19 exceptionelt lovende film, vi kræver til Danmark i 2019

Det tegner til at blive et fremragende filmår i biografen, men en række stærke udenlandske titler mangler endnu at få premieredato herhjemme, heriblandt nyt fra ’Spring Breakers’-instruktøren Harmony Korine, Taika Waititis Hitler-komedie og Jim Jarmuschs zombiedrama med Bill Murray. Vi lister her de 19 film, vi brændende ønsker os at se på danske lærreder det kommende år.
19 exceptionelt lovende film, vi kræver til Danmark i 2019
Matthew McConaughey i Harmony Korines 'Beach Bum'.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. ’The Beach Bum’

Den anerkendte indie-instruktør Harmony Korine er tilbage med sin første spillefilm siden 2012’s krimi-hotte ’Spring Breakers’, og Matthew McConnaughey er tilbage på stranden som en afdanket version af en af de beach bums, han charmede publikummer med tidligere i karrieren. Her spiller han Moondog, en stoner af en enspænder, hvis liv krydser en række farverige karakterer spillet af blandt andre Isla Fisher, Snoop Dog, Zac Efron, Jonah Hill og Martin Lawrence. Et kuriøst cast samlet af en filmmager med flair for moralske deroutes og skæve eksistenser på kanten af samfundet .

 

Adam Sandler under Cannes-festivalen sidste år, hvor han var til stede med Noah Baumbachs ‘The Meyerowitz Stories’. (Foto: Antony Jones/Getty Images))

2. ’Uncut Gems’

Safdie-brødrene Josh og Benny bragede igennem på indiefilmscenen forrige år med den Guldpalme-nominerede krimithriller ’Good Time’, hvori en rasende god Robert Pattinson spillede over for Benny selv. I år følger brødrene op på anmeldersuccesen med dramakomedien ’Uncut Gems’, hvis plot endnu ikke er afsløret – men vi tillader os alligevel at skrue forventningerne i vejret baseret på castet bestående af (lettere karriere-skizofrene) Adam Sandler, i hvad der forhåbentlig er endnu en stærk indiepræstation a la ’The Meyerowitz Stories’, Lakeith Stanfield (’Sorry to Bother You’), The Weeknd, Pom Klementieff (’The Guardians of the Galaxy’) og Indina ’Let it Go’ Menzel.

 

‘The Lighthouse’.

3. ’The Lighthouse’

Robert Eggers debutspillefilm ’The Witch’ fra 2017 var en af de mest interessante gyserfilm fra nyere tid, så selvfølgelig skal vi have instruktørens ditto eventyrinspirerede værk ’The Lighthouse’ til Danmark. Her spiller Willem Dafoe en aldrende fyrtårnsbestyrer i Nova Scotia i Canada i starten af det 20. århundrede, der får besøg af Robert Pattinson i en endnu ukendt rolle. Ligesom ’The Witch’ er ’The Lighthouse’ produceret af indiehitfabrikken A24, og genren er fantasy-horror med et strejf af gamle søfarer-myter. Filmen er endvidere skudt i sort-hvid på 35mm, og med Eggers sans for atmosfæriske scenografier og historisk korrekt detaljerigdom er der lagt op til noget helt særligt.

 

Roman Griffin Davis, Taika Waititi og Scarlett Johansson i ‘Jojo Rabbit’.

4. ’Jojo Rabbit’

Efter den hylende morsomme ’Thor: Ragnarok’s Marvel-succes tager newzealandske Taika Waititi nu livtag med noget så særegent som en komedie om Adolf Hitler – spillet af Waititi selv. I ’Jojo Rabbit’ forestiller en ung tysk dreng (Roman Griffin Davis) sig, at han er soldat i sin usynlige ven Hitlers hær, da han finder ud af, at hans mor (Scarlett Johansson) gemmer en jødisk pige på loftet. Sam Rockwell og Rebel Wilson er også på rollelisten, og som instruktøren skrev på Instagram sidste år: »Hvilken bedre måde at gøre grin med Hitler på end at lade en polynesisk jøde spille ham?«. Hvis nogen kan få et så kontroversielt komedieprojekt til at flyve, er det Waititi.

 

Jim Jarmusch og Adam Driver til premieren på ‘Paterson’. (Foto: Michael Loccisano/Getty Images)

5. ’The Dead Don’t Die’

Den amerikanske auteur Jim Jarmusch præsenterer årets måske bedste line-up i sin nye zombiefilm (!) ’The Dead Don’t Die’, der har samlet Jarmusch-favoritterne Adam Driver (’Paterson’), Tilda Swinton (’Only Lovers Left Alive’), Bill Murray (’Broken Flowers’, og med en vis zombieerfaring fra ’Zomebieland’), Steve Buscemi (’Mystery Train’), Chloë Sevigny (’Broken Flowers’) og Tom Waits (’Down by Law’). Nytilkommere til Jarmusch-universet er blandt andre Selena Gomez, Caleb Laundry Jones og Danny Glover. Hvis filmmageren kan gøre for zombier, hvad han gjorde for vampyrer i den poetiske og dybt originale ’Only Lovers Left Alive’, er der en horror-nyklassiker på vej.

 

Vicky Krieps i ‘Phantom Thread’.

6. ’Bergman Island’

Franske Mia Hansen-Løve bevæger sig over i semi-selvbiografisk territorium med dramaet ’Bergman Island’, der fortæller historien om et filmskaberpar, der rejser til en lille svensk ø – stedet, hvor Ingmar Bergman i sin tid tog hen med musen Liv Ullmann – for at arbejde på nye manuskripter over sommeren. Akkurat som Bergman-elskende Hansen-Løve og hendes mand Olivier Assays gjorde det for år tilbage. I filmen oplever parret, at grænserne mellem virkelighed og fiktion langsomt sløres, som dagene går, og den vilde natur sniger sig ind i hjerterne. På rollelisten er stortalentet Vicky Krieps fra ’Phantom Thread’ (som erstatter Greta Gerwig, der hoppede fra projektet), norske Anders Danielsen Lie (’Oslo, 31. august’ og Olivier Assays ’Personal Shopper’) og Mia Wasikowska (’Jane Eyre’, ’Alice in Wonderland’).

 

Chris Evans (her i ‘Snowpiercer’) spiller en af hovedrollerne i ‘Knives Out’.

7. ’Knives Out’

Når han ikke lige instruerer familievenlige ’Star Wars: The Last Jedi’, har Rian Johnson en forkærlighed for krimiforviklinger og kulsorte plots, som set i gennembrudsfilmen ’Brick’ og actionfilmen ’Looper’. I ’Knives Out’ kaster instruktøren sig over et klassisk ’whodunnit’-mordmysterie i en moderne setting, og skønt det er sparsomt med manuskriptdetaljer, er der en veritabel stjernevrimmel på rollelisten bestående af Chris Evans, Daniel Craig, Ana de Armas (glædesrobotten Joi i ’Blade Runner 2049’), Lakeith Stanfield (’Sorry to Bother You’), Toni Collette, Michael Shannon, Jamie Lee Curtis, Christopher Plummer, Kathrine Langford (’13 Reasons Why’) og … Don Johnson.

 

Park So-dam og Choi Woo-shik i ‘Parasite’.

8. ’Parasite’

Efter Netflix-økothrilleren ’Okja’, hvis elskelige kæmpegris’ gyselige strabadser gav mangen en seere akut appetit på at blive vegetar, vender Bong Jon-hoo tilbage med det intense familiedrama ’Parasite’ med instruktøryndlingen Song Kang-ho (’Snowpiercer’, ’The Host’) i hovedrollen. Det er Jon-hoos første film på modersmålet koreansk siden hovedværket ’Mother’ for 10 år siden, og man fornemmer kanske et iboende meta-behov for at hudflette hjemlandets familierelationer. Jon-hoo lover, at der – titlen til trods – dog ikke optræder hverken aliens eller parasitter i filmen, men derimod »fire personer med hver deres unikke træk«. Hvad det betyder i instruktørens altid fantasifulde og ofte overnaturlige filmunivers er uvist – men det skulle være underligt, om ikke også ’Snowpiercer’-skaberen denne gang har et par visuelt og dramaturgisk overrumplende tricks oppe i ærmet.

 

Daniel Kaluuya til Oscar 2018. (Foto: Getty Images)

9. ’Queen and Slim’

’Get Out’s Daniel Kaluuya og Jodie Turner Smiths første date tager en ubehagelig drejning, da de bliver vinket ind til siden af en suspekt politimand i ’Queen and Slim’. Dramaet er skrevet af Lena Waithe (’The Chi’, ’Master of None’) og instrueret af Melina Matsoukas (’Insecure’), der tidligere arbejdede sammen på det Emmy-vindende ’Master of None’-afsnit ’Thanksgiving’ – forvent bidsk racepolitisk satire og gåsehud fra to af serielands skarpeste kvinder.

 

Benh Zeitlin og Quvenzhané Wallis under optagelserne til ‘Beasts of the Southern Wild’.

10. ’Wendy’

Der er al mulig grund til at se frem til ’Wendy’ fra instruktør Benh Zeitlin, manden bag 2012’s mesterlige ’Beasts of the Southern Wild’. Ligesom debuten dyrker ’Wendy’ den magiske realisme med et purungt talent i front og fortæller historien om to børn fra vidt forskellige verdener, der forsøger at holde fast i livsglæden og deres frihed på en mystisk ø, hvor tid og ældning er gået op i limningen. Barneskuespilleren Tommie Lynn Milazzo og voksne Shay Walker – begge uprøvede foran kameraet – spiller hovedrollerne med årtiers aldersforskel.

 

Natalie Portman i ‘Lucy In the Sky’.

11. ’Lucy in the Sky’

’Fargo’-serieskaber Noah Hawley vender momentant blikket væk fra midtvestens snedækkede vidder og fordækte småkriminelle for i stedet at skue mod stjernerne i sci-fi-dramaet ’Lucy in the Sky’ (tidligere kaldet ‘Pale Blue Dot’). Natalie Portman spiller en astronaut, der begynder at miste grebet om virkeligheden efter at være vendt hjem fra en stor mission (nej, det er ikke en genindspilning af vis fesen 90’er-b-film med Johnny Depp), og rundt om hende står John Hamm, Tig Notaro, Zazie Beetz, Dan Stevens og Oscar-vinder Ellen Burstyn (’Requiem for a Dream’) klar til at oppe mystikken – og uhyggen.

 

Maxwell Simba og Chiwetel Ejiofor i ’The Boy Who Harnessed the Wind’.

12. ’The Boy Who Harnessed the Wind’

Skuespiller Chiwetel Ejiofor debuterer som instruktør med filmatiseringen af den inspirerende virkelige historie om en ung afrikansk dreng fra Malawi, William Kamkwamba, der bygger den første vindmølle i sin landsby efter at have læst om dem i en bog. Hovedrollen indtages af nytilkommer Maxwell Simba, mens Ejiofor selv spiller hans far, og franske Aïssa Maïga (’Paris je t’aime’) spiller moren.

 

Fionn Whitehead og Stéphane Bak i ‘Roads’.

13. ’Roads’

Den tyske instruktør Sebastian Schipper imponerede i 2015 med onetake-dramaet ’Victoria’ og producerede året efter den særegne Oscar-nominerede komedie ’Toni Erdmann’. I år er han tilbage bag kameraet med roadtrip-dramaet ’Roads’, der har ’Black Mirror: Bandersnatch’s engelske Fionn Whitehead og franske Stéphane Bak (’Elle’) i hovedrollerne som to unge drenge fra diametralt forskellige verdener. Bak spiller William fra Congo, der forsøger at krydse Europas grænser for at finde sin bror, mens Whitehead er Gyllen, en engelsk teenager der stikker af fra sin familieferie i Marokko i stedfarens camper. Sammen rejser det umage makkerpar igennem Europa på en tur præget af humor, kaos, omkringherskende politiske spændinger og total teenageuforudsigelighed.

 

Eva Green i Cannes i 2017. (Foto: Getty Images)

14. ’Proxima’

Mere rumdrama! Alice Winocour skrev manuskript til 2015’s prisvindende indieperle ’Mustang’, men i år sætter hun sig atter i instruktørstolen i actiondramaet, hvor vi følger en kvindelig astronaut (Eva Green) hos European Space Agency, der forbereder sig på en år lang mission på den internationale rumstation. Træningsperioden er benhård, og astronauten må samtidig finde fred med, at hun ikke kommer til at se sin syvårige datter, mens hun er væk. Matt Dillon – der er på lidt af en europæisk comeback-turne – ryster seriemorder-viben af sig, og tyske Lars Eidinger (’The Clouds over Sils Maria’) yder vægtløs birollesupport.

 

Til venstre er det den rigtige Al Capone – til højre Tom Hardy i fuld forklædning.

15. ’Fonzo’

Med ’Fonzo’ forsøger instruktør Josh Trank at genvinde sin tabte ære efter den katastrofale ’Fantastic Four’ fra 2015, mens Tom Hardy som midaldrende Al Capone formentlig vil gøre sit ypperste for at få os alle til at glemme sit overspil som sidste års Marvel-lakridsmonster i ’Venom’. ’Fonzo’ fortæller historien om Capone, der efter at have siddet i spjældet i 10 år begynder at udvikle demens – hvorfor han pludselig hjemsøges af voldelige minder fra fortiden.

 

Maya Hawke. (Foto: Getty Images)

16. ’Mainstream’

Francis Ford Coppolas barnebarn Gia Coppola følger op på sin indiespillefilmdebut fra 2013, ’Palo Alto’, med dramaet ’Mainstream’. I filmen forsøger tre elskende at holde fast i deres individuelle identiteter, samtidig med at de danner et excentrisk trekantsforhold i den kaotiske moderne verden. Ethan Hawke og Uma Thurmans datter Maya Hawke, Nat Wolff (’Paper Towns’) og Andrew Garfield spiller de unge i centrum, mens Coppolas fætter Jason Schwartzman også medvirker på sidelinjen. ’Mainstream’ produceres af Fred Berger, der blev Oscar-nomineret (og som bekendt i et par surrealistiske minutter troede, at han havde vundet) for ’La La Land’.

 

Instruktør Justin Simien. (Foto: Getty Images)

17. ’Bad Hair’

Justin Simien stod bag både film og serieversionen af ’Dear White People’, og hans pen såvel som taktstok på settet gnistrer af politiske zingers og træfsikre observationer af splittelsen mellem sort og hvid i det moderne amerikanske samfund. Hans seneste film ’Bad Hair’ følger tematisk i hælene på horrorhittet ’Get Out’ og handler om en pige fra Compton i slut 80’erne, der drømmer om at blive VJ, men ikke har det rigtige look eller hudtone. Da hun indgår en pagt med en mystisk kvinde, muliggøres drømmen om succes – men pigen må til gengæld trækkes med en hårextention, der tilsyneladende har sit eget, uhyggelige liv.

 

Lucas Hedges.

18. ’Waves’

Der er store forventninger til Trey Edward Shults’ første spillefilm siden den isnende indie-thriller ’It Comes At Night’ fra forrige år, men med ’Waves’ skifter instruktøren fuldstændig gear og kaster sig noget overraskende over musicalgenren. Filmen handler om et par spillet af Taylor Russel (’Lost in Space’) og Lucas Hedges (’Lady Bird’, ’Manchester by the Sea’), der navigerer ungdommens minefelt af forelskelse og voksenlivets nye forhindringer, men hvis Shults, der debuterede med den fremragende ‘Krisha’, har bare nogenlunde samme musikalske gehør, som han havde gysertække, bliver ‘Waves’ en unik oplevelse.

 

Dev Patel. (Foto: Getty Images)

19. ’The Personal History of David Copperfield’

Armando Iannucci (’The Death of Stalin’, ’Veep’) instruerer Dev Patel, Tilda Swinton, Ben Wishaw og Gwendoline Christie i filmatiseringen af Charles Dickens’ roman af samme navn (så nej, her er ikke tale om tryllekunstneren og hans Claudia Schiffer-romance). I historien fortæller den voksne Copperfield om sin opvækst i 1840’ernes London, hvor hans mors giftermål med en voldelig mand får store konsekvenser. Med Patel i hovedrollen er det første gang, at den populære karakter spilles af en ikke-hvid skuespiller, og annonceringen herom har skabt en vis røre i traditionelle litterære miljøer i England.

Læs også: 15 danske film, vi slet ikke kan vente med at se i 2019

Læs også: De 30 mest ventede internationale film i 2019

Læs også: De 20 mest ventede nye serier i 2019

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af