19, billetter findes her.


Cousin ‘These Walls’ instrueret af Lauge Roland og Magnus Lund.

4. Musikvideofest i Cinemateket

Fredag aften står i musikvideoens tegn, når Cinemateket viser de mest interessante nye bud på musikvideoer af danske upcoming-instruktører, der igen i år konkurrerer om at vinde prisen for bedste musikvideo.

PIX har udvalgt en række videoer produceret af nye instruktørnavne, der hver især præsenterer kreative og nyskabende måder at fortolke musik på med deres narrative værker. Publikum afgør, hvilken instruktør der vinder aftenens konkurrence og går hjem med den eftertragtede pris.

Baren åbner klokken 20, hvor der også vil blive skruet op for musik og festivitas i Cinematekets lokaler.

Arrangementet afholdes fredag den 5. oktober med videovisning fra kl. 21.30, find billetter til musikvideofesten her.


Adam Christian Clark i ‘Newly Single’.

5. ‘Newly Single’: Kønsdebat med Clark og Tafdrup

Der er kønsdebat på programmet søndag aften, når PIX inviterer til middag i Hahnemanns køkken og viser den sorte noir-komedie ’Newly Single’ præsenteret af instruktør Adam Christian Clark, der desuden sidder klar til at debattere kønsroller på film i selskab med danske Christian Tafdrup, som tidligere i år skabte røre med sin film ’En frygtelig kvinde’.

Clark har både skrevet, instrueret og spiller hovedrollen i ’Newly Single’, der er løst baseret på hans eget liv. Filmen følger den selvcentrerede (well) filminstruktør Astor, der er på kanten af sit gennembrud, da hans kæreste pludselig forlader ham, hvorefter han kaster sig hovedløst ud i en stribe komiske og meget mislykkede dates.

‘Newly Single’ er en del af serien Made Indie USA, som Soundvenue co-præsenterer.

Kan opleves i Hahnemanns køkken den 30. september kl. 18.30, find billetter her.


Jeff Bridges, Steve Buscemi og John Goodman i ‘The Big Lebowski’.

6. Bowling, white russians og ’The Big Lebowski’

Coen-brødrenes kultklassiker ’The Big Lebowski’ fylder 20 i år, og det fejres autentisk i en vaskeægte bowlinghal, hvor filmen bliver vist med The Dudes favoritdrink ved hånden (white russian, hvis man skulle være i tvivl).

Bowlingtemaet kommer sig af yndlingsbeskæftigelsen for The Dude, hovedkarakteren spillet af Jeff Bridges, der sammen med sine to holdkammerater, Donny (Steve Buscemi) og Vietnamveteranen Walter (John Goodman), går op i sporten med hud og hår(d attitude). The Dude kommer i problemer både på og uden for bowlingbanen, hvor han kommer op at toppes med diverse rigmænd, pornokonger og tyske nihilister i forsøget på at få erstattet sit elskede gulvtæppe.

Efter filmvisningen åbner hallen for en gratis omgang bowling, så hermed en opfordring til at efterleve Walters vise ord: »Fuck it, Dude. Let’s go bowling«.

Arrangementet afholdes i Bowlernes hal den 6. oktober kl. 19.30, billetter kan findes her.


Nicolas Cage som Red Miller i ‘Mandy’.

7. Talk: Lyden af ’Mandy’

Islandske Jóhann Jóhannsson er kendt som den hæderkronede komponist bag soundtracks til store film som ’Arrival’, ’Sicario’, ’Prisoners’ og ’Teorien om alting’, og det var et stort tab for filmmusikken, da han gik bort i februar. Derfor hylder PIX ét af hans sidste musikalske projekter, nemlig lyden til Panos Cosmatos’ syrede hævnfilm ’Mandy’.

Arbejdet med Jóhannssons hypnotiske score – der i filmen ledsager skovhuggeren Red Miller (Nicolas Cage) i jagten på en satanisk kult – vil blive fremlagt og diskuteret af producer Randall Dunn og musiker Timm Mason, der specialiserer sig i modularsynthesizere. De afslører blandt andet, at det musikalske arbejde med ‘Mandy’ var lidt af en ønskedrøm for Jóhannsson. Efterfølgende ruller syregyset over det store lærred.

Kan opleves i Grand Teatret den 28. september kl. 21.30, billetter findes her.

Læs også: De 10 mest essentielle film på årets CPH PIX-festival

Læs også: Den storhypede ‘Sorry To Bother You’ kommer til CPH PIX som sidste øjebliks-surprise

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af