‘Klovn’ afsnit 10: Casper, Frank og Lene slutter på toppen

Thomas Spejlborg Sejersen har skrevet om alle afsnit i den nye sæson 'Klovn'. Dette er sidste kapitel.
‘Klovn’ afsnit 10: Casper, Frank og Lene slutter på toppen
Casper Christensen og Lene Nystrøm i 'Klovn'. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

Spoiler alert: Læs først, når du har set tiende afsnit i den nye sæson ‘Klovn’.)

Ugens fedt, fedt, fedt

Det er ubestrideligt ugens højdepunkt – ikke bare i ’Klovn’, men i det hele taget – at syvende sæsons finale, ’B.S. Skalaen’, hører til blandt sæsonens bedste.

Det er desuden umuligt at udpege ét højdepunkt i afsnittet, når der rundt regnet er samme antal, som fætter Andreas i rollen som en slags toastmaster formår at invitere til Frank og Mias spontan/surprise-bryllup. Det vil sige en 30-40 stykker.

Selvfølgelig skal det hele slutte med (et forsøg på) at fejre forholdet mellem Frank og Mia. Det har nemlig stået som et brændende og meget overraskende emotionelt lys i en stedvis svingende sæson. Turtelduerne er vokset på os, gennem MDMA-trips og trekanter, og flere gange over de seneste par måneder har jeg taget mig selv i at heppe på The Hvams, som man hepper på hovedrollerne i en romantisk komedie.

Og selvom Frank er lige så romantisk, som Casper er sympatisk, kan han godt – i hvert fald når han kan gå fra top- til bundskat – mande sig op til at rulle det store bryllupskavaleri ud. At Revisor-Kurt (geniale Kurt Dreyer) viser sig at være en Fedora-hatteklædt elefant i en glasbutik, er jo ikke Franks skyld.

(Foto: Per Arnesen/TV 2)

Brylluppet giver ikke bare mening for Frank og Mia. Det skaber også den perfekte anledning til at samle holdet, vi elsker at hade – og hader at elske (Pykker, jeg kigger særligt på dig).

Det nytter ikke at remse alle bryllupsgæsterne op, for det vil fylde resten af denne tekst. Man bør dog bemærke, at én helt særlig person mangler. Niels Weyde, der spillede Mias far, Ole – og som udfordrer Robert De Niro i at være verdens mest belastende svigerfar – gik bort mellem ’Klovn: Forever’ og denne sæson. Og han er savnet. Om det så bare er til en henkastet kommentar om ’Fru af og til’ eller et rasende angreb på en rådden sokkel.

Finalen er dedikeret til Weyde, og jeg er sikker på, at han griner med fra et bedre sted. For der er virkelig meget at grine af. For eksempel de drastiske og potentielle konsekvenser af, at Frank har efterladt Mia i B.S. Christiansens luftballon. Eks-jægersoldaten siger:

»Det største problem er, hvis hun driver ind over Kastrup Lufthavn. Så er de nødt til at sende en F-16 i luften. Og så skyder de hende ned«.

(Foto: Per Arnesen/TV 2)

Eller en senere replikudveksling efter Mia gudskelov er landet i (nogenlunde) god behold:

Pykker: »Hvor faldt du ned henne?«

Mia: »Jamen, det var ude i Høje Taastrup et eller andet sted, hvor ballonen fik fat i det der træ«.

Casper: »Det er næsten endnu mere farligt end luftballonen. Høje Taastrup. Der er jo virkelig meget bandekriminalitet«.

Jeg kunne blive ved. Og så har jeg ikke engang nævnt Torben Havemand (Bjarne Brændeskov).

Ugens revanche

Der er blevet skrevet og sagt meget negativt om Lene Nystrøms deltagelse i ’Klovn’. Jeg har heller ikke selv holdt mig for fin. Hun har ganske overvejende føltes som et skingert fremmedlegeme, der karaktermæssigt ikke har fået meget andet at arbejde med end coke og sprut.

Her på falderebet må jeg dog erkende, at hun tager en uventet og stærk revanche. Nystrøm skruer simpelthen op på 10-11 på B.S.-skalaen – og folder endelig sit komiske talent ud på ublufærdig og sorthumoristisk facon.

Først her (for eksempel, da hun mener at kunne indhente en flyvende luftballon i sin limousine) forstår vi dybderne af Lenes tragedie, og hvad der har været Hvam og Christensens intention med at caste Nystrøm: Caspers udnyttelse af den fallerede verdensstjerne med Frank på sidelinjen viser os, hvor overfladiske og elendige mennesker de stadig er.

(Foto: Per Arnesen/TV 2)

Som et lig løftes Lene efter tæppefald ud fra bagsædet af sin deltidsejede limousine. Bedemændene er hendes nuværende kæreste (der kun elsker hendes penge og renommé) og eksmanden Søren Rasted (som slet ikke ligner en størrelse 54). Hun smides væk, fordi mændene skal ind og have en øl. Det er tungt. Det er ’Klovn’.

Oveni Nystrøms revanche tager afsnittet også til genmæle i forhold til kritikken af sæsonens pseudo-kendisser. B.S. leverer en suveræn cameo bakket op af sin stupide risikoskala, som alle – undtagen Frank – tilsyneladende kender og bruger. Jeg vil uden tvivl selv tage den i brug.

Ugens comeback

Når Revisor-Kurt vender tilbage og endda åbner et afsnit, så ved man, at det ser »re’dig, re’dig godt ud«. Han formår nemlig altid at skabe splid mellem Frank og enten Mia eller Casper gennem sin eklatante mangel på situationsfornemmelse.

Kurt giver Casper en idiotisk gave (et fint callback til ’En revisor-smølfe-CD’) og forklarer Frank, at det er skattemæssigt ufordelagtigt, at han ikke er gift med Mia. Derefter får han dem gift – uden tilladelse – og sender Mia på kollisionskurs med Forsvarets antiluftskyts.

Revisor-Kurt. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

Når så vanvittige handlinger er i spil, er det svært at vælge afsnittets bedste Kurt-øjeblik. Er det scenen, hvor han med uforholdsmæssig voldsomhed kører dyttende ind og afbryder Franks frieri? Eller kort efter, hvor han upåvirket af sin skandaløse optræden og Mias livsfarlige situation først tager opstemt imod et glas champagne fra Lene og dernæst viser sig at være bekendt med B.S.-skalaen?

Burde man i virkeligheden ikke bare give Kurt sin egen spinoff-serie? »Klart«.

Bundlinjen

Frank og Mia skal giftes, hvilket udløser en cameo- og birolle-galore. Og selvom brylluppet ikke går som planlagt – og årsagen ikke er den mest romantiske – så får Frank, Mia og ’Klovn’ et stort JA herfra.

Hvis ’B.S. Skalaen’ bliver det sidste afsnit nogensinde, slutter ’Klovn’ både nogenlunde lykkeligt og på toppen.

Så er der bare tilbage at vente på ’Klovn – Happyland’.

Læs også: Anmeldelse af ‘Klovn’ afsnit 9 – »Frank Hvam på trekantjagt er nærmest nuttet«

Læs også: Casper & Frank om ny stil i ‘Klovn’ – »vi blev trætte af at se 45-årige mænd løbe rundt i bar røv«

Tv-serie. Skabere: Frank Hvam og Casper Christensen. Medvirkende: Frank Hvam, Casper Christensen, Mia Lyhne, Lene Nystrøm, B.S. Christiansen, Kurt Dreyer, Elsebeth Stentoft, Rigmor Ranthe, Ernst Jannerup Gjesing, Roger Kormind, Søren Rasted, Bjarne Brændeskov. Spilletid: ca. 25 min.. Premiere: Ude som snigpremiere på TV 2 Play, vises på TV 2 15. oktober
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af