‘Klovn’ afsnit 9: Frank Hvam på trekantjagt er nærmest nuttet

Hver uge går Thomas Spejlborg Sejersen i kødet på det nyeste afsnit i det længe ventede tv-comeback til 'Klovn'.
‘Klovn’ afsnit 9: Frank Hvam på trekantjagt er nærmest nuttet
Frank Hvam og Casper Christensen i næstsidste afsnit 'Klovn'. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

(Spoiler alert: Læs først, når du har set niende afsnit i den nye sæson ‘Klovn’.)

 Ugens fedt, fedt, fedt

Det er tæt på ubegribeligt, at der skulle gå 13 år, fra ’Klovn’ havde premiere, til Mia og Frank beslutter sig for at peppe deres evindelige »nussen« op med en fræk ménage à trois.

Så da det stod klart, at den sagnomspundne trekant var det altoverskyggende projekt for ugens afsnit, lagde jeg mig tilbage i sofaen og lod mig forføre. Jeg elsker nemlig ’Klovn’ i særlig høj grad, når Hvam og Christensen tager os med på eventyr, hvad end det så er ud på Tour de Fis eller ind i parforholdets gråzoner.

Ud med hverdagen – ind med eventyret!

Der skal ikke meget mere til end en parmiddag (som jeg vender tilbage til) og en ’Mias måne’, før Mia og Frank sidder i trekantssaksen. Men vi ved jo også fra de forudgående seks sæsoner og to film, at deres sexliv ikke ligefrem er »creme de la creme«.

Scenen, hvor Mia og Frank planlægger og skriver regler, er afsnittets højdepunkt. Og det skyldes først og fremmest, at Hvam er så fin, ja, vel nærmest nuttet, når han tillidsfuldt og opstemt præsenterer sine regelforslag:

»Jeg vil gerne have øjenkontakt«.

»Holde mig i hånden, uanset hvad der sker«.

Mia Lyhne og Frank Hvam på jagt efter en fræk aftale. (Foto: Per Arnesen/TV 2)

Som reglerne illustrerer, er og bliver Frank et barn. Her et nuttet barn. Men senere viser han barnets grimme side, når han ufølsomt afviser Mias orange kjole – og særligt dens nedringede udskæring – på grund af hendes tendens til »at spætte«.

Selve trekanten bliver ikke til noget, men det er både symptomatisk for ’Klovn’, og det gør heller ikke noget for os, publikum. For vi har allerede set det mest pinlige, det, som gør allermest ondt: Mia svigter nemlig totalt Franks regler, når hun erotisk opslugt af det obligatoriske tredje hjul mister både øjen- og håndkontakt med sin husbond, der let febrilsk står og giver hende en omgang skuldermassage.

Ugens wingman

Med tiden er Franks venner – og her tænker jeg særligt på Lars og Casper – blevet for svært relaterbare for den stakkels klovn. Lars gik over stregen, da han foreslog et partnerbytte i afsnittet ’Mamma Mia’, mens identifikationen med Casper som et civilstatusforbillede led et afgørende knæk efter Iben-skilsmissen.

Jovist, Casper spiller en form for en rolle i Franks Projekt Trekant. Det er for eksempel ham, der introducerer og forklarer begrebet »First Man«.

»Det er [din] billet ind til fisse resten af livet. Få manden overstået som det første. Få ham kørt afsted. Så kan du bare fortsætte med damer hele tiden«.

(Foto: Per Arnesen/TV 2)

Men når alt kommer til alt, er Casper jo en elendig wingman, for han tænker kun på sig selv. Derfor ender det naturligvis også med, at det bliver ham, og ikke Frank, der skal have (endnu) en trekant med Lene og veninden Donna.

Prisen for ugens ven, ugens wingman, skal derfor klart gå til lumre Michael Carøe. Det er hans erotiske opvågnen, der overbeviser Frank (og Mia) om, at trekanten er den hellige gral. Og Carøe er vidunderlig – og så meget for meget (på den sjove måde) – når han ublu skamkysser Susans hals til middag hos Frank og Mia.

Ugens lavpunkt

Ugens lavpunkt er igen igen hele sæsonens lavpunkt. Der er ganske enkelt for mange fremmedlegemer i birollernes univers.

I denne uge føles historien om Lenes norske plastmilliardærfar løsrevet fra resten af afsnittet. Han giver Frank en nøglering, som ifølge Casper ville have reddet trekanten, fordi Frank så ikke ville have glemt nøglen til sit hus. Nej. Den er for langt ude. Og sjovt er det ikke.

(Foto: Per Arnesen/TV 2)

Og endnu værre er det, at stakkels Fie og Malte efterhånden bare sendes væk (på overnatning eller sommerhustur), når der skal ske noget sjovt. Hvorfor er de så overhovedet blevet skrevet ind i serien i første omgang?

Heller ikke Mette Blomsterberg formår at karikere sit eget glansbillede, som ’Den store bagedyst’ har skabt – og som Mia i høj grad er tiltrukket af. Med al sandsynlighed kunne det have været sjovere at møde en arrogant udgave af konditorikonet, men hun er bare, som Blomsterberg er det typisk: fair og meget flink.

Ugens løgn

Frank og Casper lever i en verden af løgne. Jævnfør den ikoniske catchphrase »benægt, benægt, benægt«.

Og i denne uge gør Frank endnu engang en af verdens bedste løgnere – George »It is not a lie, if you believe it« Costanza fra Seinfeld – rangen stridig.

Frank skal overbevise Maltes klassekammerats far, Jørgen (Anders Brink Madsen), om, at det er ham, der skal passe ungerne, fordi Frank ikke kan – og ikke tør fortælle sandheden: At Mia og ham skal have en trekant. Her er, hvad han disker op med:

(Foto: Per Arnesen/TV 2)

»Vi har fået nogle billetter til ’Cats’ i London. Vi har fulgt Andrew Lloyd Webbers arbejde igennem mange år. Det er en slags kulmination på det«.

Løgnen er genial, fordi den er så langt ude og altså fungerer efter konceptet: Det kunne man aldrig have fundet på. Og Jørgen accepterer fortællingen: »Hvis I skal se ’Cats’, så skal I kraftedeme se ’Cats’«.

Desværre bliver Frank – som altid – afsløret til sidst.

Bundlinjen

Endelig tager ’Klovn’ favntag med den mytiske trekant, når Mia og Frank forføres af Carøe og Susans erotiske opvågnen. Men på klassisk ’Klovn’-maner er der langt fra idé til succes.

Næstsidste afsnit i denne sæson viser, at ’Klovn’ er bedst, når hverdagen træder i baggrunden – og Hvam og Christensen sender vores uheldige helte ud på eventyr.

Læs også: ‘Klovn’ afsnit 8 – Lars Hjortshøjs oprindelseshistorie chokerer

Tv-serie. Hovedforfattere: Frank Hvam og Casper Christensen. Medvirkende: Frank Hvam, Casper Christensen, Mia Lyhne, Lene Nystrøm, Mette Blomsterberg, Michael Carøe, Dya Josefine Hauch, Anders Brink Madsen, Rolf Rahbek. Spilletid: ca. 25 min.. Premiere: Ude som snigpremiere på TV 2 Play, vises på TV 2 8. oktober
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af