Radio24syv-chef om Ghita Nørby-program: »Komplet hyklerisk, at folk gør Iben Maria Zeuthen til den skyldige«

Redaktør for Radio24syv Dokumentar Mikkel Clausen fortæller, at Iben Maria Zeuthen allerede blev overfuset, da hun talte i telefon med Ghita Nørby inden deres møde. Han undrer sig også over, at #TeamGhita forsvarer et verbalt overgreb. Og så slår han fast med et syvtommersøm, at programmet ikke er en iscenesættelse.
Radio24syv-chef om Ghita Nørby-program: »Komplet hyklerisk, at folk gør Iben Maria Zeuthen til den skyldige«
Ghita Nørby i Bille Augusts 'Stille hjerte'. (Foto: Rolf Konow/SF Film)

Både de etablerede og sociale medier har været rødglødende, siden Radio24syv i går offentliggjorde dokumentarprogrammet ’Hele Danmarks Ghita’, hvor Ghita Nørby er mildest talt modvillig over for Iben Maria Zeuthens forsøg på at gestalte en interviewsamtale over syv timer for tændt mikrofon.

På Facebook og Twitter er fløjene delt i #teamiben og #teamghita, mens et mindretal spekulerer i, om hele affæren kan være iscenesat. Afsenderen er trods alt en radiostation med ræv-bag-øret-mestrene Mads Brügger og Mikael Bertelsen i spidsen, og sidste år var vi vidne til ’Den Korte Radioavis’ sjældent avancerede lanceringsprank.

Så da vi fanger den ansvarlige på ’Hele Danmarks Ghita’, redaktør for Radio24syv Dokumentar Mikkel Clausen, beder vi ham som det første be- eller afkræfte, om hele Ghitas Danmark er blevet taget ved næsen. Han maner alle konspirationsteorierne fuldstændigt til jorden.

»Det er alt andet end iscenesat«, siger han. »De spekulationer er et falsum, ren fiktion. Man kan selv gå ind og høre råbåndet, som er lagt ud«.

Nye facetter af Ghita

’Hele Danmarks Ghita’ startede med en idé om at lave en række portrætsamtaler med kendte danskere. Ghita Nørby var den første i rækken. Inspireret af Peter Øvig Knudsen og Lars von Triers gamle tv-program ’Marathon’, hvor formålet var at skrælle noget af den polerede facade af ved at tale med en kendt person mange timer i træk.

»Intentionen var at lave et godt, langt, grundigt interview om hendes liv og karriere. Men allerede da Iben Maria Zeuthen ringer til hende og liner interviewet up, bliver hun overfuset. Hun er egentlig forberedt på at droppe det, men så siger Ghita: ’Hvornår kan du komme?’

Så vi var forberedte på, at Ghita kunne være voldsom. Men Iben tager derud, og jeg har så aftalt med hende, at det er vigtigt, at hun bliver. For intentionen er at lave et dybdegående portræt, hvor vi får sat ord på barndommen, forældreforhold, ægteskaber og vendepunkter i karrieren. Alle de ting, som former et menneske. Jeg er i kontakt med Iben, mens hun er derude. Og vi håber, at overfusningen stopper, så hun kan lave et reelt interview«.

Redaktør på Radio24syv Dokumentar, Mikkel Clausen.

Hvordan var du i kontakt med Iben undervejs?
»Det var én sms-udveksling – hvor Iben skriver, hun er blevet smidt ud. Og jeg skriver, at hun skal gøre, hvad hun kan for at genoptage interviewet. De snakker ved taxaen, og Ghita spørger Iben, om hun vil komme tilbage. Og som den professionelle journalist, hun er, giver hun den et skud til og forsøger at få interviewet i gang«.

Hvad tænker du om den måde, Ghita Nørby behandler Iben Maria Zeuthen på?
»Det er interessant at høre, at Ghita Nørby insisterer på nærvær og menneskelig kontakt med den ene hånd, mens hun med den anden hånd fortæller, hvor dårligt et menneske Iben er. Det er interessant stof i en dokumentar.

Konfrontationen er nogle steder blevet fremlagt som et mislykket interview. Det er jeg helt uenig i. Det havde et andet sigte, men der kommer noget mere interessant frem. Nemlig at Ghita Nørby viser facetter, som vi ikke har set før. Vi har jo set hende portrætteret mange gange tidligere, men der er ingen, der nogensinde er kommet ind på det her«.

Ikke kompromitteret af sin alder

I det endelige program har I vægtet konfrontationen frem for noget af den reelle samtale, de nåede at have, som er klippet ud. Hvorfor tog I ikke mere af interviewet med?
»Der er i programmet meget spændende passager om forholdet til hendes mor, om at være folkekær og om mødet med Karen Blixen. Men der var også ting, for eksempel om hendes kræftsygdom, som nu ligger for år tilbage, som var knap så spændende. Det var ikke så vigtigt i forhold til at portrættere Ghita Nørby«.

Det kan virke lidt for overlagt, at man stævner en 84-årig kvinde, der er blevet kendt og drillet for sine excentriske udtalelser, til en syv timer lang samtale?
»Ghita er jo stadig aktiv professionelt. Kort efter interviewet var hun med i Zulu Awards, og samme aften som det kom ud, optrådte hun ved en live-samtale i Grand Teatret. Intet tyder på, at hun er kompromitteret af sin alder. Og jeg synes faktisk, at det er nedladende over for gamle mennesker, at man hævder, at deres udtalelser skyldes demens eller sygdom, som det er blevet hævdet af nogle. Det er mere værdigt over for et ældre menneske, at man stiller dem til ansvar på samme måde, som man ville med en på 24 eller 44.

Iben Maria Zeuthen. (Foto: Radio24syv)

Den eneste måde, man kommer bag kendte menneskers ofte lidt polerede selvfremstilling, er at have tid. Der sker noget i mødet mellem to mennesker, når de er sammen så lang tid. I alle andre interviews med Ghita Nørby har hun haft en meget kontrolleret selvfremstilling, hvor det aldrig rigtigt blev farligt. Jeg ved ikke, hvem der ’vinder’ af Ghita og Iben, men de træder i karakter over for hinanden. Og når Ghita viser modstridende karaktertræk, skal det selvfølgelig også bringes«.

Ingen ofre

Var det noget, I talte om på forhånd – om hendes alder talte imod, at man skulle lave et syv timers interview med båndet kørende konstant?
»Vi ville aldrig tvinge Ghita til at medvirke i syv timer, hvis hun ikke havde lyst. At man tager hende i forsvar med det argument, at hun er 84, savner enhver form for saglighed og logik. Man laver jo rask væk interviews med Lise Nørgaard og Bent Fabricius-Bjerre«.

Kunne Iben Maria Zeuthen have gjort noget anderledes?
»Hun kunne have sagt, ’det fører ingen vegne, jeg går hjem’. Men konfrontationen er jo interessant, fordi det giver en ny prisme, hvorigennem vi kan se Ghita«.

Kunne hun for eksempel have ventet med at tænde båndoptageren og tage hørebøfferne på?
»Iben ruller, da de møder hinanden, og så beder Ghita om at få slukket optageren, hvilket Iben så gør. Jeg kan ikke acceptere, at et par høretelefoner og en mikrofon er grund nok til at udsætte et andet menneske for en verbal overfusning. Og jeg kan ikke forstå, hvordan folk kan gøre Iben til skyldig i at blive talt til på den måde.

Jeg undrer mig over, at folk, der ellers er feminister og har kørt med på metoo-bølgen, nu forsvarer det, man godt kunne beskrive som et verbalt overgreb. Det er komplet hyklerisk.

Men omvendt synes jeg ikke, der er nogen ofre. Iben giver svar på tiltale, og Ghita er i sin fulde ret til at sige, hvad hun mener. Programmet dokumenterer to stærke kvinder i et intenst møde«.

Læs også: Midt i sin nedsmeltning rammer Ghita Nørby en snert af sandhed

LYT TIL VORES NYE PODCAST SOUNDVENUE STREAMER: Om ‘Leaving Neverland’, ‘Triple Frontier’ og Hollywood vs. Netflix

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af